Huawei Mate 30 Pro on raudaltaan upea älypuhelin, joka on saanut huomiota ennen kaikkea siitä, ettei se tue Googlen mobiilipalveluita eli GMS-kehystä. Mutta voiko laitteella tulla toimeen? Mistä joutuu luopumaan, jos haluaisi käyttää niitä kaikkein suosituimpia mobiilisovelluksia?
Mate 30 Pro on varustettu Androidin avoimella käyttöjärjestelmällä. Sen päälle Huawei on toteuttanut oman EMUI-käyttöliittymänsä uusimman 10.0-version. Laite nojaa Huawein omiin HMS-palveluihin (Huawei Mobile Services), mitä valmistaja yrittää kasvattaa kolmanneksi ekosysteemivaihtoehdoksi.
Käyttöönotto sujuu sujuvasti. Vanhan puhelimen kloonaaminenkin onnistuu Huawei ID:n kautta. Ensimmäiseksi 90 hertsin nopeudella päivittyvällä tarkalla ruudulla huomaa, että monet tutut kuvakkeet puuttuvat. Ruutu kaartuu muuten peräti 88 astetta, minkä takia esimerkiksi monet webbisivut taipuvat (kuten kuva yllä näyttää). Design on hieno, mutta vaikuttaa jo osin käytettävyyteen.
Tässä testissä on kuitenkin kyse ennen kaikkea softasta. Ensi alkuun laitteeseen yritettiin asentaa Googlen palvelut erikseen. Verkossa on esitetty lukuisia keinoja tähän. Itse kokeilin neljää eri ohjetta eri asennuspaketteineen ja ainakin asennushetkellä jokainen niistä törmäsi Google-palvelujen vaatimaan synkronointiin. Ilmeisesti Play Protect osaa nyt tarkistaa jatkuvasti livenä, että laite on lisensoitu GMS-palveluja varten.
Siispä laitteella joutuu käytännössä tulemaan toimeen Huawein omalla AppGalleryllä sekä kolmansien osapuolten sovelluskaupoilla. Tällaisia on useita, esimerkiksi APKPure, johon on koottu laaja valikoima Androidin apk-asennuspaketteja.
AppGalleryn valikoima on kieltämättä edelleen aika niukka. Hyvää on se, että valikoima kasvaa vauhdilla ja esimerkiksi suomalaisten sovellusten valikoima kasvaa. Tätä edesauttaa se, että Play-kauppaan koodattu sovellus on varsin helposti muunnettavissa HMS-alustalle. Muunnos ei ole kehittäjän kannalta triviaali, muttei myöskään mikään valtava ponnistus.
Mikä toimii?
Niiden ”pakollisten” sovellusten käyttäminen edellyttää kuitenkin apk-pakettien asentamista verkosta jostakin muusta sovellusvalikoimasta. Hyvää on se, että asennus onnistuu niin selaimella kuin erillisillä, sovelluskauppojen omilla apk-työkaluilla. Asennus ei useimpien sovellusten kohdalla hankalaa: Twitter, Facebook, Instagram, Chrome-selain, MS Office, Outlook-sovellus, Wilma, Veikkauksen sovellus (joka muutenkin asennetaan Google Playn ohi), Spotify ja monet muut asentuvat ongelmitta. Jopa monen pankin mobiilitunnistukseen löytyy erillinen apk-paketti. Uusimpien tietojen mukaan Facebook, Twitter ja Instagram olisivat pian tulossa myös AppGalleryyn.
HSL:n mobiililippusovellus herjasi Google-palveluista, mutta toimii silti normaalisti. Samoin kävi Easypark-sovelluksen kanssa. Näiden kahden osalta pitäisi tietenkin varmistaa, että sovellus toimii myös backend-järjestelmässä. EasyParkin kehityksen kanssa varmistettiin, että pysäköinti toimii asianmukaisesti ja esimerkiksi pysäköinninvalvojat näkevät järjestelmästä, että pysäköinti on voimassa. EasyParkin täytyy nyt kehittää sovelluksestaan versio, jossa käyttäjässä epävarmuutta aiheuttava herja on poistettu.
Sitten on joukko sovelluksia, jotka vaativat hieman enemmän viilaamista. Whatsapp asentuu kyllä, mutta oman viestihistorian tuominen vaatii vähän töitä, sillä oletusarvoisesti Whatsapp tekee varmistuksensa Googlen Drive-pilveen. Android-puhelin tekee kuitenkin jatkuvasti myös paikallista backup-tiedostoa, joten sellainen pitää vain siirtää Mate 30 Pron muistiin.
Whatsapin keskustelujen siirto vaati hieman jumppaamista. Prosessi vaatii sitä, että Androidin Whatsapp-kansiosta kopioi kolme kansiota (backup, databases, media) tikulle. Sen jälkeen pitää asentaa Whatsapp Mate 30:een, mutta ei avata sitä. Asennus tekee puhelimeen Whatsapp-kansion, johon nuo aiemmin kopioidut 3 kansiota pitää siirtää. Sitten pitää vielä antaa Maten Whatsappille kaikki oikeudet (esimerkiksi paikallisiin kansioihin ja mediaan). Sen jälkeen sovellus otetaan käyttöön normaalisti ja käyttöönoton jälkeen sovellus löytää varmuuskopion ja kehottaa sen palauttamista.
Googlen Maps-sovelluksen voi myös asentaa apk-paketista. Se toimii Mate 30 Prossa ns. standalone-versiona eli ei esimerkiksi osaa linkittää omiin Google-hakuihin. Sovellus sinänsä toimii täysin. Toisaalta Huawein oman sovelluskaupan MapsME-sovellus toimii ja HERE asentuu kivuttomasti.
