logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Kesän helteillä on erittäin tärkeää pysyä selvillä, mitä elintarvikkeiden kylmäketjussa tapahtuu. Uusilla anturitageilla voidaan edullisesti ja tarkasti valvoa pilaantuvien tavaroiden kuljetusta.

Kirjoittaja Shawn Rezaei on vanhempi sovellusinsinööri itävaltalaisella ams:llä. Hänellä on laaja tietämys RDIF-teknikoista. Shawn vastaa asiakkaiden teknisestä useissa ams:n langattomissa tuotteissa. Hänellä on elektroniikkasuunnittelun tutkinto Wentworthin teknologiainstituutista Bostonista.

Ruuan ja lääkkeitten valmistajilla, tukkukauppiailla ja vähittäismyyjillä on paljon rahaa sidottuna tavaroihin, joista tulee arvottomia mikäli niitä ei pidetä tarkasti kontrolloidussa viileässä ympäristössä. Logiikka-ala on siksi kehittänyt edistyneitä ja kalliita ratkaisuja kylmäketjun hallimtaan. Nämä auttavat pilaantuvien tavaroiden jakelijoita seuraamaan jatkuvasti olosuhteita, joissa tavaroita pidetään, ja nopeasti puuttumaan kun olosuhteet eivät täytä määriteltyjä raja-arvoja.

Puolijohdeala sen sijaan on usein tehnyt tällaisia suuria, kalliita ja vaivalloisia teknologioita tarpeettomiksi korvaamalla ne pienemmillä, halvemmilla ja paremmilla vaihtoehdoilla.Tämä voisi nyt olla mahdollista myös kylmäketjun hallinnassa uuden komponentin myötä. Tämä artikkeli selittää, miten anturikäyttöön sopiva RFID-tagi voi muuttaa kylmäketjun hallintaa.

RTLS-pohjaiset järjestelmät: liian suuria epäonnistumaan?

Useita vuosia kestäneessä prosessissa logistiikka-ala on kuluttanut miljardeja dollareita luodakseen teknologian ja sitä tukevan infrastruktuurin pilaantuvien tavaroiden jatkuvaan valvontaan varastoinnissa ja liikkeellä. Nyt tämä investointi voi käydä tarpeettomaksi, sillä uudet RFID-anturitagit ja RFID-lukimet maksavat vain muutamia kymmeniä dollareita.

Suurilla yrityksillä on tietenkin varaa pitää yllä monimutkaisia valvontajärjestelmi, jotka yhdistävät reaaliaikaista paikannusta (RTLS, real-time location systems), ohjelmistoja, langattomia yhdyspisteitä ja GPS-paikannusta, vaikka järjestelmät ovatkin kalliita ja lisäksi vaativat jatkuvaa ylläpitoa. Kokonaiskustannuksiin kuuluvat myös GPS-satelliitit ja datayhteys matkapuhelinverkon kautta, sekä laite- ja ohjelmistokulut, jotka aiheutuvat jokaisen kuljetuskontin varustamisesta ja ylläpidosta. Samoin kustannuksia lisää langattoman yhdyspisteen lisääminen jokaiseen jakelupisteeseen.

Tällaiset järjestelmät antavat informaatiota, jonka perusteella voidaan välittömästi tarttua vikatilanteisiin. Valitettavasti, vaikka reaaliaikainen seuranta näyttäisi tuovan keinon varmistaa, ettei pilaantuvia tavaroita haaskata ollenkaan, käytännössä tällaista takuuta ei ole. Esimerkiksi vaikeudet kuljetuksissa johtavat nopean ratkaisun sijasta usein viivästyksiin, kun operaattorit etsivät ongelman lähdettä. Varajärjestelmät (kuten mobiilit ylläpitotiimit), joita kylmäketjun ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan, ovat hyvin kalliita eivätkä aina toimi tehokkaasti.

Kun logistiikka-ala ensimmäisen kerran ryhtyi monitoroimaan kylmäketjua, tämä monimutkainen ja hankala infrastruktuuri oli ainoa käytettävissä oleva. Siihen aikaan se näytti tarjoavan keinot suojata kaikkea tavaraliikennettä kaiken aikaa.

