logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Mitä voimakkaammin yritys kehittää liiketoimintaa tukevia ohjelmistoja, sitä parempi on sen kilpailukyky olosuhteiden muuttuessa. Yritysten menestymiselle on kriittisen tärkeää, että eri-ikäisiä ja -tasoisia IT-resursseja pystytään hallinnoimaan helposti ja läpinäkyvästi, kirjoittaa VMwaren Suomen maajohtaja Mikael Markkula.

Esimerkiksi Forresterin tuoreen tutkimuksen mukaan 88 prosenttia yritysjohtajista oli sitä mieltä, että sovellusportfolion kehittäminen parantaa suoraan asiakaskokemusta. Lähes yhtä moni sanoi samassa tutkimuksessa, että asiakastyytyväisyys näkyy myös suoraan yrityksen tuloksessa.

Liiketoiminnalle on siksi äärimmäisen tärkeää nopeuttaa sykliä, jolla ohjelmistoja kehitetään. Tämä vaatii vaivaa, mutta on sen arvoista. Parhaita keinoja on modernisoida yrityksen ohjelmistot siten, että niiden ketterä päivittäminen onnistuu. Tällöin pystytään vastaamaan joustavasti asiakkaiden ja liiketoiminnan muuttuviin tarpeisiin.

Raskas legacy-ohjelmistojen perintö on yksi pahimmista kilpailukyvyn kehittämisen esteistä. Ohjelmistomonoliittia on hankalaa tai mahdotonta päivittää ketterästi vähitellen, mitä kehittämissyklin nopeuttaminen edellyttäisi.

Siirtymää pilveen tai muuta ohjelmistojen nykyaikaistamista ei voi toteuttaa kertarysäyksellä. Ohjelmistoja on rakennettu pitkän ajan kuluessa, ja moni yritys elää todellisuudessa, jossa joudutaan samaan aikaan ultramodernien konttisovellusten lisäksi ylläpitämään vuosikymmenien takaisia legacy-ohjelmistoja sekä kaikkea tällä välillä. Erilaisten ratkaisujen kirjo on valtava. On SaaS-palvelua, natiivisti pilvessä ajettavia sovelluksia, omalla palvelimella majailevia softia sekä perinteisiä paikallisella koneella käytettäviä ohjelmistoja.

Yritysten menestymiselle on kriittisen tärkeää, että eri-ikäisiä ja -tasoisia IT-resursseja pystytään hallinnoimaan helposti ja läpinäkyvästi. Hallinnan ja operoinnin virtaviivaistaminen ja selkeyttäminen ovat tärkeimpiä asioita, joita CIO-, CDO- ja CEO-tason pitää lähivuosina selvittää. Jos asiaan ei kiinnitetä huomiota nyt, niin yritys vain kasaa tulevaisuuden korjausvelkaa ja lähivuosista tulee entistäkin vaikeampia.  

Neljä tapaa hallita sovelluskaaos

Sovelluskaaoksen voi kuitenkin ottaa haltuun, kun muistaa tärkeimmät periaatteet:

Varmista tietoturva. Riippumatta siitä, ajetaanko sovellusta julkisessa tai yksityisessä pilvessä, hybridipilvessä tai omassa konesalissa, sen täytyy olla luontaisesti turvallinen. Kunnollista tietoturvaa ei voi enää lisätä jälkikäteen, vaan sen pitää olla ykkösprioriteetti jo sovellusta suunnitellessa. Tietoturvan pitää olla sisäänrakennettuna itse sovellukseen, verkkoon ja kaikkiin vaiheisiin, joissa dataa kulkee ja joissa sitä käsitellään.

Sovellusten hallinnointipolitiikka on tässä mielessä tärkeämpää kuin yksittäiset ominaisuudet. Silloin päivitykset ja muutokset voidaan tehdä keskitetysti sen sijaan, että jouduttaisiin käsittelemään kutakin sovellusta yksitellen. Virheiden mahdollisuudet vähenevät, ja turvan tasosta on koko ajan selkeä näkemys.

Keskitetty ja johdonmukaisesti toimiva hallinta kaikille sovelluksille. Tämä on monipilviympäristössä aivan välttämätöntä. Kun IT-osasto pystyy hallitsemaan samalla tavalla koko sovelluskirjoa, olipa se sitten pilvessä, omassa konesalissa tai verkon reunalla, yrityksen ei esimerkiksi tarvitse palkata kuhunkin kohteeseen omaa erityisasiantuntijaa. Näin vältetään siiloutuminen, joka on myrkkyä ketterälle ja tehokkaalle toiminnalle.

Johdonmukaisen hallinnan tärkein hyöty on kuitenkin siinä, että se mahdollistaa sovellusten modernisoinnin niin, että ne tukevat liiketoimintaa sen sijaan, että liiketoimintaa mukautettaisiin sovellusten rajoitteisiin.

