KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.
80 kilometrin päähän yltänyt linkki oli maailman ensimmäinen demonstraatio, jossa yhdistyvät näin korkea siirtokapasiteetti ja kvanttimekaniikkaan perustuva, teoriassa murtamaton salausjärjestelmä. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia erityisesti datakeskusten välisessä viestinnässä, missä sekä nopeus että tietoturva ovat kriittisiä.
QKD (Quantum Key Distribution) hyödyntää kvanttimekaniikan lakeja turvallisten salausavainten siirtämiseen. Siinä käytetään yksittäisiä fotoneita – valohiukkasia – joiden ominaisuudet (esimerkiksi polarisaatio) kantavat salausavaimen tietoa.
Jos joku yrittää salakuunnella siirtoa, kvanttitila muuttuu havaittaessa, jolloin luvaton pääsy voidaan havaita välittömästi. Näin voidaan varmistaa, että avain on saatu vain lähettäjältä ja vastaanottajalta – ei keneltäkään muulta.
Tähän asti QKD on vaatinut oman valokuitunsa, koska normaalit datasiirrot aiheuttavat kvanttisignaalille häiriötä. Tässä uudessa ratkaisussa käytettiin kahta eri taajuusaluetta samassa kuidussa: C-bandia käytettiin kvanttisalausavainten turvalliseen siirtoon ja O-bandia massiiviseen tiedonsiirtoon.
Huolellisella optisella suunnittelulla onnistuttiin estämään häiriöiden syntyminen, ja samalla kolminkertaistettiin kapasiteetti aiempiin vastaaviin ratkaisuihin verrattuna. Saavutus esiteltiin OFC 2025 -konferenssissa San Franciscossa, ja sen odotetaan vauhdittavan kvanttiturvallisten viestintäverkkojen kaupallista käyttöönottoa, etenkin tulevaisuuden 6G- ja tekoälysovellusten tukena.
.