logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

IoT:n, tekoälyn ja koneoppimisen käytön kasvaessa nykypäivän laitevalmistajien on ymmärrettävä saatavilla olevat kaupalliset tai avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmät. Tässä kuvataan kolme käyttöjärjestelmää ja niiden ominaisuudet, joiden avulla voidaan löytää optimaalinen, helppokäyttöinen, turvallinen, vaatimustenmukainen ja tehokas alusta suunnitteluun ja valmistettavuuteen tuotteen elinkaaren aikana.

Käyttöjärjestelmä voi olla vakaa yritysluokan ratkaisu, kuten Ubuntu ja Windows, jotka ovat helppokäyttöisiä ja monipuolisia, mutta joita ei ole helppo muokata. Toinen vaihtoehto on käyttää sulautettua Linux-ratkaisua, kuten Yocto Project, ja usein julkaistavia versioita erittäin muokattavissa olevista ratkaisuista. Kolmas vaihtoehto on reaaliaikainen käyttöjärjestelmä.

Nykyään kehittäjät haluavat yritysluokan käyttöjärjestelmän vakauden ja helppokäyttöisyyden sekä perinteisen sulautetun käyttöjärjestelmän suorituskyvyn, muokattavuuden ja vähän muistia vievän koon.

MITÄ TARKOITTAA YRITYSLUOKKA?

Enterprise- eli yritysluokalla tarkoitetaan sovelluksia, jotka on suunniteltu kestäviksi ja skaalautuviksi laajaan organisaatioon, ja jotka ovat riittävän tehokkaita vastaamaan sitä käyttävien yritysten tarpeita. Yritysluokan käyttö- järjestelmä on monipuolinen ja vakaa, ja se sisältää vuosittaisia julkaisupäivityksiä, rikkaan tai näyttävän grafiikan ja helppokäyttöisyyden Debianissa ja Ubuntussa.

Sulautettujen sovellusten kehittäjät voivat helposti lisätä valmiita paketteja tai sovelluksia käyttö- järjestelmään käyttämällä kohdepakettien hallintatyökaluja. Koko käyttöjärjestelmä on tyypillisesti esiasennettu binaarinen käynnistyskuvatiedosto, joten käyttöönotto on nopeaa ja helppoa. Kehitys tehdään tyypillisesti suoraan kohteeseen eli isäntäkoneeseen ja käytössä on runsaasti resursseja asioiden lisäämiseen, kuten kääntimiä.

Yritysluokan käyttöjärjestelmä voi kuitenkin olla haaste, kun kirjoitetaan sovelluksia 32-bittiselle Arm-prosessorille, josta puuttuu riittävät resurssit kohdennetuille kehitystyökaluille. Eri alustoilla toimivia kehitystyökaluja ei ole usein saatavilla, mikä pakottaa käyttäjät kehittämään sovelluksia isäntäraudalle. Perinteistä yritystason käyttöjärjestelmää ei ole helppo muokata, koska se vie muistia yli gigatavun verran. Käynnistysaika voi olla 30 sekuntia tai pidempi, mikä vaikeuttaa optimointia, kun yritetään vastata perinteisen sulautetun käyttöjärjestelmän nopeuteen.

SULAUTETTU LINUX- JÄRJESTELMÄ

Perinteisessä sulautetussa Linux-käyttöjärjestelmässä kehittäjät työskentelevät tyypillisesti lähdekoodin tasolla ja määrittävät koko käyttöjärjestelmän vähintään siten, että se kootaan (build) lähdekoodista ensimmäisen kerran. Tämä mahdollistaa käyttöjärjestelmän skaalautumisen ja kehittäjät voivat tyypillisesti pienentää käyttöjärjestelmän alle gigatavuun. Käyttäjät voivat helposti portata Linux -käyttöjärjestelmän eri laitteisiin ja optimoida sen käynnistymään nopeammin kuin yritystason käyttöjärjestelmän.

