JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Elisa kertoi viime viikolla ryhtyvänsä tarjoamaan gigabitin mobiiliyhteyksien Tampereen keskustassa ja Helsingin Kulma-liikkeessään. Kovin moni ei gigabittinopeuksista pääse vielä nauttimaan, sillä gigabitin dataa ottaa tällä hetkellä vastaan vain yksi älypuhelin: Huawein Mate 10 Pro.

Mate 10 Pron modeemi tukee 3GPP:n luokan 18 LTE-nopeuksia. Kun linkkiin yhdistetään kolme kantoaaltoa ja data lähetetään 256 QAM -moduloituna 4x4 MIMO -yhteydellä (jolloin käytössä on neljä antennia), päästään teoriassa 1,2 gigabittiin sekunnissa.

Elisalla mobiiliverkon palveluista vastaava johtaja Sami Komulainen kertoo, että gigabitin yhteyksissä käytetään Elisan kaikki taajuuksia: 800, 1800, 2100 ja 2600 megahertsiä. Näistä saadaan linkin käyttöön yhteensä 10+20+10+20 megahertsiä.

- Tällä hetkellä markkinoilla on niukasti vaihtoehtoja, joilla päästään gigabitin nopeuteen. Huawein Mate 10 Pro pääsee lähelle sitä. Ensi vuoden alkupuolella alkaa käyttäjillä olla enemmän valinnan varaa, Komulainen sanoo.

Ensi vuonna operaattoreille jaetaan lisää taajuuksia 3,5 gigahertsin alueelta, joten tilanne on taas parantumassa. – Riippuu tietysti siitä, miten monelle toimijalle uudet taajuudet jakautuvat. Olemme tietysti testanneet jo 3,5 gigahertsin alyella ja jatkamme testejä eri tavoin koko ajan, Komulainen sanoo.

Käytännössä tilanne on suomalaisoperaattorien kohdalla se, että 1-2 vuoden kuluttua moni tarjoaa – vaikkakin rajoitetusti – gigabitin mobiililaajakaistaa käyttäjilleen. Tämä tarkoittaa myös useissa tapauksissa kalliista kuidun vetämisestä luopumista.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template