JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Elisa kertoi viime viikolla ryhtyvänsä tarjoamaan gigabitin mobiiliyhteyksien Tampereen keskustassa ja Helsingin Kulma-liikkeessään. Kovin moni ei gigabittinopeuksista pääse vielä nauttimaan, sillä gigabitin dataa ottaa tällä hetkellä vastaan vain yksi älypuhelin: Huawein Mate 10 Pro.

Mate 10 Pron modeemi tukee 3GPP:n luokan 18 LTE-nopeuksia. Kun linkkiin yhdistetään kolme kantoaaltoa ja data lähetetään 256 QAM -moduloituna 4x4 MIMO -yhteydellä (jolloin käytössä on neljä antennia), päästään teoriassa 1,2 gigabittiin sekunnissa.

Elisalla mobiiliverkon palveluista vastaava johtaja Sami Komulainen kertoo, että gigabitin yhteyksissä käytetään Elisan kaikki taajuuksia: 800, 1800, 2100 ja 2600 megahertsiä. Näistä saadaan linkin käyttöön yhteensä 10+20+10+20 megahertsiä.

- Tällä hetkellä markkinoilla on niukasti vaihtoehtoja, joilla päästään gigabitin nopeuteen. Huawein Mate 10 Pro pääsee lähelle sitä. Ensi vuoden alkupuolella alkaa käyttäjillä olla enemmän valinnan varaa, Komulainen sanoo.

Ensi vuonna operaattoreille jaetaan lisää taajuuksia 3,5 gigahertsin alueelta, joten tilanne on taas parantumassa. – Riippuu tietysti siitä, miten monelle toimijalle uudet taajuudet jakautuvat. Olemme tietysti testanneet jo 3,5 gigahertsin alyella ja jatkamme testejä eri tavoin koko ajan, Komulainen sanoo.

Käytännössä tilanne on suomalaisoperaattorien kohdalla se, että 1-2 vuoden kuluttua moni tarjoaa – vaikkakin rajoitetusti – gigabitin mobiililaajakaistaa käyttäjilleen. Tämä tarkoittaa myös useissa tapauksissa kalliista kuidun vetämisestä luopumista.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template