Nokia Solutions & Networks aikoo ensi viikolla esitellä laajasti uutta tuotearsenaliaan Barcelonan Mobile World Congresissa. NSN:n Single RAN -tuotteista vastaavana Kimmo Virkin mukaan uusin trendi on ajaa GSM- HSPA- ja LTE-tekniikoita samalla tukiasemaraudalla.
- Kolmen eri verkkotekniikan tukeminen tarkoittaa yleensä kasvavia kustannuksia ja häiriöitä suorituskykyyn. Meidän uusimmat ratkaisumme helpottavat tukiasemasuunnittelua, alentavat hintoja ja vapauttavat taajuuksia HSPA/LTE-käyttöön, Virkki kehuu.
NSN:llä on useita ratkaisuja, joilla ongelmiin puututaan. Esimerkiksi Liquid Radio -ohjelmistolla GSM-liikenne saadaan koko ajan pienempään tilaan. Nyt puhutaan 3,8 megahertsistä, mutta tavoite on toteuttaa sama kapasiteetti yhdessä megahertsissä.
- NSN:n GSM-ohjelmistoon on kehitetty systemaattisesti uusia ominaisuuksia, joilla voidaan merkittävästi parantaa spektrinkäytön tehokkuutta eli toisin sanoen pakataan enemmän liikennettä käytettävissä olevalle kaistanleveydelle. Tämän ansiosta voimme siirtää HSPA- ja LTE-liikennettä perinteisille GSM-taajuuksille ilman, että samalla taajuudella toimivan GSM-liikenteen laatu kärsisi.
Virkin mukaan tälläisia NSN:n innovoimia spektrinkäyttöä tehostavia toiminnallisuuksia ovat esimerkiksi OSC (Orthogonal Sub-Channel), DFCA (Dynamic Frequency and Channel Allocation), SRA (Smart Resource Allocation) sekä SDB (Smart Dual Beam -ratkaisu).
Kun tukiasema tukee kaikki eri verkkotekniikoita, on myös sen runkoverkkoyhteys syytä toteuttaa yhdellä linkillä. Kimmo Virkin mukaan ratkaisu on yksi IP-pohjainen yhteys, jota kaikki eri tekniikat käyttävät. NSN:n tukiasemat ovat jo pidempään tukeneet yhteisen IP-siirtolinkin käyttöä.
LTE-verkoissa IP-siirto on itsestäänselvyys, mutta jatkossa myös GSM-saiteille tulee IP-yhteys. - IP-transmission käyttöönottoa vanhoilla saitella helpottaa se, että NSN:n ohjelmisto mahdollistaa IP-liikenteen ajamista myös vanhan TDM-transmissiomedian päällä Packet Abis over TDM -ratkaisun avulla. Tällöin vanhaakin TDM -transmissiomediaa voidaan hyödyntää joustavasti osassa radioverkkoa samalla kun kaikki liikenne voidaan muuttaa täysin IP-pohjaiseksi, Virkki kertoo.
NSN:n laitekehityksessä myös energiatehokkuudella on tärkeä osa. Tutkimukset mukaan noin puolet tukiaseman sähköstä kuluu itse dataliikenteeseen, loput esimerkiksi jäähdyttämiseen. Siirtyminen esimerkiksi tukiasemiin, joissa ei tarvita aktiivista jäähdytysä, leikkaa merkittävästi operaattorin kustannuksia.
- Yhden tukiaseman tehonkulutus vaihtelee varsin paljon riippuen kapasiteetista ja käytössä olevasta radioteknologiasta. Jonkinlainen yleisarvio yhden tukiaseman vuotuiselle tehonkulutukselle voisi olla 6000 kilowattituntia, Virkki kertoo. Lukema pätee NSN:n Flexi Multiradio -tukiasemaan, jossa ei ole aktiivista jäähdytyslaitteistoa.