Linux-käyttöjärjestelmä tarjoaa reaaliaikaisia ominaisuuksia ja hyvää suorituskykyä. Koska kehitys tapahtuu lähdekoodin tasolla, sulautetut käyttöjärjestelmät ovat hyvin muokattavissa, mutta tämä voi tulla kalliiksi. Oppimiskäyrä on korkeampi perinteisessä sulautetussa Linux-käyttöjärjestelmässä verrattuna yritystason ratkaisuun. Jos esimerkiksi sulautettu kehittäjä haluaa lisätä Chromiumin kaltaisen sovelluksen laitteeseen, kun hän rakentaa käyttöjärjestelmää Yocto-projektin avulla, kehittäjän on luotava kerros ja kirjoitettava reseptejä varmistaakseen, että kaikki Chromiumin edellytykset on rakennettu mukaan ja otettu käyttöön kohdekuvatiedostossa. Tämä voi olla melko aikaa vievää.

Verrattuna Debianin kaltaiseen yritystason käyttöjärjestelmään sulautetun Linuxin kehittäjien on vain asennettava Chromium, joka sisältää kaikki riippuvuudet. Sen lataaminen kestää vain muutaman minuutin. Lähdepohjaisen käyttöjärjestelmän käytön mahdollinen puute on kuitenkin se, että jos käyttäjä ei ole varovainen, on erittäin mahdollista luoda useita muunnelmia. 10 kehittäjää voi tehdä 10 muutosta samaan lähdetiedostoon helposti. Siten voi olla 10 eri versiota binaarista tuotteen 10 eri versiossa. Esimerkiksi eräs suuri asiakas teki sisäisen tarkastuksen vain saadakseen selville, että heillä oli sisäisesti käytössä satoja Linux-variantteja. Tämä pakotti heidät etsimään erilaista Linuxia, eli binaarista yritysluokan sulautettua Linuxia.

DEBIAN-LINUX

Debian on yritysluokan Linux-käyttöjärjestelmä, joka on ollut olemassa ”ikuisesti” ja jota käytetään nykyään sulautetuissa laitteissa. Ubuntu perustuu Debianiin ja sen käyttäjäkunta on yritysluokan Linuxeista kaikkein suurin, joten siihen perehtyneiden kehittäjien löytäminen on helppoa. Debian on erittäin vakaa, ja siitä julkaistaan uusi versio kahden tai useamman vuoden välein.

Käyttöjärjestelmä on monipuolinen sisältäen yli 59 000 valmiiksi rakennettua pakettia, jotka toimivat hyvin yhdessä. Pakettisyötteiden avulla Debianin kehittäjät voivat helposti laajentaa käyttöjärjestelmää.

Debianilla on erittäin hyvin dokumentoitu kehityskäytäntö, johon on pakko sitoutua ja joka tarjoaa korkealaatuista dokumentaatiota ja keskitetyn vianseurantajärjestelmän. Yocto-projektiin verrattuna jokainen paketti sisältää ytimen, avoimen SSL:n, Qt:n graafisten käyttöliittymien luomiseen, ja alustariippumattomat sovellukset. Jokaisella näistä työkaluista on omat kehityspolitiikkansa, mukaan lukien mahdollisesti erilaiset vianseurantamekanisminsa.

Lisäksi Debian tarjoaa työkaluja tiedostojärjestelmän mukauttamiseen ja mukautettujen käyttö- järjestelmäkuvatiedostojen luomiseen. Työkalujen oppiminen voi kuitenkin olla aikaa vievää ja Debianin koon pienentäminen ja sen mukauttaminen voi olla vaikeaa näitä työkaluja käytettäessä. Toinen huomioon otettava seikka Debianin ja muiden ei-kaupallisten käyttöjärjestelmien kohdalla on tuen tai tieturvakorjausten saaminen yhteisöltä sen jälkeen, kun niitä ei enää tarjota. Haasteita voi myös muodostaa tekninen ongelma, jota yhteisö aio korjata nykyisessä julkaisussa.

