logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Kiinalainen Huawei myy ennusteiden mukaan vain 45 miljoonaa älypuhelinta tänä vuonna. Donald Trumpin hallinnon aloittama kampanja pääsee näin ainakin jossakin mielessä tavoitteeseensa. Tämä on sääli, sillä esimerkiksi uusi Mate 40 Pro on monella tapaa upea laite.

ETN testasi joulutauolla Mate 40 Prota pidemmän aikaa. Ennen kaikkea halusimme tietää, onko testeissä loistanut kamerajärjestelmä maineensa arvoinen ja toiseksi, miten onnistuu käyttö ilman niitä kuuluisia Googlen palveluja.

Lyhyt vastaus ensimmäiseen on ehdottomasti kyllä. Mate 40 Pron kamera on tähän asti testaamistamme paras. Kolmoiskamerassa on 50 megapikselin pääkenno (1/1,28 tuuman kenno), 20 megapikselin laajakulmakamera (1/1,54 tuumaa) ja 12 megapikselin telekamera (1/3,56 tuumaa). Spekseiltään kamerayhdistelmä ei ehkä ole markkinoiden paras, mutta Huawein kuvausalgoritmit ovat yksinkertaisesti parhaat.

Tämä vaatii totta kai tehokasta ISP-prosessointia, mutta kyllä myös Huawein kuvantamislabra Tampereella voi röyhistää rintaansa. Mate 40 Pron kameran dynamiikka on erinomainen ja esimerkiksi hämäräkuvaamisessa muut valmistajat ovat edelleen kaukana takana.

Tämä näkyy monella tapaa. Kaksois-selfiekamera osaa toki laajakulmaotokset, mutta algoritmien laadun näkee bokeh-efektin luonnollisuudessa. Telekenno ei välttämättä ole markkinoiden terävintä kärkeä, mutta jälleen kuvankäsittely tuottaa laadultaan parasta jälkeä. Ei siis ihme, että laite on noussut listojen kärkeen sekä kamerakokonaisuuden että selfie-kuvaamisen osalta. Esimerkiksi DxOMarkin rankingissa se pitää edelleen kärkisijoja.

Mate 40 Pro on erinomainen myös videokuvaamisessa. 4K-video on kohinaton ja erittäin vakaa. Kömpelökin tuottaa sillä laadukasta videokuvaa.

Se toinen iso kysymys on kuitenkin edelleen iso mutta. Huawei ei ole nyt vuoteen saanut tuotua markkinoille lippulaivamalleja, joissa sovellustuki olisi tuttua Androidia. Google Playn sijaan laitteen sovelluspuoli perustuu AppGalleryyn ja Petal-hakuun, joka on tosin erinomainen työkalu puutteiden korjaamiseen. AppGallery-valikoima kasvaa nopeaa vauhtia, ja vuodenvaihteen alla Huawei ilmoitti, että Suomen tarjonta on kasvanut K-Ruoka-, Tankille-, CityShoppari-, Foodora-, Polar- SmartumPay- ja Maastokartat-sovelluksilla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että merkittävin puute on pankkisovellusten alueella, mitä Huawei sanoo työstävänsä kovaa vauhtia.

Entäpä sitten, jos Mate 40 Pro -puhelimessa yrittää käyttää Googlen palveluita? Käytössä on kaksi eri tapaa: voi asentaa laitteeseen virtuaalikoneen, jossa voi ajaa niitä sovelluksia, jotka eivät HMS-alustalle asennu. Toinen tapa on asentaa GMS-palvelut esimerkiksi Googlefier-sovelluksella.

Näistä tavoista ensimmäinen on periaatteessa aivan toimiva. Itse asensin laitteeseen virtuaalikoneen, jossa aetaan Android 7 -varianttia ja siinä Google Play toimii normaaliin tapaan. Siirtyminen laitteen oman käyttöjärjestelmän ja virtuaalikoneen välillä toimii yhdellä napin painalluksella.

Puutteitakin tässä menetelmässä on. Esimerkiksi Chromecast ei suostunut toimimaan, mikä on iso puute, koska erilaisten mirror-tekniikoiden kanssa pelaaminen voi olla työlästä. Sama pätee Whatsappiin: e kyllä toimii virtuaalikoneessa, mutta ilmoitukset eivät tule läpi itse puhelimeen. Tämä tarkoittaa, että Whatsappin joutuu asentamaan laitteen omalle alustalle. Tämä taas vaatii omat temppunsa, mikäli haluaa esimerkiksi noutaa vanhat keskustelut varmuuskopiosta (tästä enemmän täällä). Toisaalta Facebook saattaa omilla toimillaan helpottaa tätä ongelmaa, kun Whatsappista nyt näyttää olevan joukkopako muille pikaviestialustoille.

Pääosin valtaosa sovelluksista toimii HMS:n päällä aivan hyvin. Tämä koskee useimpia suoratoistosovelluksia, Googlen Nest-sovellusta (aika yleinen harmi on, että sovellus valittaa GMS-palvelujen puuttumisesta, mutta toimii silti). Koronavilkku toimii virtuaalikoneessa, mutta ei vielä HMS-alustalla.

