logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Webbipohjaiset kehitysympäristöt kehittyvät kovaa vauhtia. Tässä artikkelissa kuvataan uuden Embedded Systems Power Designer -työkalun toimintaa ja käyttöä. Sen avulla voidaan suunnitella teholähde sulautetulle mikro-ohjaimella tai FPGA-piirille.

 

Artikkelin kirjoittaja Devin Crawford on Transim Technologyn sovellusinsinööri. Hän on valmistunut tekniikan tohtoriksi Minnesotan yliopistosta vuonna 1996. Hän on erikoistunut numeerisiin analyyseihin ja simulointiin. Viime aikoina hän on keskittynyt erilaisten sovellusten webpohjaisten suunnittelutyökalujen kehittämiseen.

Embedded Systems Power Designer -sovellus hyödyntää pilvipalvelujen laskentaresursseja ja uusimpia HTML5-ominaisuuksia, joilla on toteutettu intuitiivinen käyttöliittymä ja interaktiivinen suunnittleuympärisöt suoraan selaimeen. Työkalu sisältää valtavat määrät informaatiota yksittäisistä komponenteista ja niiden hyödyntämisestä. Suunnittelijat pääsevät käsiksi tähän laajaan tietokantaan ja voivat sen avulla suunnitella sovelluskohtaisesti räätälöidyn teholähteen muutamassa minuutissa. Tuloksena tullut piirikaavio komponenttiluetteloineen ja suunnittelutiivistelmineen voidaan tallentaa joko pilveen tai paikallisesti omalle työasemalle.

Tausta

Viimeisen 10 vuoden aikana internetistä on tullut monien jokapäiväisten teknisten tehtävien tärkein resurssi. Jokainen voi netistä nopeasti löytää taustatietoa laajata aihevalikoimasta, tai saada käsiinsä tietoa standardeista ja lainsäädännöstä. Kun työskentelee uuden suunnittelun parissa, tietolähde kuten datasheets.com on käytännössä korvaamaton monille suunnittelijoille, jotka etsivät moduuleja tai integroituja piirejä.

Huolimatta tarjolla olevan informaation suuresta määrästä yksi haaste on ennallaan: kuinka saada laajasta informaatiosta kokonaiskuva ja käyttää sitä tehokkaasti. Arrow Electronics on hyödyntänyt asemaansa yhtenä elektroniikan komponenttien johtavista jakelijoista kehittääkseen ongelmaan ainutlaatuisen ratkaisun. Se antaa suunnittelijoille pääsyn kattavaan määrään informaatiota online-suunnittelutyökalujen kautta. Nämä sovellukset käyttävät nykyaikaisia pilvipohjaisia tekniikoita esittääkseen informaatiota sadoista datakirjoista ja teknisistä apudokumenteista interaktiivisessa ympäristössä. Suunnittelijat voivat nopeasti navigoida läpi kompleksisten suunnitteluongelmien samalla, kun sovelluksen riittävä joustavuus varmistetaan. Embedded Systems Power Designerin uusin versio kuvaa hyvin tätä ratkaisua.

Skaalautuva online-tuki

Joustavuutensa ja suhteellinen edullisen hintansa ansiosta ohjelmoitavat logiikkamoduulit kuten FPGA-piirit ovat houkutteleva ratkaisu automaation ja ohjauksen (control) sovelluksille. Näiden moduulien onnistunut käyttö asettaa kuitenkin kovia vaatimuksia teholähteen suhteen. Tehovaatimukset riippuvat moduulin ohjelmoinnista ja yksittäisten teholähteiden täytyy vastata AC-komponentin tarkkoja määrityksiä. Suunnittelijat joutuvat siksi kasvokkain tehtävien kanssa, jotka ovat – ainakin jossakin mielessä – heidän oman ydinosaamisensa ulkopuolella.

Online-suunnitteluympäristö yksinkertaistaa suunnitteluprosessia jakamalla tehtäviä erillisiin askeliin. FPGA-valmistajan määritetykset, jotka muuten pitäisi varmistaa monisivuisista datalehdistä, integroidaan mukaan automaattisesti jokaisella askeleella.