Nyt olisi taloudellisesti järkevämpää ottaa käyttöön yksinkertaisempi menetelmä kylmäketjun seurantaan, joka perustuisi lämpötilan ja muiden parametrien aistimiseen yksittäisissä paketeissa. Tässä hyödynnettäisiin olemassaolevaa infrastruktuuria, jolle RFID-järjestelmät on rakennettu. Tällaisesta teknologiasta puuttuu RTLS-toiminnallisuus, joten käyttäjien täytyy hyväksyä se, että osa tavaroista pilaantuu kun jokin vikatilanne yllättää, eikä tavaroita ole mahdollista pelastaa nopealla puuttumisella. Halvan ja yksinkertaisen seurantajärjestelmän hyödyt ylittäisivät kuitenkin reillusti ne kustannukset, joita pienestä lisähävikistä aiheutuu.

Edullinen, paikallinen kylmäketjun seuranta

Edullisen, muutaman sentin arvoisen ja kertakäyttöisen passiivisen RFID-tagin idea on hyvin vakiintunut logistiikka-alalla. Passiiviset RFID-tagit voidaan lukea RFID-lukimella: kommunikaatiolinkki muodostuu, kun passiivinen tagi moduloi takaisinheijastuneen RFID-energian, jonka lukulaite lähettää. Passiiviset tagit eivät siksi tarvitse erillistä teholähdettä, ja niiden käyttöikä on teoriassa loputon.

Perinteiset pssiiviset RFID-tagit pitävät sisällään pienen haihtumattoman muistin, johon - tähän nimi RFID jo viittaa - tallennetaan ainutlaatuinen tunnistuskoodi.

Mutta entäpä jos RFID-tagi voisi toimia myös datanloggauslaitteena? Tähän pystyy ams:n kehittämä uusi anturipohjainen RFID-tagi. Tällainen laite voisi monitoroida yksittäisten pakettien tilaa kuljetuksen tai varastoinnin aikana. Olosuhdeinformaatio kuten lämpötila, tärinä tai kosteus mitattaisiin ja tallennettaisiin muistiin (ks. kuvaa 1).


Kuva 1. Tyypillinen kylmäketjun seurantasovellus.

Koska järjestelmä käyttäisi olemassaolevaa RFID-teknologiaa ja laitteita, sen käyttöönotto olisi yksinkertaista ja edullista yrityksille. Lisäämällä tagiin lämpötila-anturin ja EEPROM-muistin datan tallennukseen, sekä vähävirtaisen liitännän ulkoisille antureille (ks. kuvaa 2) sillä voitaisiin seurata jokaisen pakkauksen tilaa yksilöllisesti.

Kun nykyinen teknologia seuraa olosuhteita kuljetuslaatikoiden tai jäähdytyskonttien tasolla tai varaston sisällä, anturitagi voi mitata lämpötilaa ja muita muuttujia yksittäisen pakkauksen tasolla, mikä antaa paljon tarkempia mittaustuloksia.

Tämä parantuneen suorituskyvyn ja halvemman hinnan yhdistelmä - jota puolijohdeala niin usein tarjoaa muille teollisuudenaloille - voi nyt mullistaa pilaantuvien tavaroiden kylmäketjun hallinnan tuomalla käyttöön edullisen tavan hallita kylmäketjua säilyttäen samalla tehokkuuden ja laadun korkeat vaatimukset.

Kaksi toimintatapaa

Anturitagin konsepti voidaan toteuttaa kahdella erilaisella tavalla. Lähimpänä perinteistä RFID-tagi on täysin passiivinen toimintatapa. Siinä anturitagilla ei ole itsenäistä teholähdettä, mikä tarkoittaa ettei käytössä ole reaaliaikakellotoimintoa (RTC). Kun RFID-lukulaite herättää tagin, se sieppaa tyypillisesti 4 milliampeerin virran tulevasta RF-säteilystä kerätäkseen energiaa. Tästä virrasta vain 150 mikroampeeria käytetään anturiliitännän sekä sisäänrakennettujen toimintojen kuten lämpötila-anturin operointiin (ks. kuva 2).

Tässä moodissa datanloggaus kylmäketjun monitorointitarkoituksiin tapahtuu kun pakkaus tulee kosketuksiin lukulaitteen kanssa, mikä käynnistää lämpötilan seurannan ja merkitsee myös aikaleiman. Tagi kontrolloi sitä, ottaako se data sisäisestä vai ulkoisesta anturista. Tallennettu data suojataan salasanoilla, joilla estetään manipulointi tai datan auktorisoimaton käyttö.



Kuva 2. Anturitagi operoi perinteisen RFID-tagin tavoin, mutta siinä on sisäänrakennettu anturi ja liitäntä ulkoisen anturin vaihtoehtoiselle käytölle.

