Piille on pitkään haettu korvaajaa aurinkokennoissa. Kaikki haluavat kevyempiä, edullisempia tai taipuisia kennoja, jotka vielä muuntavat auringonvaloa sähköksi nykyistä tehokkaammin. Nyt voi olla, että tällainen tekniikka on löytynyt.
Stanfordin ja Oxfordin yliopistojen tutkijat ovat julkaisseet Science-lehdessä artikkelin, jossa ne kuvaavat uudenlaisia perovskiitin muotoja. Kyse on ohuesta, kiteisestä kalvosta, joka on taipuisampampaa ja helpompaa valmistaa kuin kiteinen pii.
Tutkijoiden valmistama perovskiittikenno muuntaa valoa sähköksi 20,3 prosentin hyötysuhteella. Tämä on verrannollinen tällä hetkellä markkinoilla olevien kaupallisten aurinkokennojen hyötysuhteeseen.
Uusi kenno koostuu kahdesta yhteen pinotusta perovskiittikalvosta. Jokainen kenno on painettu lasialustalle, mutta samaa tekniikkaa voidaan tutkijoiden mukaan käyttää myös kennojen muovipinnalle painamiseen. Tutkijoiden roadmapissa uusi kenno saavuttaa varsin nopeasti 30 prosentin hyötysuhteen.
Jo aiemmin on huomattu, että perovskiittikalvon lisääminen parantaa aurinkokennon tehokkuutta. Koko kennon perustaminen kahteen perovskiittikalvoon tekee valmistuksesta edullisempaa. Piikalvon valmistus vie myös merkittävästi enemmän energiaa, koska kiteitä tuottaakseen pii pitää alistaa 1500 asteen lämpötiloille.
Perovskiittikennon valmistuksen haaste on ollut sen heikko kyky muuntaa valoa sähköksi. Nyt on saatu ratkaistua ongelma niin, että riittävän korkealla hyötysuhteella valoa sähköksi muuntava rakenne on riittävän vakaa.
Jatkossa tutkijat aikovat optimoida perovskiittikalvoja niin, että niillä voidaan tuottaa yhä korkeampia jännitteitä. Tämä edellyttää sähkön tuottamista nykyistä laajemmasta valospektristä.