Arrow Electronic Componentsin webbisivustosta pääsee kiinni kehitysympäristöön. Ensikäyttäjät saavat datan käyttöönsä rekisteröitymisen jälkeen. Suunnitteluvaiheiden valmistuessa kaikki inofrmaatio voidaan tallentaa milloin tahansa palvelimelle jatkokäyttöä varten. Piirikaavioita ja muuta sisältöä voidaan jakaa usean suunnittelijan kesken. Siksi työkalu on keskeinen apu myös sovellusinsinööreille, jotka tulevat asiakkaita näiden omissa projekteissa.

Kun käyttäjä avaa ohjelman, Embedded Systems Power Designer näyttää tyhjän piirikaavion kuvan 1 tapaan. Piirikaavioeditorilla käyttäjä voi suunnitella FPGA-piirinsä korkealla abstraktiotasolle. Yksittäiset muuntimet syntesoidaan, simuloidaan ja niitä voidaan jopa modifioida komponenttitasolla. Keskeisen moduulin – vaikkapa Altera Stratix IV FPGA:n – vaatimukset siirtyvät hierarkiassa alaspäin komponenttitasolle niin, että yksittäisten muuntimien suunnittelutavoitteet vastaavat järjestelmän vaatimuksia.



Kuva 1: Piirikaavioeditori piirikaavion suunnitteluun.

Suunnitteluprosessi aloitetaan valitsemalla FPGA-piiri ja asettamalla se piirikaavioeditoriin moduulina. Valittavana on useita Alteran FPGA-piirejä. Muiden valmistajien FPGA-piirejä sekä mikro-ohjaimia on tulossa tarjolle lähitulevaisuudessa. Jännitemääritykset ja teholähteen toleranssit toteutetaan automaattisesti FPGA-moduulin ominaisuuksina. Erillisten tehoalueiden eli -verkkojen vaatimukset voidaan syöttää manuaalisesti, tai Alteran FPGA-piirien tapauksessa arvot voidaan lukea suoraan Alteran EPE-työkalusta (Early Power Estimator), kuten kuva 2 näyttää.

Kuva 2: FPGA-piirin virta- ja jännitemääritykset. Vaatimukset voidaan syöttää manuaalisesti tai suoraan Alteran Early Power Estimator -työkalusta.

EPE antaa tehovaatimusten yläarvojen arviot käyttäjän FPGA-suunnittelun valintojen perusteella. Tämä varmistaa, että tuloksena tulevat muuntimet ovat ko. sovelluksen suhteen optimoituja. Tämä yhteys Alteran suunnitteluympäristöön säästää aikaa ja minimoi suunnittelun aikaisessa vaiheessa tapahtuvien virheiden mahdollisuuden. Kun FPGA on asemoitu piirikaavioon ja virta-arvot on määritelty, teholähteestä generoidaan automaattisesti malli (concept) piirikaavioeditoriin. Esimerkki Stratix IV E -piirin teholähdesuunnitelmasta näkyy kuvassa 3. Tässä näkymässä yksittäiset muuntimet määritellään paikanvaraajina (placeholders), jotka toimivat yksittäisten muuntimien suunnittelun malleina. Niissä on mukana tieto virrasta, jännitteesta ja näiden toleranssista.

Kuva 3: FPGA-piirikaavion topologia luodaan automaattisesti. Yksittäisille muuntimille varataan paikat.

Yksittäisten muuntimien suunnittelu alkaa avaamalla vastaava moduuli virtasuunnitelmassa. Tuplaklikkaamalla jotain moduulia avautu konfigurointi-ikkuna kuvan 4 tapaa. Piirikaavion korkean tason liitännät muuntimen ja FPGA:n välillä toimivat linkkinä, jonka kautta virtavaatimukset saadaan FPGA:lta suunnittelumäkymään. Tätä informaatiota käytetään priorisoimaan saatavilla olevat ohjainpiirit valikkolistassa. Näin useita satoja ohjainpiirejä sisältävästä listasta parhaiten sähköisiin vaatimuksiin sopivat näytetään listalla ylimpänä. Tämä onnistuu algoritmeilla jotka suodattavat tietoa laajasta valioimasta datakirjoja ja sovellusohjeita. Tämä säästää tunteja tai päiviä aikaa sellaiselta suunnittelijalta, jolla ei ole yksityiskohtaista tietoa muuntimien suunnittelusta. Listalla on lukuisten ohjainpiirien lisäksi kohta “Design It”. Se avaa pääsyn interaktiiviseen suunnittelutyökaluun, joka luo kokonaisen mikropiirin muuntimen ympärille. Piiri esitetään kaaviona, ja useissa tapauksissa sen muuttumaton ja vaihtuva (transient) käyttäytyminen voidaan tarkistaa simulaaton avulla.