Anturitagit voivat toimia myös osittain passiivisessa (semi-passive) moodissa, mikä tunnetaan myös paristoavusteisena passiivisena toimintana eli BAP-moodina. Siinä pieni paristo antaa virran autonomiselle datanloggaukselle ja aikaleima tulee sirulla olevasta reaaliaikakellosta. Pariston tyypillinen käyttöaika on 1-1,5 vuotta, vaikkakin tämä riippuu pariston tyypistä ja datanloggauksen tiheydestä.

Anturitagien valinta

ams tarjoaa jo kahta anturitagia kylmäketjun seurantaan. Molemmissa on mukana lämpötila-anturi, joka voi mitata -40 - +125 asteen lämpötiloja.

13,56 megahertsin taajuudella toimiva SL13A on yhteensopiva ISO15693- ja NFC-V -standardien kanssa. UHF-alueella (860-960MHz) toimiva SL900A tukee EPC Gen 2-, Class 1- ja Class 3 -standardeja. Molemmat piirit tukevat myös cool-Log -komentoja.

Yksinkertaisin käyttötapa näille piireille on lämpötilan seuranta ja tunnistautuminen täysin passiivisessa tilassa, eli RFID-lukulaitteen läheisyydessä. Tämä edellyttää vakiokomentojen käyttämistä tagien erottelemiseen toisistaan ja vakioista "Get Sensor Value" -cool-Log -komentoa lämpötilan muunnokseen.

Jos tagin pitää tehdä datasta logimerkintä kun RF-kenttää ei ole läsnä, pitää SL13A- tai SL900A-piiriin liittää paristo. Tässä voidaan käyttää 1,5 tai 3 voltin paristoa.

Jos käytettävä akku on ohut ja taipuisa, voidan taipuisalle alustalle valmistaa läpipainopakkauksen tyyppinen lähetinvastaanotin. Tämä toteutus on valmistuskustannuksiltaan edullisin ja tällaiset tagit ovat kertakäyttöisiä. Jos lähetintä halutaan käyttää uudelleen, suositellaan nappipariston ja jäykän piirilevyalustan käyttämistä.

Lämpötilojen loggausta varten järjestelmä jäyttää standardeja RFID-komentoja tagien yksilöimiseen ja räätälöityjä cool-Log -komentoja, kuten:
Set Log Mode
Initialise
Start Logging
Stop Logging

SPI-liitäntä mikro-ohjaimelle

Sekä SL13A- että SL900A-tagilla on SPI-liitäntä (Serial Peripheral Interface) ulkoiseen laitteeseen kuten mikro-ohjaimeen liittymiseksi (ks. kuva 3). Tämä laajentaa kylmäketjun hallinnan toimintoja pelkän erillisen RF-tagin aistimisen, dataloggauksen ja tunnistustoimintojen ulkopuolelle.

Mikro-ohjaimen kautta RFID-tagiin voidaan jopa tuoda yhteys mobiiliverkon modeemiin, jolloin lämpötiladataan päästään käsiksi etäältä. Mikro-ohjaimen avulla tagin rekisterit ja toiminnot voidaan myös asettaa hyvin helposti. Mikro-ohjain voidaan myös ohjelmoida tukemaan hälytysjärjestelmää ja toimintoja, joilla lasketaan tagin varastointiaika.

SPI-liitäntää voidaan käyttää lukemaan ja kirjoittamaan dataa sulautetulta EEPROM-muistilta. Sitä voidaan käyttää myös tuotantolinjalla testiliitäntänä kalibrointia ja käyttäjän ID-ohjelmointia varten. SPI:n kautta tagi saadaan tarvittaessa myös tukemaan epästandardeja RF-protokollia.


Kuva 3. Mikro-ohjaimen liittäminen RFID-tagiin SPI-liitännällä tuo paljon monipuolisuutta kylmäketjusovelluksiin.

Lopuksi

ams:n anturitagien SL13A ja SL900A avulla kylmäketjuoperaattorit voivat automaattisesti seurata, valvoa ja tallentaa anturi-informaatiota kuten lämpötilaa, painetta, kosteutta tai tärinää. Ne voidaan myös konfiguroida tekemään automaattisesti hälytyksiä tai ilmoituksia, kun olosuhteet muuttuvat kriittisiksi.

Tämän tapahtumapohjaisuuden ansiosta nykyisille monimutkaisille kylmäketjun monitorointijärjestelmille saadaan selvästi yksinkertaisempi ja helvempi vaihtoehto.

