JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Helmikuussa 2019 Samsung julkisti ensimmäisen version taipuvalla näytöllä varustetusta Fold-laitteestaan. Siinä oli omat lastentautinsa. Toisen polven Galaxy Z Fold 2 5G -mallissa lastentaudit on korjattu. Tuloksena on upea älypuhelimen ja tabletin hybridi, joka taipuu kirjaimellisesti moneen. Samalla se herättää muutamia vakavia kysymyksiä.

Ensimmäisen polven Fold saavutti mainetta esimerkiksi näytön saranamekanismi ongelmilla. Myös käyttöjärjestelmän taipuminen erikokoisille näytöille ei oikein toiminut. Laitetta onkin pidettävä enemmän lupauksia herättävänä. Se näytti mitä voi olla tulossa.

Tavallaan on yllättävää, miten hyvin uusi GZF2-laite lunastaa kaikki odotukset. Kyse on mekaniikaltaan ja viimeistelyltään ehdottomasti premium-huippulaite, joka herättää huomiota. Tai siis herättäisi, jos koronan takia liikkuminen ei olisi varsin rajoitettua.

En käy läpi GZF2:n speksejä, ne löytyvät esimerkiksi täältä. Avattu 7,6 tuuman näyttö virkistyy 120 kertaa sekunnissa, Snapdragon 865+ on tehokas, työmuistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa 256 gigaa, ja 5G-yhteys kruunaa sen. Kolmoiskamera ei vastaa Samsungin parhaimpia (esimerkiksi vain 2-kertainen suurennos), mutta useimpiin käyttöihin se riittää. Samsungin kameraosaaminen on kovaa luokkaa. Puhelimena laite on kieltämättä raskas, mutta laitteisto on erinomainen. Ensimmäisen polven Foldista päivitys on iso ja ehdottomasti oikea valinta.

Toimiiko GZF2 sitten esimerkiksi työntekoon? Tämä juttu on tehty laitteella alusta loppuun, joten vastaus on ehdottomasti kyllä. Bluetooth-hiiren ja näppäimistön avulla laite muuttuu työkoneeksi. Androidissa on edelleen omat rajoituksensa, mutta työntekoa se ei estä. Teksti on tehty Google Docsilla ja kuvat käsitelty Adoben Photoshop Expressillä. Officekin toimii taatusti isolla ruudulla aivan hyvin, mutta sitä en testikoneelle nyt asentanut.

Jos hienon laitteiston ja saranamekanismin parantamisen unohtaa, GZF2:n suurin parannus on tehty softapuolella. Useimmat sovellukset sovittautuvat käytössä olevaan näyttötilaan. Kunhan toiminnon ottaa asetuksista käyttöön, sovelluksen käyttöä voi jatkaa kännykkätilassa. Asetuksen voi tehdä valtaosassa sovelluksia ja se toimii hyvin.

Hybridityyppisessä laitteessa moniajo on tietenkin tärkeässä roolissa ja sen osalta Samsung on alkuperäisen Foldin jälkeen ottanut isoja hyppäyksiä eteenpäin. Jos esimerkiksi haluaa avata tietyt kolme sovellusta samanaikaisesti, tälle toiminnolle voi tehdä oman pikakuvakkeen. Sovelluksia on myös helppo avata toisen rinnalle omaan ruutuunsa. One UI:ta on paranneltu huomattavasti ja nyt se tuntuu aidosti intuitiiviselta ja toimivalta.

Kai laitteessa nyt jotain huonoakin on? No, hakemalla vikoja löytyy. Etunäyttö on vain 60-hertsinen eli se virkistyy iPhonen nopeudella. Tallennustilaa on “vain” 256 gigatavua, mikä voi jollekin jäädä pieneksi. Joskus.

Isoin kysymys liittyy laitteen hintaan. GZF2:n myyntihinta on 2099 euroa. Jotta hinta olisi perusteltu -oli laite miten hieno tahansa - pitäisi GZF2:n korvata älypuhelin, tabletti ja kannettava tietokone. Ensimmäinen ja toinen vaatimus toteutuvat kirkkaasti. GZF2 tekee tabletin hankinnan tarpeettomaksi.

Sitten on viimeinen kynnys, kannettava tietokone? Tavallaan tähän haluaisi vastata kyllä. USBC-HDMI-piuhalla laite yhdistyy isoonkin ruutuun ja varmaan näyttö projisoituu langattomastikin. Tosin 7,6 tuumaa riittää yllättävän pitkälle.

Lopulta GZF2 ei korvaa läppäriä Androidin takia. Käyttöjärjestelmä ei taivu vielä tehokkaaseen paikalliseen työskentelyyn. Ero Windowsiin ja MacOS:een on kuitenkin koko ajan kaventunut. Voi olla, että eri laitteiden fuusioituminen vain yhdeksi on vain ajan kysymys.

 

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi @realBillWalter Could the IPAA concept be used for adding mmWave support to a site? Would it make any sense or is t… https://t.co/pgOmw057W0
ETN_fi The latest ETNdigi is out. Get your free dose of security in embedded here: https://t.co/VLVZaNX1S1https://t.co/deUEocqAVa
ETN_fi Design is a crucial part of Nokia phones. See: Muotoilu tekee Nokia-puhelimen https://t.co/7jA68JT30v @HMDGlobal @miika_mahonen
ETN_fi Where there is code, there are vulnerabilities. https://t.co/gcjwCunTE1 @TrendMicro @rik_ferguson
ETN_fi DDR5 is here. SK hynix Launches World’s First DDR5 DRAM https://t.co/CV5gLNFlwX


Sponsors


congatec is a leading supplier of industrial computer modules using the standard form factors COM Express, Qseven and SMARC as well as single board computers and EDM services. congatec’s products can be used in a variety of industries and applications, such as industrial automation, medical, entertainment, transportation, telecommunication, test & measurement and point-of-sale.Presentors


We offer custom, cost-effective solutions to help you fulfil your project. With our wealth of technology expertise, we can provide expert technical support and guidance at every stage of your design.AFRY (previous ÅF Pöyry) offers customized SW, HW and mechatronics services to the embedded and industrial IoT-markets. Based on your needs we deliver requirement specification, design, implementation, manufactured product and maintenance for your intelligent and connected systems. AFRY has many years' experience in providing air-born products with high demands on quality and traceability, robust end-to-cloud solutions as well as cost-efficient end user products. We also provide expert consultants.Exhibitors


DATA MODUL stands behind its claim as a worldwide leading supplier of professional “visual solutions” and is a reliable premier choice partner in the areas of display, touch, embedded and monitor solutions.Kontron is a global leader in embedded computing technology (ECT). As a part of technology group S&T, Kontron offers a combined portfolio of secure hardware, middleware and services for Internet of Things (IoT) and Industry 4.0 applications. With its standard products and tailor-made solutions based on highly reliable state-of-the-art embedded technologies, Kontron provides secure and innovative applications for a variety of industries.
Rutronik has developed from a “one-man-company” into one of the worldwide leading broadline distributors, employing more than 1,600. In the electronic components market, Rutronik currently ranks 11th worldwide and is the third largest European distributor. The product range includes semiconductors, passive and electromechanical components as well as embedded boards, storage technologies, displays and wireless products.

ECF template