JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Miltä kuulostaisi, jos satoja miljoonia tai miljardeja IoT-laitteita ajettaisiin Windowsilla ja niihin työnnettäisiin keskitetysti päivityksiä? Moni voi pyöritellä päätään, mutta tämä voi olla todellisuutta nopeallakin aikataululla. Ratkaisu on WIndows 10 IoT :n ja Azuren yhdistelmä. Microsoft on ainakin teoriassa ratkaissut IoT-laitteiden hallinnan ja tietoturvan ongelmat.

Microsoftin Michael Epprecht kertoi yhtiön suunnitelmista Arrow Electronicsin IoT Summit -tapahtumassa tänään Helsingissä. MS aikoo tarjota yrityksille IoT-ratkaisuja palveluna. Laitekehitystä helpotetaan raudalla, jossa samalla ohjaimelle on integroitu Microsoftin oma lohko ARM-prosessorien rinnalle. Sitäkään ei olisi vielä jokin aika sitten uskonut.

- Jokainen IoT-projekti kestää 18-24 kuukautta. Me haluamme tehdä IoT-kehityksen helpommaksi, ja se onnistuu Azuren päällä IoT-palvelujen avulla, Epprecht kertoi.

Asiakkaan kannalta tärkeintä on, ettei itsellä tarvitse olla pilviosaamista. Kaikki IoT-data on käytettävissä Azure IoT Centralissa. Laitteita voidaan liittää verkkoon ja hallita sekä visualisoida dataa monin eri tavoin.

Azure Sphere on ARM-pohjainen sertifioitu mikro-ohjain, jolle MS lupaa 10 vuoden turvatun elinkaaren. Epprecht näytti jo kehityskorttia, jossa on Mediatekin mikro-ohjain. MS antaa IP-oikeudet piiri- ja korttivalmistajille ilmaiseksi. – Emme ole menossa MCU-bisnekseen, Epprecht korostaa.

MS:n kehittämä lohko IoT-ohjaimella on nimeltään Pluton. Se on tietoturva-alijärjestelmä, joka monitoroi kaikkea, mitä ohjaimella tapahtuu. - Pluton uudelleen käynnistää järjestelmän, jos se havaitsee jotain epätavallista.

Microsoftilla on tietysti paljon kokemusta miljoonien ja miljoonien laitteiden päivittämisestä viimeisen 20 vuoden aikana. Aina ei kaikki mene päivityksiusä putkeen. Entäs jos tehtaiden IoT-laitteet sekoavat päivityksen takia?

- Sphere OS toimii laitteissa, joissa on kaksi flash-muistia. Kun päivitys on ajettu, Pluton-lohko tarkistaa boot-prosessin aina, että kaikki toimii niin kuin pitää. Jos ei toimi, ajetaan toisesta flashista aiempi versio, Epprecht selittää.

Sphere OS -laitteiden kehitys tapahtuu C:llä Visual Studiossa tai millä tahansa työkalulla, joten se on tehty helpoksi. Azure IoT Device -kehitystyökalut toimivat kaikilla alustoilla, joten Microsoft on todella muuttunut avoimeksi. – Kirjoita kerran, aja kaikilla laitteilla. Sori Sun, mutta me onnistuimme siinä, Epprecht naurahti viitaten javan alustariippumattomuuteen.

Ei myöskään ole väliä sillä, miten IoT-laite on liitetty verkkoon. – Yhteys voi olla LoRa, Sigfox, Bluetooth, wifi tai NB-IoT, tätä ei haluta rajoittaa. Haluamme tukea myös niitä laitteita, jotka liittyvät verkkoon eri teollisuusprotokollilla.

Teoriassa Microsoft on ratkaissut IoT:n tietoturvaongelman, jos koodaaja ei kirjoita huonoa koodata. Yhtiöllä on myös validointipalveluita, joissa asiakkaan firmware-koodi voidaan validoida.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template