logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

HMD Global on pian nelivuotias yritys, siis vielä startup. Alusta asti Nokia-puhelimissa on tavoiteltu suomalaisuutta ja omaleimaisuutta. Älypuhelimen kaltaisessa laitteessa tämä on erittäin vaikeaa. Päämuotoilija Miika Mahosen johdolla tehdään vuosittain satoja eri malleja ja prototyyppejä.

HMD:n muotoilutiimissä on kahdeksan työntekijää, joista joka toisella on tausta Nokian designtiimissä. Eri laitteisiin haetaan samaa muotokieltä: pelkistettyä, vahvaa, ajatonta, luotettavaa, korkealaatuista. Tehtävä ei ole helppo.

- Nokialla on laitteita 15 euron puhelimesta 600 euron 5G-puhelimeen, mutta samat muotoiluperiaatteet koskevat kaikkia malleja. Laitteen pitää olla kaunis ja tuntua omalta, Mahonen sanoo.

Mahosen tiimin uusin työnäyte on vastikään tullut Nokia 8.3, joka on samalla HMD:n ensimmäinen 5G-puhelin. Kuten normaalisti, 5G-puhelimenkin tuotekohtainen suunnittelu alkoi noin vuosi ennen lanseerausta.

- 8.3:n suunnittelussa oli mukana yhteensä 5 muotoilijaa ja muuta suunnittelijaa. Teollisia muotoilijoita, materiaalisuunnittelija, graafinen suunnittelija ja pakkaussuunnittelija. Projekti alkoi konseptoinnista, jossa määriteltiin laitteen speksejä ja samalla suunniteltiin ja muotoiltiin itse puhelinta. Yleensä suunnittelemme monia konsepteja, joista sitten valitaan paras suunta ja se kehitetään valmiiksi tuotteeksi. Myös 8.3-projektissa teimme monia erilaisia malleja ja paras sitten päätyi jatkoon.

Vanhat ”puumallit” edelleen käytössä

Käytämme 3D- ja 2D-ohjelmia suunnitteluun. Kaikki designit mallinnetaan 3D-ohjelmalla ja datasta tehdään mockupeja ja prototyyppejä. Myös materiaalit ja värit testaan malleissa ja protoissa, Mahonen tarkentaa.

Eri valmistajien älypuhelimia voi olla välillä vaikea erottaa toisistaan. Tämän muotoilun vaikeuden Mahonenkin myöntää. - Teknologia määrää paljon sitä, miltä tuote näyttää. Näkyvin osa on näyttö ja näyttöteknologia määrittää tuotteen koon ja perusmuodon.

Myös akku määrää suuresti laitteiden muodon. - Akkuteknologiaa kehitetään koko ajan ja kuten uusista puhelimista näkee, akut ovat jo aika isoja verrattuna parin vuoden takaisiin puhelimiin.

Älypuhelin on antenneja sisältävä tietoliikennelaite ja antennit tuovat omat tarpeet ja rajoituksensa suunnitteluun. - Nyt kun siirrytään 5G-teknologiaan rakenne muuttuu vielä monimutkaisemmaksi ja vaatii paljon kehitystyötä. Tämä on välttämätöntä ottaa huomioon myös suunnittelussa. Meille on tärkeää, että käytettävyys ja tuotteen suorituskyky on korkealla tasolla, Mahonen korostaa.

Nokia 8.3 5G:ssä on suunnitteluvalintoja, jotka ovat herättäneet kysymyksiä. Sellainen on esimerkiksi laitteen vasempaan reunaan istutettu dedikoitu fyysinen nappi Google Assistantille. Miksi siihen päädyttiin?

- Nappi tarjoaa paremman integroinnin Google Assistantiin ja myös nopean käytön, Mahonen perustelee.

