Nokia Säätiö on myöntänyt vuoden 2022 tunnustuspalkinnon Helsingin yliopiston luonnontieteellisen tiedekasvatuksen professori Maija Akselalle. Säätiö antaa tunnustuksen ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä matematiikan, luonnontieteiden, ympäristöopin ja teknologian opetuksen kehittämisessä sekä tiedekasvatuksen vahvistamisessa.

Matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian, eli LUMA-alojen, huippuosaamisen varmistaminen on keskeistä Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin kannalta. Luonnontieteiden ja matematiikan osaaminen luovat pohjan teknologia kehitykselle ja tulevaisuuden teknologiainnovaatioille. Alan opettajilla on merkittävä rooli lasten ja nuorten innostamiseksi kyseisten alojen pariin ja heidän osaamisestaan huolehtimisessa.

Aksela palkittiin Nokia Säätiön vuosittaisessa palkinnonjakotilaisuudessa. Nokia Säätiö on jakanut yli 1 900 apurahaa 27-vuotisen olemassaolonsa aikana. Vuonna 2022 Nokia Säätiö jakaa apurahoina ja tunnustuspalkintoina yhteensä yli 400 000 euroa.

Maija Aksela on Suomen ensimmäinen luonnontieteellisen tiedekasvatuksen professori. Hänellä on yli 35 vuoden kokemus LUMA-aineiden koulutuksesta, opettajankoulutuksesta sekä uusien ja innostavien opetusmenetelmien kehittämisestä. Hän on julkaissut noin 400 tieteellistä julkaisua ja ohjannut lukuisia väitöskirjoja ja opinnäytetöitä. Tutkimustyössään hän on keskittynyt erilaisiin opetuksen virtuaalisiin menetelmiin sekä kestävyyteen opetuksessa.

- Haluan työlläni tarjota mahdollisuuksia oivaltamiseen ja onnistumisen iloon, kansallisesti ja kansainvälisesti. Erityisesti sydämessäni ovat tulevaisuuden tekijät, eli lapset ja nuoret, heidän ajattelunsa ja oppimisensa. Rakennamme hyvää, kestävää tulevaisuutta toimimalla yhdessä päiväkotien, koulujen, perheiden, elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kanssa. Jokainen voi olla tiedelähettiläs, toteaa Aksela.

Aksela ideoi Helsingin yliopistoon ensimmäisen LUMA-keskuksen noin 20 vuotta sitten. Nykyään LUMA-keskus Suomi kattaa 11 suomalaista yliopistoa ja 13 alueellista LUMA-keskusta tavoitteena edistää yhteisöllisesti innostavaa LUMA-aineiden opetusta ja oppimista varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Aksela toimii päätyönsä ohessa verkoston johtajana. Verkosto tunnetaan erityisesti LUMA-tiedeluokistaan eri puolilla Suomea.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
ETN_fi EU chip plan would cost €500bn, says NXP CEO https://t.co/j9bD8VpK9c
ETN_fi Uuden polven oskilloskooppi näyttää signaalin tarkemmin kuin koskaan aiemmin https://t.co/1lMRFgE0IU
ETN_fi Cyber warfare starts years before the physical combat. See more here: https://t.co/dL2PW24xEe #cyber #cybersecurityhttps://t.co/8hcSoQgqpe
Sponsors


Gold Sponsors


Silver Sponsors
Bronze

ECF template