MENTOR EMBEDDED LINUX OMNI OS

Kolmas Linux-tyyppi on Mentor Embedded Linux (MEL) Omni OS, joka perustuu Debianiin. Se tarjoaa molempien edellä esiteltyjen maailmojen parhaat puolet. MEL Omni OS tarjoaa yritysluokan käyttöjärjestelmän tärkeimmät edut yhdessä sulautetun käyttöjärjestelmän koon, konfiguroitavuuden ja suorituskyvyn kanssa. Lisäksi se tukee pilviliitettävyyttä ja IoT-ratkaisujen ominaisuuksia. MEL Omni OS sisältää sekä reaaliaikaisen sulautetun ytimen että version, joka tukee ennakoivaa (preemptive) moniajoa. MEL Omni OS yhdistää yritysluokan ja sulautetun käyttöjärjestelmän parhaat ominaisuudet binaarijakeluversioon, mikä mahdollistaa esimerkiksi UL 2900 -standardoinnin.

Kehittäjät voivat käyttää valmiita binaarisia käyttöjärjestelmäkuvia tai määrittää ja mukauttaa tarvittavat käyttöjärjestelmät. Tämä ratkaisu mahdollistaa laitteiden kunnon seurannan ja suojatut ohjelmistopäivitykset laitteiden käyttöönottoa varten. Monet kaupalliset kumppanit tukevat MEL Omni OS - käyttöjärjestelmää, ja ne tarjoavat palveluja sekä kehittämisen että käyttöönoton jälkeen.

Artikkeli on ilmestynyt ETNdigi-lehden numerossa 2/2021. Sen voit lukea täällä.

MORE NEWS

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Uudenlainen valoanturi kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa 10-kertaiseksi

Elektroniikka- ja materiaaliteknologiayhtiö TDK on esitellyt vallankumouksellisen uuden valoanturin, joka lupaa kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa kymmenkertaiseksi nykyisiin teknologioihin verrattuna. Kyseessä on Spin Photo Detector – niminen muunnoselementti, joka yhdistää optiikan, elektroniikan ja magneettisuuden täysin uudella tavalla.

Tämän piti olla melkein mahdotonta – Wi-Fi 7 tulee IoT-käyttöön

Synaptics on rikkonut odotuksia tuomalla Wi-Fi 7 -teknologian kevyisiin ja vähävirtaisiin IoT-laitteisiin. Yhtiön uusi Veros-sarjan piiri tarjoaa huippunopeuden, matalan latenssin ja monipuolisen yhdistettävyyden, mikä avaa uusia mahdollisuuksia älylaitteille.

Uusi eSIM tulee Telenorin IoT-verkkoon

Telenor IoT ottaa käyttöön uuden sukupolven SGP.32-eSIM-standardin syksyllä 2025, vahvistaen asemaansa edelläkävijänä teollisen IoT-yhteyksien hallinnassa. Uusi standardi tuo merkittäviä parannuksia skaalautuvuuteen, hallinnan helppouteen ja energiankulutuksen optimointiin verrattuna aiempiin eSIM-ratkaisuihin.

Olisiko UWB parempi kuulokkeisiin kuin Bluetooth?

UWB-teknologia, joka lähettää dataa nopeina purskeina erittäin laajalla taajuusalueella (3,1–10,6 GHz), tarjoaa useita etuja perinteiseen Bluetoothiin verrattuna. Siinä missä Bluetoothin parhaatkin koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, jäävät 1–1,2 megabitin sekuntinopeuksiin, UWB voi teoriassa tarjota yli 100 Mbps siirtonopeuden jopa 10 metrin säteellä.

Click-lisäkortti tarkkaan moottorinohjaukseen

MIKROE on julkaissut uuden Power Step 2 Click -lisäkortin, joka tuo erittäin tarkan ja tehokkaan moottorinohjauksen osaksi mikroBUS-ekosysteemiä. Uutuus sopii vaativiin sovelluksiin, kuten robotiikkaan, lääkintälaitteisiin, antennien suuntaukseen sekä turvajärjestelmiin.