Oikeaan reunaan sijoitettu sormenjälkianturi on toinen esimerkki ja se on saanut lähinnä kiitosta. - Sivussa oleva sormenjälkianturi oli haasteellinen, koska sen piti mahtua pienempään tilaan. Myös anturin koko ja kosketusalue on pienempi. Puhelimen reunassa anturin käytettävyys on erittäin hyvä. Anturi on tarkka ja nopea ja kehitystyö onnistui sen kohdalla erittäin hyvin, Mahonen kehuu. Puhelimen testin jälkeen kehuihin on helppo yhtyä.

Yksinkertainen on kaunista

Mahonen korostaa, että Nokia-puhelinten muotoilussa yksinkertaisuus ja hyvä käytettävyys on tärkeää. - Suomalaisessa ja pohjoismaalaisessa designfilosofiassa yksinkertaisuus on kaunista. Laitteisiin ei lisätä sellaista, mitä niissä ei tarvita. Yksinkertaisuus ja kaikkien detaljien tarkka suunnittelu tekee tuotteesta ja designista pitkäikäisen. Se kestää aikaa ja näyttää hyvälle vielä vuosien päästä.

Nokia 8.3 5G sisältää edelleen vanhan audioliittimen, vaikka monen muun valmistajan laitteista se on jo kadonnut. Päätökset liittimistä tai vaikkapa uuteen liitäntään siirtymisestä ovat suunnittelijalle isoja kysymyksiä. - Tutkimme aina tulevaisuuden teknologioita. Jos teknologia on sillä tasolla, että korkean laadun voi taata ja tuote on sopiva markkinoille, ajamme kehitystä eteenpäin.

C-tyypin USB-liitäntä on käytännössä vallannut kännykät, mutta voisiko se jossakin vaiheessa poistua? – USB-standardi toimii kaikkialla, joten olisi vaikea luopua siitä. Tällä hetkellä voit ostaa kaapelin mistä tahansa liikkeestä, jos se häviäisi. Erikoiskaapelit tai laturit voisi tehdä käytöstä vaikeampaa. Langaton lataus on hyvä tekniikka, mutta kaapeli on todella varma ja nopea ratkaisu. Lisäksi sillä on hyvä käytettävyys, koska puhelinta voi käyttää sitä ladattaessa, Mahonen pohtii.

Yksi asia, mistä Nokia-puhelimet edelleen tunnistaa, on ikoninen logo. HMD:n suunnittelemissa Nokia-puhelimissa on tähän asti ollut fyysinen logo. Kun näyttö valtaa lähes sata prosenttia etupinnasta, katoaako fyysinen logo? Mitä tulee tilalle?

- Logolla haluamme vahvistaa brändi-identiteettiä. Koska näyttöteknologia määrittelee paljon etupuolen suunnittelua, hyvin tehdyt uniikit detaljit kuten logomme sopii siihen mainiosti. Työskentelemme uusien mallien kanssa ja tulevaisuudessa muutoksia voi varmasti tulla teknologioiden muuttuessa.

Mahonen ei kuitenkaan suostu paljastamaan enempää Nokia-puhelimien tulevista ratkaisuista. - Todella kiinnostavien tulevaisuuden konseptien kanssa teemme jo kovasti töitä, hän päättää.

MORE NEWS

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Uudenlainen valoanturi kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa 10-kertaiseksi

Elektroniikka- ja materiaaliteknologiayhtiö TDK on esitellyt vallankumouksellisen uuden valoanturin, joka lupaa kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa kymmenkertaiseksi nykyisiin teknologioihin verrattuna. Kyseessä on Spin Photo Detector – niminen muunnoselementti, joka yhdistää optiikan, elektroniikan ja magneettisuuden täysin uudella tavalla.

Tämän piti olla melkein mahdotonta – Wi-Fi 7 tulee IoT-käyttöön

Synaptics on rikkonut odotuksia tuomalla Wi-Fi 7 -teknologian kevyisiin ja vähävirtaisiin IoT-laitteisiin. Yhtiön uusi Veros-sarjan piiri tarjoaa huippunopeuden, matalan latenssin ja monipuolisen yhdistettävyyden, mikä avaa uusia mahdollisuuksia älylaitteille.