Varmista, että sovelluksia voi siirtää pilvestä toiseen ilman että koodia joudutaan muuttamaan. VMwaren kyselyssä joka neljäs piti tätä seikkaa ongelmana sovellusten modernisoinnissa ja pilvimigraatiossa. Refaktorointi voikin tulla kalliiksi, mutta onneksi on myös muita ratkaisuja. Sovelluksen toiminnallisuudet ja käyttöliittymä voivat esimerkiksi olla pilvessä, ja data omassa konesalissa. Käyttöön voidaan myös ottaa ohjelmistot SaaS-palveluna tai rakentaa suoraan uusia pilvinatiiveja sovelluksia. Jotta tämä onnistuisi, tarvitaan kuitenkin johdonmukaisesti toimivaa hallintaa.

Liiketoiminnan ja IT:n täytyy toimia läheisessä yhteistyössä. Liiketoiminta kaipaa johdonmukaisuutta ja helppoa hallittavuutta. Sovelluskehittäjät puolestaan tarvitsevat työkalut ja ympäristöt, joiden avulla he voivat tehdä oman työnsä hyvin. On tärkeä löytää oikea tasapaino, jotta ongelmilta vältyttäisiin. Sovellusten kehittämissyklit ovat nopeutuneet, eikä enää voi käyttää puolta vuotta jonkin ominaisuuden kehittämiseen ja testaamiseen.

Kun sovelluskehittäjät voivat kehittää ratkaisuja missä tahansa julkisessa pilvessä ja myös ottaa niitä käyttöön missä tahansa, he voivat keskittyä liiketoiminnan ongelman ratkaisemiseen sen sijaan, että miettisivät teknisiä rajoitteita. Konttiteknologia on osoittautunut tässä hyväksi ratkaisuksi.

Miten tästä eteenpäin?

Sovellusten modernisoinnissa käytetään nyt paljon konttiteknologiaa: markkinat valloittanut Kubernetes ja muut nykyaikaiset konttiteknologiat tuovat etuja, mutta eivät korjaa perusongelmaa eli siiloutumista. Parhaat hyödyt jäävät saavuttamatta, jos yrityksellä on kasa koodikontteja, jotka pyörivät omissa siiloissaan. Yrityksellä ei välttämättä ole keskitettyä strategiaa päivityksiin, vaan kukin ohjelmisto elää omaa elämäänsä sen mukaan, millaiset tavoitteet sen omistavalla liiketoimintayksiköllä on.

Kun VMware tutki maailmanlaajuisesti yritysten pilvistrategioita, havaittiin että jo 60 prosenttia yrityksistä on siirtämässä toimintoja aktiivisesti julkiseen pilveen. Tällä hetkellä suositaan monipilviympäristöjä, joissa käytetään ristiin julkisen pilven eri alustoja, yksityistä pilveä, hybridiratkaisuja ja omaa konesalia. Forresterin tuoreen tutkimuksen mukaan tietohallintojohtajat uskovat, että heidän käyttämiensä pilvien määrä kasvaa vuoteen 2023 mennessä yli 50 prosenttia. Toisin sanoen: kun nyt erilaisia pilviä on käytössä keskimäärin 5,6, niitä olisi kolmen vuoden päästä 8,7.

Omat konesalit eivät kuitenkaan ole katoamassa minnekään, sillä puolet sovelluksista toimii vielä on-premises-ratkaisulla. Hybridipilvi tuntuu olevan turvallisuushakuisten yritysten valinta, sillä monikaan ei vielä halua tehdä ratkaisua kumpaankaan suuntaan julkisen pilven tai oman IT-ympäristön välillä. Loppujen lopuksi ei ehkä olekaan tärkeää, missä ympäristössä ohjelmistot pyörivät, kunhan ne täyttävät yrityksen tarpeet. Olennaista on, että tietoturva on kunnossa ja sovellusten hallinta onnistuu johdonmukaisesti ja läpinäkyvästi alustasta riippumatta.

Yritysohjelmistojen modernisoinnin tärkeimpänä päämääränä on se, että ohjelmistot tukevat täysin liiketoimintaa. Tavoitteena on vähentää monimutkaisuutta ja tarjota kattava näkymä yrityksen resursseihin riippumatta siitä, missä ne majailevat. Tällä hetkellä parhaan ratkaisun tähän tarjoavat hybridipilvi, konttiteknologia sekä järjestelmä, jonka avulla pystytään johtamaan koko sovellusorkesteria johdonmukaisesti yhdestä näkymästä.

 

VMwaren juuri julkistama Tanzu on esimerkki modernista työkalusta pilvi- ja konttiresurssien keskitettyyn hallintaan.

Mikael Markkula
maajohtaja, VMware

MORE NEWS

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Vanhoista Windows-koneista tulee romurautaa? Iso mahdollisuus Linuxille

Microsoft muistuttaa käyttäjiä Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä 14. lokakuuta 2025. Tämän jälkeen yli 240 miljoonaa tietokonetta jää ilman tietoturvapäivityksiä, mikä tekee niistä yhtiön mukaan vakavan kyberturvariskin. Microsoftin blogin mukaan jatkaminen vanhentuneella käyttöjärjestelmällä on kuin "jättäisi ulko-oven auki tuntemattomille". Käytännössä koneista tulee lokakuussa romurautaa, jos niille ei tee mitään, Microsoft katsoo.

Kiinassa kehitettiin HDMI:n tappaja

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Xiaomin uusin on erinomainen kuvaajan laite

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article