Neljännen polven matkapuhelintekniikka on käytössä yhä laajemmin. Kehitys ei pääty LTE:hen eikä sen evoluutioon eli LTE-Advancediin. Nyt alkaa työ kohti 5g-tekniikkaa. Sen pitäisi olla käytössä vuonna 2020.
Jonkinlainen lähtölaukaus 5g-kehitykselle ammutiin viikko sitten ETSIn ”Future Mobile Summit” -tapahtumassa. Tuolloin järjestön teknologiajohtaja Adrian Scrase nimesi 5g:lle asettuvia vaatimuksia. Lista ei sinänsä ole yllättävä.
- Dataliikenteen määrä lisääntyy, verkkoon liittyviä laitteita tulee dramaattisesti lisää, käyttöön tulee uusia laitekategorioita, kuten antureita, mittareita ja koneita, Scrase listasi. Käyttäjän kannalta tuloksena pitäisi olla jatkuva nopea yhteys ja uusia käyttötapoja kuten ns. lisätty todellisuus (augmented reality).
ETSIn tilaisuudessa Mário Campolargo Euroopan komissiosta korosti, että 5g-tutkimus pitää polkaista Euroopassa nopeasti käyntiin. Selvästi taustalla on ajatus, että Pohjois-Amerikka, Korea ja Japani ovat päässeet hiemen Euroopan edelle mobiilitekniikan kehityksessä. 5G on vanhalle mantereella mahdollisuus nousta takaisin kehityksen kärkeen.
Taajuuskysymys tulee olemaan yksi 5g-kehityksen keskeisiä ongelmia. Mário Campolargon mukaan vuoteen 2020 mennessä tarvitaan ainakin 500 megahertsiä uusia taajuuksia. Koska taajuuksien valmistus on lakkautettu, tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että mobiiliverkot pitää viedä myös yli kuuden gigahertsin alueelle.
Kaiserslauternin yliopistossa keinoälyä tutkiva Hans D. Schotten muistutti, että 5g-verkoilta vaaditaan selvästi nykyistä lyhyempiä vasteaikoja. Lisätyn todellisuuden sovelluksissa viiveiden pitää olla alle 10 millisekuntia. Tämä tarkoittaa, että radiorajapinnassa viive pitää puristaa 1-2 millisekuntiin. Se tulee olemaan iso haaste tutkijoille.
Kymmenen vuoden kuluttua operaattorit muistelevat nykyaikaa sanoen, että verkoissa oli valtavasti tyhjää tilaa. Hans D. Schottenin mukaan neliökilometrillä tulee olemaan 12 000 älypuhelinta eli 30 kertaa nykyistä enemmän. Datanopeuden pitää silti olla satakertainen ja verkon pitää pystyä 99 prosentin toimintavarmuuteen.
5g-tekniikan esistandardointi alkaa jo ensi vuonna. Varsinainen standardointityö käynnistyy vuonna 2017. Standardointityötä tehdään 3GPP:n alla uudessa Release 12 -työryhmässä.