National Instruments on julkistanut oman näkemyksensä tämän vuoden mittausken ja instrumentoinnin kuumiksi trendeiksi. Vuosi kuuluu esineiden internetille, analogiselle informaatiolle, ohjelmistoradiolle, järjestelmätason suunnittelulle sekä mobiililaitteille mittauspäätteinä.
Esineiden internet tai IoT (Internet of Things) kuuluu itseoikeutetusti vuoden trendilistalle. Tai kuten NI amerikkalaistyyliin kutsuu aluetta: kyberfyysiset järjestelmät. Fyysisen ja virtuaalisen yhdistäminen on haastavaa ja vielä vaikeampaa on suunnitella laitteita, jotka reagoivat mielekkäästi, dynaamisesti ja ennustettavasti reaalimaailman kanssa.
NI:n ratkaisu haasteeseen on mallipohjainen suunnittelu. Mallit tulevat sekä järjestelmien määrityksistä että ympäristön analyysistä ja niiden avulla voidaan suunnitella, simuloida, kehittää ja testata kyberfyysisiä järjestelmiä.
Big datasta on puhuttu jo pidempään, mutta NI haluaa nostaa keskiöön analogisen big datan. Termillä NI viittaa reaalimaailman jännitteisiin, paineisin, kiihtyvyyksiin, tärinöihin, lämpötiloihin, ääniin ja muihin ilmiöihin. Tätä informaatiota syntyy koko ajan valtavia määriä, vielä paljon nopeammin kuin digitaalista big dataa. Jotta sen saisi mitattavaan käyttöön, tarvitaan digitointia kymmenien gigahertsien nopeudella.
NI nostaa esiin myös RF-mittaamisen muuttumisen ohjelmistoradiopohjaiseksi. Nykyinen tukiasema on hyvä esimerkki ohjelmistopohjaisuudesta, jossa toiminnot voidaan päivittää tukemaan uusia ominaisuuksia ilman laitepäivitystä. Nykyajan mittausinstrumentit menevät samaan suuntaan moniytimisten prosessorien ja ohjelmoitavien FPGA-piirien kautta. FPGA:n avulla testaamiseen saadaan mukaan reaaliaikainen ohjaus.
Järjestelmätason suunnittelusta eli ESL:stä on puhuttu siitäkin jo vuosia, mutta tarvitaan yhtenäinen alusta, jolla eri kieltä puhuvat mallit tulevat ymmärrettäväksi. NI:n visiossa tämä yhteinen alusta on tietenkin LabVIEW-kieli.
Päätelaitteiden kuten älypuhelimien ja tablettien hyödyntäminen mittaamiseen päätelaitteina on jo itsestään selvää. Ideana on karkeasti saada mittausdata käyttöön kaikkialla ja kaiken aikaa. Mittauslaitevalmistajan tehtävä on varmistaa, että mobiilisovellukset vastaavat niihin tarpeisiin, joihin ne on kehitetty.
NI Trend Watch 2014 löytyy yhtiön sivuilta pdf-muodossa.