MORE NEWS

Pii on edelleen voimissaan sähköautoissa

Sähköautojen yleistyminen kiihtyy kovaa vauhtia, ja samalla kasvaa tarve tehokkaille ja luotettaville tehoelektroniikkaratkaisuille. Vaikka markkinoilla on viime vuosina puhuttu paljon piikarbidin (SiC) ja galliumnitridin (GaN) kaltaisista uusista puolijohdemateriaaleista, Infineon Technologies osoittaa, että myös perinteisellä piillä on edelleen merkittävä rooli sähköajoneuvojen voimansiirroissa.

Canatu haluaa kalvonsa laajemmille markkinoille

Canatu haluaa viedä läpinäkyvät, johtavat kalvonsa uusille markkina-alueille. Toimitusjohtaja Juha Kokkosen mukaan yhtiön tavoitteena on laajentaa hiilinanoputkikalvojen käyttöä ADAS-sovellusten ulkopuolelle kohti uusia, korkean lisäarvon markkinoita. - Tämä yhteiskehityshanke DENSOn kanssa on merkittävä askel kohti parempaa suorituskykyä, ja se avaa ovia aivan uudenlaisiin käyttökohteisiin, kuten esimerkiksi aurinkokennoihin, Kokkonen sanoo.

Varo Bluetoothin piilotettuja vaaroja!

Bluetooth on monelle tuttu ja kätevä tapa yhdistää laitteita langattomasti, olipa kyse sitten kuulokkeista, kaiuttimista tai älykodin laitteista. Mutta harva tietää, että tämä arkipäiväinen teknologia voi myös altistaa käyttäjänsä vakaville tietoturvauhkille.

Claude yrittää Google-käyttäjien Copilotiksi

OpenAI:n entisten työntekijöiden perustama Anthropic tuo tekoälyavustajansa syvälle Google Workspace -ympäristöön. Käytännössä Claude-tekoäly pyrkii tarjoamaan saman, mitä Microsoftin Copilot tekee 365-käyttäjille.

6,9 miljardin dollarin kauppa peruuntui

Amerikkalainen puolijohdevalmistaja onsemi on vetäytynyt yritysostoaikeistaan Allegro MicroSystemsin suhteen. Yhtiö ilmoitti tänään, ettei se enää jatka 6,9 miljardin dollarin arvoisen yrityskaupan tavoittelua. Tarjouksen mukaan onsemi olisi maksanut 35,10 dollaria käteisellä jokaisesta Allegron osakkeesta.

Jo 1800 laajennuskorttia mikroBUS-väylään

Sulautettujen ratkaisujen kehittäjä MIKROE on saavuttanut merkittävän virstanpylvään julkistamalla järjestyksessään 1800. Click-laajennuskortin mikroBUS-väylään. Uutuus on Stephano-I Click, ja se tuo WiFi- ja Bluetooth Low Energy -yhteydet helposti liitettäväksi mihin tahansa sulautettuun sovellukseen.

Ledivalojen hallinta täysin yhdelle sirulle

Novosense Microelectronics on julkaissut uuden NSUC1500-Q1 -piirin, joka integroi autojen ledipohjaisten valaistusjärjestelmien hallinnan täysin yhdelle sirulle. Uutuus tuo merkittäviä etuja autonvalmistajille ja moduulikehittäjille, jotka hakevat entistä pienempiä, älykkäämpiä ja energiatehokkaampia ratkaisuja sisä- ja ulkovalaistukseen.

Windows 10 -tuen loppuminen tuo kissanpäivät verkkorikollisille

Microsoftin ilmoitus Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä lokakuussa 2025 merkitsee suurta murroskohtaa tietoturvassa – mutta ei pelkästään käyttäjien näkökulmasta. Verkkorikollisille luvassa on nimittäin todelliset kissanpäivät, mikäli yritykset eivät nopeuta siirtymistä uudempiin järjestelmiin.

Auto tunnistaa digiavaimen pian pidemmän matkan päästä

STMicroelectronics on julkaissut uuden sukupolven NFC-lukijat, jotka mahdollistavat auton oven avaamisen digitaalisella avaimella jopa 70 % pidemmältä etäisyydeltä kuin aiemmat ratkaisut. Uudet ST25R500- ja ST25R501-vastaanottimet ovat suunniteltu erityisesti autoteollisuuteen, ja ne täyttävät Car Connectivity Consortiumin (CCC) Digital Key -standardin tiukat vaatimukset.