Kuva 4: Muuntimen suunnittelun syöttöikkuna.

Tässä vaiheessa voidaan myös modifioida komponentin arvoja ja muutosten vaikutukset voidaan nähdä simulaatiossa reaaliajassa. Simulaatio ei lisää laskennan tarvetta, sillä raskaammat prosessit ajetaan palvelimella. Kuva 5 näyttää muuntimen piirikaavion ja simulaation tulokset. Tulokset näytetään omassa ikkunassaan, jossa on useita toimintoja kuten markkeri, zoomaus ja näyttömahdollisuudet yksittäisille käyrille. Toimintojen valikoima ja nopea vasteaika vastaavat sitä, mitä odotetaan perinteiseltä työasemassa tapahtuvassa suunnittelussa.

Kuva 5: Näkymä piirikaaviosta ja muunninpiirin simulaatiotuloksista. Piirikaavio ja osaluettelo yksinkertaistavat suunnittelun tuotantoon viemistä.

Piirin osaluettelo voidaan näyttää seuraavassa vaiheessa. Suunnittelu viimeistellään määrittelemällä hintatieto käyttäjän määrittelemän komponenttilistan perusteella. Sovellus näyttää osien saatavuuden ja hinnan ja osalista voidaan ladata käyttöön taulukkona. Jos yksittäisiä komponentteja vaihdetaan määriteltyjen kriteerien mukaisesti, voidaan vaihdossa käyttää suodintoimintoa. Kuva 6 näyttää, miten kondensaattori voidaan valita c-arvon, koteloinnin, valmistajan tau maksimitoimintajännitteen perusteella.

Kuva 6: Valintasuodin auttaa valitsemaan yksittäisiä komponentteja listalta lisäkriteerein avulla.

Tässä kuvatut suunnitteluvaiheet hyödyntävät lukuisien moduulien määrityksiä ja sovellustietoa, jotta FPGA:n teholähteeksi voitaisiin toteuttaa optimoitu topologia. Algoritmit tukevat nopeaa online-suunnitteluprosessia, joka voidaan sovittaa yksittäisen suunnittelun määrityksiin.

Kun muunninpiiri on saatu valmiiksi, tarkistetaan aina, että teholähteen määrityksiin on vastattu FPGA-piirin näkökulmasta. Tämä tarkistus voidaan tehdä manuaalisesti valitsemalla “Check Design” piirikaavion yläreunasta. “Summary”-sivu näyttää yhteenvedon muuntiista, simulaatiotuloksista ja osaluettelosta. Osaluetteloa voidaan myös säätää tässä vaiheessa, kuten kuvasta 6 näkyy.

Yhteenveto

Embedded Systems Power Designer -sovellusta voidaan käyttää sulautettujen moduulien kompleksisten teholähteiden suunnitteluun. Sovellus yhdistää laajan valikoiman sovellustietoa intuitiiviseen käyttöliittymään, joka ohjaa suunnittelijat kompleksisen suunnittelutehtävän läpi muutaman yksinkertaisen vaiheen kautta. FPGA-määritysten perusteella piirejä sovitetaan muuntimille ja niiden komponenteille. Prosessin lopuksi suunnittelija saa käyttöönsä kaiken suunnittelutiedon piirikaaviosta komponenttiluetteloon, topologiakuvaukseen ja simulointituloksiin.

Lisää tietoa työkalusta, sekä sen kokeilumahdollisyys löytyy verkosta osoitteesta arrow.transim.com/designweb.

MORE NEWS

Pii on edelleen voimissaan sähköautoissa

Sähköautojen yleistyminen kiihtyy kovaa vauhtia, ja samalla kasvaa tarve tehokkaille ja luotettaville tehoelektroniikkaratkaisuille. Vaikka markkinoilla on viime vuosina puhuttu paljon piikarbidin (SiC) ja galliumnitridin (GaN) kaltaisista uusista puolijohdemateriaaleista, Infineon Technologies osoittaa, että myös perinteisellä piillä on edelleen merkittävä rooli sähköajoneuvojen voimansiirroissa.

