Digitalisaatio muuttaa kuluttajien käyttäytymistä nopeasti. Ciscon arvion mukaan datan määrä on lähes nelinkertaistumassa neljässä vuodessa, mikä kasvattaa tiedonkäsittelyn, tiedon varastoinnin ja kaistanleveyden tarvetta voimakkaasti, Sonera muistuttaa.
Jotta yritykset voivat tuottaa palveluja näihin muuttuviin tarpeisiin, tarvitaan tehokasta laskentakapasiteettia, skaalautuvia tallennusratkaisuja ja jatkuvasti kehittyvää infrastruktuuria. Lisätyn todellisuuden pelit, kuten Pokemon Go, 360-videot ja älykkään liikenteen erilaiset ratkaisut lisäävät nopean tiedonsiirron tarvetta, mutta samalla myös tiedontallennustarvetta voimakkaasti.
- Pelkät perinteiset mobiilisovelluksetkin alkavat viedä matkapuhelimista niin paljon tiedontallennustilaa, että osa tiedoista on pakko säilyttää pilvipalveluissa ennemmin kuin matkapuhelimen muistissa. Älykkäät autot puolestaan tuottavat pian niin paljon dataa, etteivät ne pysty enää tallentamaan autoon itseensä kaikkea sitä, kertoo Soneran datakeskusliiketoiminnasta vastaava Pasi Sutinen.
Verkottamispalveluissa Sonera pystyy tarjoamaan asiakkailleen kilpailijoitaan enemmän, sillä samaan konserniin kuuluva Telia Carrier on yksi maailman suurimmista runkoverkkoyhteyksien tarjoajista. Sen verkoissa kulkee peräti 45 prosenttia kaikesta maailman internetliikenteestä. Soneran asiakkailla on suora pääsy tähän verkkoon viiveettömästi.
Tiedot tallentuvat lähitulevaisuudessa Helsingin Pitäjänmäkeen, jonne Sonera rakentaa paraikaa Suomen suurinta avointa datakeskusta. Sieltä pystytään hallitsemaan vaihtelevia kapasiteettitarpeita joustavasti. Datakeskus aloittaa toimintansa alkuvuoden 2018 aikana. Jo nyt Sonera tarjoaa samaan konserniin kuuluvan Cygate Oy:n kanssa konesalipalveluja nykyisissä tiloissaan ympäri Suomea.