​Intelin uusi pomo laittaa tuulemaan – joka viides saa lähteä

Intel on ilmoittanut suunnittelevansa vähentävänsä jopa yli 20 prosenttia henkilöstöstään. San Francisco Chroniclen raportoimat vähennyksen olisivat samalla yhtiön historian suurin irtisanomisaalto.

Lenovo jäähdyttää GPT-laskentaa nesteellä

Lenovo on julkaissut uuden sukupolven tekoälyratkaisun, jossa yhdistyvät hyperkonvergoitu infrastruktuuri (HCI), generatiivinen tekoäly ja ensi kertaa myös nestejäähdytys. Yhtiön uusi ThinkAgile V4 -sarjan laitekokonaisuus esittelee maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn HCI-alustan, jonka tavoitteena on tehostaa tekoälylaskentaa ja pienentää energiankulutusta jopa 25 prosentilla edellisiin sukupolviin verrattuna.

Ransomware kasvaa hurjaa vauhtia

Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten määrä kasvoi alkuvuonna 2025 peräti 126 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Check Point Researchin tuore raportti. Tammi-maaliskuussa kiristyshaittaohjelmaryhmät ilmoittivat yhteensä 2289 uhrista – enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuosineljänneksen aikana.

Kalle Härkki on VTT:n uusi toimitusjohtaja

Tekniikan tohtori Kalle Härkki on nimitetty Teknologian tutkimuskeskus VTT:n uudeksi toimitusjohtajaksi 13.8.2025 alkaen. Härkki siirtyy VTT:lle Resand Oy:n toimitusjohtajan paikalta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2021 lähtien.

USBC-liitännästä aiempaa viileämpi

Brittiläinen tehonmuunnospiirejä kehittävä Pulsiv julkaisee uuden sarjan 65–70 W:n USB-C-moduuleja, jotka on kehitetty erityisesti asennettaviin sovelluksiin, kuten pistorasioihin, työpöytiin ja huonekaluihin. Nämä erittäin kompaktit ja täysin koottavat moduulit saavuttavat maailman alhaisimman käyttölämpötilan.

Joka neljännellä on tili, joka on murrettu heikon salasanan takia

Salasanojen huono hallinta jatkaa tietoturvariskien kasvattamista myös vuonna 2025. Tuoreen Panda Securityn tutkimuksen mukaan joka neljäs ihminen on kokenut tilimurtoja, joissa heikko salasana on ollut syynä.

Varjon 3D-maailmoja voi nyt luoda vaikka älypuhelimen kameralla

Varjo on julkaissut Teleport 2.0 -alustan, joka mullistaa tavan, jolla ammattilaiset voivat luoda korkealaatuisia 3D-maailmoja. Uusi versio mahdollistaa fotorealistisen 3D-taltioinnin millä tahansa kameralla – aina älypuhelimista droneihin – ilman raskaita fotogrammetriarvotyökaluja tai manuaalisia työnkulkuja.

Uudet moduulit tekevät Bluetoothista paremman

Bluetooth-teknologia ottaa ison harppauksen eteenpäin uusien moduulien myötä. Panasonic Industry Europe on julkaissut uuden PAN1783 Bluetooth Low Energy -moduulin, joka tuo markkinoille merkittäviä parannuksia äänenlaadun, virrankulutuksen ja monikäyttöisyyden saralla.

Canatulle tärkeä autoteollisuuden sertifiointi

Canatu on onnistuneesti uusinut tärkeän autoteollisuuden laatujärjestelmäsertifiointinsa, kun sen Vantaan tuotantolaitokselle on myönnetty jatkettu IATF 16949:2016 -sertifikaatti. Sertifiointi on voimassa vuoteen 2028 asti ja vahvistaa Canatun asemaa luotettavana toimittajana maailmanlaajuisessa autoteollisuudessa.

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article