Canatu haluaa kalvonsa laajemmille markkinoille

Canatu haluaa viedä läpinäkyvät, johtavat kalvonsa uusille markkina-alueille. Toimitusjohtaja Juha Kokkosen mukaan yhtiön tavoitteena on laajentaa hiilinanoputkikalvojen käyttöä ADAS-sovellusten ulkopuolelle kohti uusia, korkean lisäarvon markkinoita. - Tämä yhteiskehityshanke DENSOn kanssa on merkittävä askel kohti parempaa suorituskykyä, ja se avaa ovia aivan uudenlaisiin käyttökohteisiin, kuten esimerkiksi aurinkokennoihin, Kokkonen sanoo.

Varo Bluetoothin piilotettuja vaaroja!

Bluetooth on monelle tuttu ja kätevä tapa yhdistää laitteita langattomasti, olipa kyse sitten kuulokkeista, kaiuttimista tai älykodin laitteista. Mutta harva tietää, että tämä arkipäiväinen teknologia voi myös altistaa käyttäjänsä vakaville tietoturvauhkille.

Claude yrittää Google-käyttäjien Copilotiksi

OpenAI:n entisten työntekijöiden perustama Anthropic tuo tekoälyavustajansa syvälle Google Workspace -ympäristöön. Käytännössä Claude-tekoäly pyrkii tarjoamaan saman, mitä Microsoftin Copilot tekee 365-käyttäjille.

6,9 miljardin dollarin kauppa peruuntui

Amerikkalainen puolijohdevalmistaja onsemi on vetäytynyt yritysostoaikeistaan Allegro MicroSystemsin suhteen. Yhtiö ilmoitti tänään, ettei se enää jatka 6,9 miljardin dollarin arvoisen yrityskaupan tavoittelua. Tarjouksen mukaan onsemi olisi maksanut 35,10 dollaria käteisellä jokaisesta Allegron osakkeesta.

Jo 1800 laajennuskorttia mikroBUS-väylään

Sulautettujen ratkaisujen kehittäjä MIKROE on saavuttanut merkittävän virstanpylvään julkistamalla järjestyksessään 1800. Click-laajennuskortin mikroBUS-väylään. Uutuus on Stephano-I Click, ja se tuo WiFi- ja Bluetooth Low Energy -yhteydet helposti liitettäväksi mihin tahansa sulautettuun sovellukseen.

Ledivalojen hallinta täysin yhdelle sirulle

Novosense Microelectronics on julkaissut uuden NSUC1500-Q1 -piirin, joka integroi autojen ledipohjaisten valaistusjärjestelmien hallinnan täysin yhdelle sirulle. Uutuus tuo merkittäviä etuja autonvalmistajille ja moduulikehittäjille, jotka hakevat entistä pienempiä, älykkäämpiä ja energiatehokkaampia ratkaisuja sisä- ja ulkovalaistukseen.

Windows 10 -tuen loppuminen tuo kissanpäivät verkkorikollisille

Microsoftin ilmoitus Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä lokakuussa 2025 merkitsee suurta murroskohtaa tietoturvassa – mutta ei pelkästään käyttäjien näkökulmasta. Verkkorikollisille luvassa on nimittäin todelliset kissanpäivät, mikäli yritykset eivät nopeuta siirtymistä uudempiin järjestelmiin.

Auto tunnistaa digiavaimen pian pidemmän matkan päästä

STMicroelectronics on julkaissut uuden sukupolven NFC-lukijat, jotka mahdollistavat auton oven avaamisen digitaalisella avaimella jopa 70 % pidemmältä etäisyydeltä kuin aiemmat ratkaisut. Uudet ST25R500- ja ST25R501-vastaanottimet ovat suunniteltu erityisesti autoteollisuuteen, ja ne täyttävät Car Connectivity Consortiumin (CCC) Digital Key -standardin tiukat vaatimukset.