Mikä ei toimi?
Mistä sitten joutuu luopumaan? Käytännössä kaikki sovellukset, joiden taustalla joutuu ajamaan Googlen mobiilipalveluja, eivät ole käytettävissä. Tällaisia ovat esimerkiksi Google Analytics sekä Nest-valvontakameroiden sovellus, koska Nest on Googlen omistama.
Nämä ongelmat voi kiertää webbiselaimella. Analytics-sivusto ei ole yhtä näppärä kuin mobiilisovellus, mutta toimii hyvin. Isolla kännykkäruudulla käytettävyys on tyydyttävää luokkaa. Nest puolestaan voi hälyttää push-viestien lisäksi myös sähköpostiin, jolloin esimerkiksi videoleikkeitä pääsee katsomaan suoraan hälytyksen linkistä. Ei optimaalinen ratkaisu, mutta toimiva joka tapauksessa.
Gmail-sovellus ei tietenkään toimi, mutta kyse on lopulta vain pääteohjelmasta. Sähköpostien lukuun ja kalenteriin on tarjolla leegio vaihtoehtoja ja esimerkiksi Microsoftin Outlook sopii useimmille. Youtuben katseluun on tarjolla erilaisia downloader-sovelluksia, ja mediantoistoon avoimen koodin VLC Player taitaa edelleen olla kaikkein paras sovellus.
Ilmeisiä puutteitakin on. Jostain syystä esimerkiksi Telia TV -sovellus vaatii myös GMS-taustapalveluja. Tähän ei ole ymmärtääkseni mitään järkevää syytä, joten toivotaan että Telia työstää nopeasti oman version AppGalleryyn.
Täytyy toki myöntää, että testaajana olen siinä mielessä huono, etten juurikaan pelaa kännykällä. Angry Birdsit ja monet muut asentuvat normaalisti ja olettavaa on, että AppGalleryn suosion kasvun myötä pelivalikoima kasvaa nopeasti.
Tuomio?
Iso kysymys kalliin (999 euroa) Mate 30 Pron kohdalla on se, pärjääkö laitteella ilman GMS-kytköstä ja voiko sitä suositella? Ominaisuuksiltaan laite pärjää vertailussa tämän hetken premium-mallien kanssa helposti, tulivat ne sitten Koreasta, Cupertinosta tai Huawein kotimaasta Kiinasta. Kamera on testienkin perusteella markkinoiden kärkeä, mikä on tietysti tuttua Huawein lippulaivamalleissa. Ainoa laitepuolen ratkaisu, johon en itse tykästynyt, oli äänenvoimakkuuden säätö, joka ilmestyy ruudulle napauttamalla kahdesti joko vasenta tai oikeaa reunaa siltä kohdalta, jossa fyysiset säätimet yleensä majailevat. Ratkaisu toimii, mutta fyysisiä näppäimiä kaipaa. Esimerkiksi OnePlus on omalla liukusäätimellään toteuttanut tämän kaikkein parhaiten.
Jos suostuu vähän virittämään sovelluspuolta, Mate 30 Pron kanssa pärjää mainiosti. SIM-korttitelakan toiselle puolella voi istuttaa Huawein oman NM-muistikortin, jolloin tallennustilaa on useimpien kannalta käytännössä rajattomasti.
Mikäli Huawei ei saa jatkossakaan käyttöönsä GMS-palveluja, sen laitteissa tulee aina olemaan tiettyjä aukkoja. Google ei tule avaamaan sovelluskauppaansa tai palvelujaan, vaikka sureekin ison asiakkaan menetystä. Ei ainakaan nykyisen jenkkihallinnon aikana.
Moni ehkä miettii myös tietoturvakysymyksiä. Huawei tallentaa käyttäjätiedot ja -datan Euroopassa saksalaisille palvelimille ja koko datapolku ja esimerkiksi AppGalleryn maksujärjestelmä on TÜV-järjestön sertifioima. Ei se nyt ainakaan sen huonompi vaihtoehto ole kuin kaiken datan lataaminen amerikkalaisten yritysten – ja ehkäpä muidenkin instanssien -käyttöön.
Jos käytetyimmät sovellukset löytyvät jatkossa AppGallerystä, mitään esteitä todellisen kolmannen ekosysteemin nousulle ei ole. Huawei on harvoja yrityksiä, jolla on muskeleita yrittää tätä.
Huawein HMS-tiimi kertoo, että AppGallery jatkaa kasvuaan Suomessa ja maailmalla. Kansainvälisesti tunnetuista sovelluksista muun muassa BBC, CNN, Twitter, Tinder, Deezer, TikTok, Amazon Shopping sekä Microsoft Office löytyvät jo AppGallerysta. Huawei käy tällä hetkellä yhteistyöneuvotteluja suomalaisten sovelluskehittäjien ja yritysten kanssa, jotta kaikki suomalaisille tärkeimmät sovellukset löytyvät tulevaisuudessa AppGallery-sovelluskaupasta. AppGallery tarjoaa myös Quick Apps -pikasovelluksia, jotka ovat innovatiivisia, 5G-aikakauden laitteille tarkoitettuja sovelluksia, jotka eivät rasita älylaitteen muistikapasiteettia. Huawei julkaisee lisää päivityksiä Huawei AppGalleryn sovellusten osalta P40-sarjan lanseerauksen aikaan.