Googlefier-menetelmä on hankalampi. Oikean version löytämiseen menee aikaa ja kun sellaisen löytää, asennus tietenkin aiheuttaa kaikkien takuiden menettämisen. Verkko on kuitenkin pullollaan Googlefier-oppaita ja niiden perusteella asennus onnistuu. Suositella sitä ei oikein uskalla.

Tuomio?

Laitteena Mate 40 Pro on upea. 90-hertsinen näyttö erottelee 2772 x 1344 pikseliä 6,76-tuumaisella ruudulla. Näyttö on hieno, mutta varsin voimakas kaartuminen reunoilla voi aiheuttaa vastalauseita. Itse pidän suoremmista linjoista puhelimissa. Uuden Maten Kirin 990 -prosessori on erittäin tehokas 5 nanometrin prosessissa valmistettu järjestelmäpiiri, jossa osin Suomessakin kehitetty 5G-modeemi on integroitu suoraan piirisarjalle. Se tukee myös SA-tyypin verkkoja, mutta ei millimetrialueen taajuuksia.

GMS-palvelujen puute on kuitenkin edelleen ongelma. Sen takia laitetta ei voi peruskäyttäjälle suositella. Eipä reilun tonnin arvoinen älypuhelin toisaalta olekaan peruskäyttäjälle suunnattu.

Alkanut vuosi tulee olemaan Huaweille äärimmäisen tärkeä. Honor-tuotelinja on myyty ja sitä yritetään taatusti saada salonkikelpoiseksi niin, että laitteisiin voisi jatkossa asentaa Androidin GMS-tuella. Kiinassa Huawein asema on laitemarkkinoilla vahva, eikä GMS-puute ole siellä aiemminkin ollut ongelma. Tänä vuonna Huawein pitäisi aloittaa siirtymä omaan Harmony OS -käyttöjärjestelmäänsä ja se tuo mielenkiintoisen vaiheen älypuhelimissa. iOS ja Android ovat hieman toistakymmentä vuotta vanhoja alustoja, mutta ei kai mikään ikuisesti kestä.

MORE NEWS

Yokogawa istutti datankeruunsa PC:n kylkeen

Mittaus- ja testausyritys Yokogawa Test & Measurement on julkaissut uuden SL2000 High-Speed Data Acquisition Unit -laitteen, joka tuo perinteisen ScopeCorderin tehon suoraan PC:n ohjaukseen. Käytännössä kyse on siitä, että aiemman DL950:n ydin on siirretty PC-pohjaiseen järjestelmään, ilman omaa näyttöä, mutta varustettuna tehokkaalla datansiirrolla ja kehittyneillä ohjelmistoilla.

Oikein tehtynä jokainen NFC-liitos on erittäin turvallinen

NFC-teknologia (Near Field Communication) on jo pitkään mahdollistanut langattoman, nopean ja helppokäyttöisen yhteyden esimerkiksi maksutilanteissa, älylaitteiden yhdistämisessä ja tuotteiden tunnistamisessa. Viime vuosina turvallisuusnäkökulma on noussut keskiöön, ja oikein toteutettuna NFC-yhteydestä voi tulla paitsi vaivaton myös erittäin turvallinen.

Läpimurto akkuteknologiassa – litiumionien liike paranee 30 prosenttia

Tutkijat Münchenin teknillisestä yliopistosta (TUM) ovat kehittäneet uuden materiaalin, joka mahdollistaa litiumionien liikkeen yli 30 prosenttia aiempaa nopeammin. Kyseessä on maailmanennätys ionien johtavuudessa ja samalla merkittävä askel kohti tehokkaampia ja turvallisempia kiinteäakkuja.

OnePlus ottaa tietoisen riskin: tilakytkin vaihtuu monitoiminappiin

OnePlus on päättänyt luopua yhdestä tunnistettavimmista ominaisuuksistaan eli fyysisestä Alert Slider -tilakytkimestä ja korvata sen uudella ohjelmoitavalla Plus Key -painikkeella. Muutos on osa yhtiön uutta tekoälystrategiaa, jonka keskiössä on ”käyttäjäkohtaisesti mukautuva älykkyys”.

Nokia tappaa kuparin kuluttajien yhteyksistä

Nokian eilen julkistaman uuden 25G PON -linjakortin voi sanoa merkitsevän kuparikaapelointiin perustuvien kuluttajalaajakaistojen lopun alkua. Yhtiön mukaan uutuus tuo todelliset 10 gigabitin yhteydet koteihin kustannustehokkaasti. Tämä tekee kupariyhteyksistä teknisesti ja taloudellisesti vanhentuneita.

Xiphera palkittiin laitepohjaisesta salauksestaan

Suomalainen Xiphera on voittanut arvostetun ECSO STARtup Award 2025 -palkinnon Euroopan kyberturvallisuusjärjestön järjestämässä kilpailussa Haagissa. Palkinto myönnettiin yrityksen huippuluokan laitteistopohjaisista kryptografiaratkaisuista, jotka tarjoavat korkean turvallisuustason kriittisille toimialoille, kuten energia-, puolustus- ja tietoliikennesektorille.