Piirisuunnittelun työkalujen myynti kasvoi lähes 5 miljardiin dollariin

Elektroniikkasuunnittelun (Electronic System Design, ESD) työkalujen maailmanlaajuinen myynti nousi ennätykselliseen 4,93 miljardiin dollariin vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä, kertoo SEMI-teknologiayhteisöön kuuluva ESD Alliance tuoreessa EDMD-raportissaan. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden kertyi 11 prosenttia.

Intel myy yli puolet Alterasta, tekee isot tappiot

Intel on ilmoittanut myyvänsä 51 % omistuksestaan FPGA-valmistaja Alterassa pääomasijoitusyhtiö Silver Lakelle. Kaupan arvo perustuu 8,75 miljardin dollarin kokonaisarvostukseen Alteralle. Tämä tarkoittaa, että Intelin osuus myynnistä on noin 4,46 miljardia dollaria – huomattavasti vähemmän kuin yhtiö maksoi koko Alterasta vuonna 2015.

Eurooppalaiset autonvalmistajat lopettivat viennin Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltojen autokauppa koki järistyksen, kun useat eurooppalaiset ja japanilaiset autonvalmistajat, kuten Audi, Jaguar Land Rover ja Mitsubishi, ilmoittivat keskeyttävänsä ajoneuvojen viennin Yhdysvaltoihin. Syynä on Trumpin hallinnon 2. huhtikuuta voimaan astunut 25 prosentin tullimaksu tuontiautoille ja osille.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

FakeUpDates jatkaa riesojen kärjessä

Check Pointin tietoturvatutkijoiden mukaan FakeUpdates ja RansomHub hallitsivat haittaohjelmatilastoja maaliskuussa 2025. Samalla Lumma Stealer levisi ympäri maailmaa PDF-tiedostojen ja väärennettyjen Robloxpelien kautta.

Lisää huonoja uutisia Nokialle: verkkoihin investoidaan entistä vähemmän

Televerkkoinvestoinnit jatkoivat laskuaan vuonna 2024, mikä tuo lisää paineita alan laitevalmistajille – myös suomalaiselle Nokialle. Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oro Groupin mukaan maailmanlaajuinen operaattoreiden langattomiin ja kiinteisiin verkkoihin tekemien investointien kokonaismäärä putosi viime vuonna 8 prosenttia. Samalla tietoliikennelaitteiden valmistajien tulot laskivat 11 prosenttia.

Uusi akku taipuu mihin muotoon tahansa

Linköpingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pehmeän, venyvän ja muotoiltavan akun, joka toimii jopa nestemäisenä. Akkua voi puristaa, venyttää tai muotoilla haluamaansa muotoon – ja se säilyttää silti toimivuutensa. Uusi materiaali mahdollistaa esimerkiksi sen, että akku voidaan pursottaa ulos 3D-tulostimesta ja valaa suoraan osaksi laitteen muotoilua.

OnePlus toi Watch 3:n “uudelleen”

OnePlus aloitti Watch 3 -älykellonsa virallisen myynnin Suomessa ja muualla Euroopassa viime viikolla, hieman yllättävästi uudelleen. Julkaisun alkuperäinen aikataulu helmikuussa meni uusiksi, kun kellon takakannesta löytynyt kirjoitusvirhe viivästytti toimituksia. Nyt korjattu versio on saapunut jälleenmyyjille.

Ruotsalaisyritys tuo Rust-kielen Volvoon

Ruotsalainen teknologiayritys Grepit on auttanut Volvoa ja Polestaria tuomaan uuden ohjelmointikielen, Rustin, osaksi sähköautojensa sisäisiä järjestelmiä. Kyseessä on maailman ensimmäinen sarjatuotannossa käytettävä ECU (ajoneuvon ohjausyksikkö), joka on ohjelmoitu kokonaan Rustilla.

GaN voittaa taistelun tehomarkkinoista

SiC vai GaN vai MOSFET vai IGBT:t? Jokaisella on oma paikkansa. Power Integrations uskoo galliumnitridiin teknologiana. Lopulta se valtaa markkinat aina satojen kilowattien teholuokkiin asti.

Aurinkosähkö hiipui alkuvuonna

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo laski alkuvuonna 1,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajanjaksoon, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) tuoreessa tilastossaan. Tammi–maaliskuussa 2025 tukkumyynnin arvo oli 255 miljoonaa euroa.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article