Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.
Uusi yhtiö, Bosch Quantum Sensing, sijoittuu Ludwigsburgiin Saksaan, ja Bosch toimii sen pääomistajana ja operatiivisena vetäjänä. Element Six, joka tunnetaan synteettisten timanttien johtavana toimittajana, omistaa yrityksestä 25 prosenttia. Yhteistyö perustuu vuonna 2023 alkaneeseen tuotekehityskumppanuuteen, ja sen tavoitteena on valmistaa kvanttiantureita teollisessa mittakaavassa.
Synteettiset timantit ovat keskeinen osa kvanttiantureita, sillä ne mahdollistavat erittäin herkkien magneettikenttien mittaamisen. Boschin mukaan kvanttianturit voivat tulevaisuudessa mullistaa useita aloja, kuten lääketieteen, liikenteen ja geologisen tutkimuksen. Yhtiö arvioi, että markkinapotentiaali erityisesti lääketieteen ja liikenteen sovelluksissa nousee keskipitkällä aikavälillä useisiin miljardeihin euroihin vuosittain.
Yhteistyön taustalla on Boschin yli kymmenen vuoden tutkimustyö kvanttiteknologian parissa. Nyt yhtiö siirtyy seuraavaan vaiheeseen, jossa kehitystyön painopiste on teknologian käytännön sovelluksissa ja tuotannon skaalauksessa.
Kvanttiantureiden odotetaan parantavan erityisesti sijaintitiedon tarkkuutta ja biologisten ilmiöiden mittaamista. Navigointisovelluksissa kvanttianturit tarjoavat vaihtoehdon satelliittipaikannukselle, joka on altis häiriöille esimerkiksi tunneleissa, kaupunkikuiluissa ja veden alla. Kvanttianturit mittaavat maapallon magneettikenttää, joka ei vaihtele ympäristön mukaan, mikä mahdollistaa tarkan ja häiriöttömän paikannuksen.
Myös sähköisessä liikenteessä kvanttianturit voisivat tulevaisuudessa auttaa esimerkiksi akun varaustason tarkemmassa mittaamisessa. Tällöin ajoneuvon todellinen toimintamatka voitaisiin arvioida aiempaa täsmällisemmin ja ajosuunnittelu tehostuisi.
Lääketieteen sovelluksissa kvanttianturit voivat tuoda merkittäviä etuja esimerkiksi sydämen toiminnan seurannassa. Ne mittaavat sydämen luonnollista magneettikenttää, ja anturit voidaan integroida esimerkiksi vaatteisiin tai patjoihin. Tämä mahdollistaa pitkäaikaisen seurannan ilman elektrodeja ja voi tuottaa tarkempaa ja luotettavampaa tietoa kuin perinteinen EKG-mittaus. Varhainen diagnostiikka voi puolestaan estää vakavia sairauksia, kuten aivoinfarkteja.
Bosch kertoo kehittäneensä kvanttianturin prototyypin, joka on mittaustarkkuutensa huomioon ottaen markkinoiden pienin – noin matkapuhelimen kokoinen. Pieni koko mahdollistaa anturien käytön liikkuvissa kohteissa, kuten ajoneuvoissa ja lentokoneissa, tai tilaa säästävissä lääketieteellisissä laitteissa. Pitkän aikavälin tavoitteena on integroida anturit suoraan mikrosiruille, mikä mahdollistaisi niiden laajemman ja kustannustehokkaamman käytön.