Uusi eSIM tulee Telenorin IoT-verkkoon

Telenor IoT ottaa käyttöön uuden sukupolven SGP.32-eSIM-standardin syksyllä 2025, vahvistaen asemaansa edelläkävijänä teollisen IoT-yhteyksien hallinnassa. Uusi standardi tuo merkittäviä parannuksia skaalautuvuuteen, hallinnan helppouteen ja energiankulutuksen optimointiin verrattuna aiempiin eSIM-ratkaisuihin.

Olisiko UWB parempi kuulokkeisiin kuin Bluetooth?

UWB-teknologia, joka lähettää dataa nopeina purskeina erittäin laajalla taajuusalueella (3,1–10,6 GHz), tarjoaa useita etuja perinteiseen Bluetoothiin verrattuna. Siinä missä Bluetoothin parhaatkin koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, jäävät 1–1,2 megabitin sekuntinopeuksiin, UWB voi teoriassa tarjota yli 100 Mbps siirtonopeuden jopa 10 metrin säteellä.

Click-lisäkortti tarkkaan moottorinohjaukseen

MIKROE on julkaissut uuden Power Step 2 Click -lisäkortin, joka tuo erittäin tarkan ja tehokkaan moottorinohjauksen osaksi mikroBUS-ekosysteemiä. Uutuus sopii vaativiin sovelluksiin, kuten robotiikkaan, lääkintälaitteisiin, antennien suuntaukseen sekä turvajärjestelmiin.

​Intelin uusi pomo laittaa tuulemaan – joka viides saa lähteä

Intel on ilmoittanut suunnittelevansa vähentävänsä jopa yli 20 prosenttia henkilöstöstään. San Francisco Chroniclen raportoimat vähennyksen olisivat samalla yhtiön historian suurin irtisanomisaalto.

Lenovo jäähdyttää GPT-laskentaa nesteellä

Lenovo on julkaissut uuden sukupolven tekoälyratkaisun, jossa yhdistyvät hyperkonvergoitu infrastruktuuri (HCI), generatiivinen tekoäly ja ensi kertaa myös nestejäähdytys. Yhtiön uusi ThinkAgile V4 -sarjan laitekokonaisuus esittelee maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn HCI-alustan, jonka tavoitteena on tehostaa tekoälylaskentaa ja pienentää energiankulutusta jopa 25 prosentilla edellisiin sukupolviin verrattuna.

Ransomware kasvaa hurjaa vauhtia

Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten määrä kasvoi alkuvuonna 2025 peräti 126 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Check Point Researchin tuore raportti. Tammi-maaliskuussa kiristyshaittaohjelmaryhmät ilmoittivat yhteensä 2289 uhrista – enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuosineljänneksen aikana.

Kalle Härkki on VTT:n uusi toimitusjohtaja

Tekniikan tohtori Kalle Härkki on nimitetty Teknologian tutkimuskeskus VTT:n uudeksi toimitusjohtajaksi 13.8.2025 alkaen. Härkki siirtyy VTT:lle Resand Oy:n toimitusjohtajan paikalta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2021 lähtien.

USBC-liitännästä aiempaa viileämpi

Brittiläinen tehonmuunnospiirejä kehittävä Pulsiv julkaisee uuden sarjan 65–70 W:n USB-C-moduuleja, jotka on kehitetty erityisesti asennettaviin sovelluksiin, kuten pistorasioihin, työpöytiin ja huonekaluihin. Nämä erittäin kompaktit ja täysin koottavat moduulit saavuttavat maailman alhaisimman käyttölämpötilan.

Joka neljännellä on tili, joka on murrettu heikon salasanan takia

Salasanojen huono hallinta jatkaa tietoturvariskien kasvattamista myös vuonna 2025. Tuoreen Panda Securityn tutkimuksen mukaan joka neljäs ihminen on kokenut tilimurtoja, joissa heikko salasana on ollut syynä.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article