JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Miltä kuulostaisi, jos satoja miljoonia tai miljardeja IoT-laitteita ajettaisiin Windowsilla ja niihin työnnettäisiin keskitetysti päivityksiä? Moni voi pyöritellä päätään, mutta tämä voi olla todellisuutta nopeallakin aikataululla. Ratkaisu on WIndows 10 IoT :n ja Azuren yhdistelmä. Microsoft on ainakin teoriassa ratkaissut IoT-laitteiden hallinnan ja tietoturvan ongelmat.

Microsoftin Michael Epprecht kertoi yhtiön suunnitelmista Arrow Electronicsin IoT Summit -tapahtumassa tänään Helsingissä. MS aikoo tarjota yrityksille IoT-ratkaisuja palveluna. Laitekehitystä helpotetaan raudalla, jossa samalla ohjaimelle on integroitu Microsoftin oma lohko ARM-prosessorien rinnalle. Sitäkään ei olisi vielä jokin aika sitten uskonut.

- Jokainen IoT-projekti kestää 18-24 kuukautta. Me haluamme tehdä IoT-kehityksen helpommaksi, ja se onnistuu Azuren päällä IoT-palvelujen avulla, Epprecht kertoi.

Asiakkaan kannalta tärkeintä on, ettei itsellä tarvitse olla pilviosaamista. Kaikki IoT-data on käytettävissä Azure IoT Centralissa. Laitteita voidaan liittää verkkoon ja hallita sekä visualisoida dataa monin eri tavoin.

Azure Sphere on ARM-pohjainen sertifioitu mikro-ohjain, jolle MS lupaa 10 vuoden turvatun elinkaaren. Epprecht näytti jo kehityskorttia, jossa on Mediatekin mikro-ohjain. MS antaa IP-oikeudet piiri- ja korttivalmistajille ilmaiseksi. – Emme ole menossa MCU-bisnekseen, Epprecht korostaa.

MS:n kehittämä lohko IoT-ohjaimella on nimeltään Pluton. Se on tietoturva-alijärjestelmä, joka monitoroi kaikkea, mitä ohjaimella tapahtuu. - Pluton uudelleen käynnistää järjestelmän, jos se havaitsee jotain epätavallista.

Microsoftilla on tietysti paljon kokemusta miljoonien ja miljoonien laitteiden päivittämisestä viimeisen 20 vuoden aikana. Aina ei kaikki mene päivityksiusä putkeen. Entäs jos tehtaiden IoT-laitteet sekoavat päivityksen takia?

- Sphere OS toimii laitteissa, joissa on kaksi flash-muistia. Kun päivitys on ajettu, Pluton-lohko tarkistaa boot-prosessin aina, että kaikki toimii niin kuin pitää. Jos ei toimi, ajetaan toisesta flashista aiempi versio, Epprecht selittää.

Sphere OS -laitteiden kehitys tapahtuu C:llä Visual Studiossa tai millä tahansa työkalulla, joten se on tehty helpoksi. Azure IoT Device -kehitystyökalut toimivat kaikilla alustoilla, joten Microsoft on todella muuttunut avoimeksi. – Kirjoita kerran, aja kaikilla laitteilla. Sori Sun, mutta me onnistuimme siinä, Epprecht naurahti viitaten javan alustariippumattomuuteen.

Ei myöskään ole väliä sillä, miten IoT-laite on liitetty verkkoon. – Yhteys voi olla LoRa, Sigfox, Bluetooth, wifi tai NB-IoT, tätä ei haluta rajoittaa. Haluamme tukea myös niitä laitteita, jotka liittyvät verkkoon eri teollisuusprotokollilla.

Teoriassa Microsoft on ratkaissut IoT:n tietoturvaongelman, jos koodaaja ei kirjoita huonoa koodata. Yhtiöllä on myös validointipalveluita, joissa asiakkaan firmware-koodi voidaan validoida.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2