Jokainen pörssiasiakas on 65,1 metrin kuituyhteyden päässä

Pörssikauppa Pohjoismaissa toimii yhä tarkasti säädellyissä olosuhteissa, vaikka teknologia loikkaa pilveen. Nasdaqin ja AWS:n huhtikuussa julkistama yhteistyö vie markkinainfrastruktuurin uudelle aikakaudelle, mutta yksi asia pysyy: jokaisella kaupankäyntiosapuolella on edelleen yhtä pitkä matka pörssijärjestelmään – kirjaimellisesti.

Siirtyminen 22 nanometriin on Silicon Labsille iso askel

Silicon Labs on julkistanut uuden sukupolven järjestelmäpiirit (SoC), jotka merkitsevät merkittävää teknologista harppausta yhtiön historiassa. Uudet Series 3 -piirit, SiXG301 ja SiXG302, valmistetaan edistyksellisellä 22 nanometrin valmistustekniikalla, mikä parantaa huomattavasti suorituskykyä, energiatehokkuutta ja integroitavuutta aiempiin sukupolviin verrattuna.

Arm-pohjainen prosessori pidentää selvästi läppärin käyttöikää

Uuden sukupolven kannettavat tietokoneet hyötyvät nyt merkittävästi Arm-pohjaisten prosessoreiden energiatehokkuudesta. HP:n uusimmat OmniBook 5 -sarjan mallit osoittavat, että kannettavan akunkesto voi yltää jopa 34 tuntiin. Tämä tarkoittaa useita päiviä tavallisessa käytössä ilman lataustarvetta.

Tekoäly tekee kyberhyökkäyksistä automatisoituja

Kyberhyökkäysten tahti kiihtyy globaalisti tekoälyn ja automaation myötä. Fortinetin kyberturvatutkimusyksikkö FortiGuard Labsin tuoreen Global Threat Landscape 2025 -raportin mukaan rikolliset hyödyntävät yhä enemmän automatisoituja työkaluja haavoittuvuuksien etsimiseen ja hyödyntämiseen, mikä lyhentää merkittävästi aikaa ensimmäisestä skannauksesta varsinaiseen hyökkäykseen.

Rustin rooli Linuxissa kasvaa

Uusimman Linux-ytimen version 6.15 myötä Rust-ohjelmointikielen tuki ottaa seuraavan askeleen ytimeen integroinnissa. Vaikka Rustin osuus on edelleen pieni, sen laajentaminen esimerkiksi ajastinjärjestelmään (hrtimer) ja ARMv7-arkkitehtuurin tuonti mukaan kertoo, että Rustille on löytymässä todellista käyttöä maailman tärkeimmässä avoimen lähdekoodin ohjelmistoprojektissa.

Mobiilinetti on kaupungeissa selvästi parempi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan mobiiliverkon laatu vaihtelee Suomessa huomattavasti alueittain. Bittimittari.fi-palvelun mittausten perusteella suurimmat erot näkyvät yhteysnopeuksissa kaupunkien ja maaseudun välillä.

Telian datakeskus lämmittää 14 000 kerrostalokaksiota

Telian Helsinki Data Center pystyy nyt lämmittämään jopa 14 000 kerrostalokaksiota. Tämä on mahdollista, kun datakeskuksen hukkalämmön talteenoton kapasiteetti nostettiin keväällä 2025 peräti 90 prosenttiin aiemmasta 60 prosentista.

Tekoäly pysäyttää junan vaaratilanteissa

VTT ja teknologiayhtiö ToolTech ovat kehittäneet tekoälypohjaisen sensorijärjestelmän, joka parantaa turvallisuutta ja tuottavuutta haastavissa ympäristöissä – aina sumuisista rautateistä pölyisiin kaivoksiin. Uusi järjestelmä kykenee havaitsemaan esteet, kuten ihmiset ja eläimet, jopa 200 metrin etäisyydeltä ja ilmoittamaan niistä ajoneuvon kuljettajalle reaaliajassa.

Siemens tuo tekoälypohjaisen piirikorttisuunnittelun myös pienemmille yrityksille

Siemens on julkaissut uudet PADS Pro Essentials ja Xpedition Standard -ohjelmistot, jotka tuovat tekoälyavusteisen piirikorttisuunnittelun (PCB) myös pienempien yritysten ja suunnittelutiimien ulottuville. Työkalut ovat tuttuja Mentorilta, jonka Siemens osti jo vuosia sitten.

Uusi akku jopa kolminkertaistaa sähköauton kantaman

Sähköautojen toimintamatka voi tulevaisuudessa nousta täysin uudelle tasolle, kiitos uuden kiinteäelektrolyyttisen akun, jonka energiatiheys on huikeat 525 Wh/kg. Akun kehittäjä on kiinalainen Gotion, joka on osittain Volkswagenin omistama.

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article