Piirisuunnittelun työkalujen myynti kasvoi lähes 5 miljardiin dollariin

Elektroniikkasuunnittelun (Electronic System Design, ESD) työkalujen maailmanlaajuinen myynti nousi ennätykselliseen 4,93 miljardiin dollariin vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä, kertoo SEMI-teknologiayhteisöön kuuluva ESD Alliance tuoreessa EDMD-raportissaan. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden kertyi 11 prosenttia.

Intel myy yli puolet Alterasta, tekee isot tappiot

Intel on ilmoittanut myyvänsä 51 % omistuksestaan FPGA-valmistaja Alterassa pääomasijoitusyhtiö Silver Lakelle. Kaupan arvo perustuu 8,75 miljardin dollarin kokonaisarvostukseen Alteralle. Tämä tarkoittaa, että Intelin osuus myynnistä on noin 4,46 miljardia dollaria – huomattavasti vähemmän kuin yhtiö maksoi koko Alterasta vuonna 2015.

Eurooppalaiset autonvalmistajat lopettivat viennin Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltojen autokauppa koki järistyksen, kun useat eurooppalaiset ja japanilaiset autonvalmistajat, kuten Audi, Jaguar Land Rover ja Mitsubishi, ilmoittivat keskeyttävänsä ajoneuvojen viennin Yhdysvaltoihin. Syynä on Trumpin hallinnon 2. huhtikuuta voimaan astunut 25 prosentin tullimaksu tuontiautoille ja osille.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

FakeUpDates jatkaa riesojen kärjessä

Check Pointin tietoturvatutkijoiden mukaan FakeUpdates ja RansomHub hallitsivat haittaohjelmatilastoja maaliskuussa 2025. Samalla Lumma Stealer levisi ympäri maailmaa PDF-tiedostojen ja väärennettyjen Robloxpelien kautta.

Lisää huonoja uutisia Nokialle: verkkoihin investoidaan entistä vähemmän

Televerkkoinvestoinnit jatkoivat laskuaan vuonna 2024, mikä tuo lisää paineita alan laitevalmistajille – myös suomalaiselle Nokialle. Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oro Groupin mukaan maailmanlaajuinen operaattoreiden langattomiin ja kiinteisiin verkkoihin tekemien investointien kokonaismäärä putosi viime vuonna 8 prosenttia. Samalla tietoliikennelaitteiden valmistajien tulot laskivat 11 prosenttia.

Uusi akku taipuu mihin muotoon tahansa

Linköpingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pehmeän, venyvän ja muotoiltavan akun, joka toimii jopa nestemäisenä. Akkua voi puristaa, venyttää tai muotoilla haluamaansa muotoon – ja se säilyttää silti toimivuutensa. Uusi materiaali mahdollistaa esimerkiksi sen, että akku voidaan pursottaa ulos 3D-tulostimesta ja valaa suoraan osaksi laitteen muotoilua.

OnePlus toi Watch 3:n “uudelleen”

OnePlus aloitti Watch 3 -älykellonsa virallisen myynnin Suomessa ja muualla Euroopassa viime viikolla, hieman yllättävästi uudelleen. Julkaisun alkuperäinen aikataulu helmikuussa meni uusiksi, kun kellon takakannesta löytynyt kirjoitusvirhe viivästytti toimituksia. Nyt korjattu versio on saapunut jälleenmyyjille.

Ruotsalaisyritys tuo Rust-kielen Volvoon

Ruotsalainen teknologiayritys Grepit on auttanut Volvoa ja Polestaria tuomaan uuden ohjelmointikielen, Rustin, osaksi sähköautojensa sisäisiä järjestelmiä. Kyseessä on maailman ensimmäinen sarjatuotannossa käytettävä ECU (ajoneuvon ohjausyksikkö), joka on ohjelmoitu kokonaan Rustilla.

GaN voittaa taistelun tehomarkkinoista

SiC vai GaN vai MOSFET vai IGBT:t? Jokaisella on oma paikkansa. Power Integrations uskoo galliumnitridiin teknologiana. Lopulta se valtaa markkinat aina satojen kilowattien teholuokkiin asti.

Aurinkosähkö hiipui alkuvuonna

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo laski alkuvuonna 1,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajanjaksoon, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) tuoreessa tilastossaan. Tammi–maaliskuussa 2025 tukkumyynnin arvo oli 255 miljoonaa euroa.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article