logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

OnePlus julkisti eilen odotetun ensimmäisen taivuteltavan puhelimensa. OnePlus Open on laite, jossa moni asia on tehty oikein. Rauta on parasta mahdollista ja esimerkiksi kamera on selvästi parempi kuin muissa taivuteltavissa. Open kuitenkin erottuu ennen kaikkea siinä, miten käyttöjärjestelmä on sovitettu toimimaan raudalla.

Taivuteltavien puhelimien historian voi sanoa alkavan Mobile World Congressista 2019, jolloin Samsung esitteli ensimmäisen Fold-laitteensa, vaikka erilaisia yritelmiä ja protoja oli nähty jo useamman vuoden ajan. Nyt Samsung on ehtinyt jo viidenteen Fold-polveen, rinnalle on tuotu paremmin myyvä Flip ja yhtiö hallitsee taivuteltavien markkinaa suvereenisti.

Kyse on silti edelleen pienestä niche-markkinasta. Tänä vuonna laitteita myydään TrendForcen mukaan 18,3 miljoonaa, mikä on 1,6 prosenttia koko älypuhelinmarkkinasta. Tähän markkinaan tulee nyt uusi peluri, kun OnePlus esitteli oman Open-laitteensa. Emoyhtiö OPPOlla on jo parin laitteen verran edestä kokemusta, mikä myös näkyy OnePlussan uutuudessa.

Laitteen speksit löytyvät listattuna täältä. Päänäyttö on 244 x 2268 pikselin, lähes neliskanttinen LPTO3-ruutu. Kannen näyttö 2484 x 1116 pikseliä. Molemmat yltävät 1400 nitin kirkkauteen, virkistyvät dynaamisesti jopa 120 kertaa sekunnissa ja ovat erittäin tarkkoja (426 ja 431 pikseliä tuumalla). Näytöt ovat lyhyesti sanottuna loistavia. Kansinäyttö on ensimmäistä kertaa oikean kokoinen ja laitetta voi käyttää normaalin älypuhelimen tavoin. Käyttö onnistuu myös yhdellä kädellä.

Laitteen Flexion Hinge -sarana on ohut, koostuu vain 69 eri osasta ja sulkee AMOLED-paneelit tiukasti vastakkain. Saranan sisällä paneeli kiertää pisaranmuotoisena, minkä pitäisi suojella herkkää pintaa. Toki suojaa tuo erillinen muovikuori, jota ei saa ottaa pois. Varoitus on ensimmäinen, joka osuu silmille, kun laitetta ottaa käyttöön. Suojalla on rooli avatulla näytöllä: se estää muiden valmistajien ruuduilta tutut häiritsevät heijastumat.

OnePlussan mukaan sarana kestää miljoona taivutusta. Avaaminen ei vaadi suurta voimaa ja päänäyttö avautuu äänettömästi. Jos halusi katsoa laitetta ns. ”teltta-asennossa”, se halusi välillä avautua itsekseen kokonaan. Tämä oli ainoa pieni kritiikin aihe.

Openin yhdesäs Hasselbladin kanssa kehittämä kameramoduuli on OnePlussan tähän asti paras. Pääkamera on Sonyn 48 megapikselin LYT-T808, joka perustuu pinottuun transistorirakenteeseen (Pixel Stacked). Pääkamera ja 64 megapikselin telekamera ovat optisesti vakautettuja. Telekennossa OnePlus käyttää ensimmäistä kertaa periskooppirakennetta. 3-kertainen fyysinen zoom on hyvä. Digitaalisena zoom suurentaa peräti 120-kertaisesti, mutta jos haluaa oikeasti hyviä kuvia, digitaalinen zoom pitäisi kieltää jollain asetuksella.

Open huokuu premiumia. Takakannen vihreä lasipinta on mattana miellyttävä ja hylkii hienosti sormenjälkiä. Kannen näyttö on suojattu uudella Ceramic Guard -lasilla, jonka pitäisi olla viidenneksen kestävämpi kuin yleisesti nyt käytetty Gorilla Glass Victus -lasi. Muutaman viikon käytössä näyttöön ei tullut mitään käytönmerkkejä.

Laite yllättää ohuudellaan, avattuna se on vain 5,8 milliä paksu. Lisäksi se painaa vähemmän kuin suurin 15-sarjan iPhone eli 245 grammaa. Kuorten sisällä on kaikkiaan neljä kennoa, joihin syötetään virtaa 67 watin teholla. Kapasiteetti on 4805 milliampeerituntia ja lataus riittää päivän ajaksi, vaikka puhelinta käyttäisi koko ajan.

Lopulta Open kuitenkin vakuuttaa ennen kaikkea siinä, miten käyttöjärjestelmä sovittautuu eri näyttökokoihin. Viriteltyä rajapintaansa OnePlus kutsuu nimellä OxygenOS Open Canvas. Moniajo toimii loistavasti ja avattuna ruudulla saa neljä sovellusikkunaa auki samanaikaisesti. Alareunassa näkyy tehtäväpalkki, josta löytyvät suosikkisovellukset ja viimeksi käytetyt. Käyttö on hyvin intuitiivista ja loogista, rehellisesti sanottuna ensimmäistä kertaa taivuteltavassa puhelimessa. Valtaosa sovelluksista on yhteensopiva laitteen suuren näytön kanssa, joten ruutujen välillä voi siirtyä joustavasti ja sovellukset seuraavat mukana.

Openia on arvioissa moitittu lähinnä langattoman latauksen puuttumisesta. Puute on olematon, koska pikalataus täyttää akun alle tunnissa. Lupaus on 42 minuuttia ja se pitää lähes kutinsa. Toiseksi on moitittu erillisen muistikortin puuttumista, mutta tallennustila riittää jopa tapauksessa useimmille.

Euroopassa Openia myydään 16 gigatavun keskusmuistilla ja 512 gigatavun tallennustilalla. Hinta on 1799 euroa eli laite on parisataa samoilla muisteilla varustettua Samsung Galaxy Fold 5:sta halvempi. Kynäohjaus puuttuu, samoin mainittu langaton lataus, mutta toisaalta mukaan saa tehokkaan laturin ja tähän asti parhaan käyttökokemuksen missään taivuteltavassa.

Ensimmäistä kertaa tabletti jäi OnePlus Openin kanssa pöydälle.

MORE NEWS

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Uudenlainen valoanturi kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa 10-kertaiseksi

Elektroniikka- ja materiaaliteknologiayhtiö TDK on esitellyt vallankumouksellisen uuden valoanturin, joka lupaa kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa kymmenkertaiseksi nykyisiin teknologioihin verrattuna. Kyseessä on Spin Photo Detector – niminen muunnoselementti, joka yhdistää optiikan, elektroniikan ja magneettisuuden täysin uudella tavalla.

Tämän piti olla melkein mahdotonta – Wi-Fi 7 tulee IoT-käyttöön

Synaptics on rikkonut odotuksia tuomalla Wi-Fi 7 -teknologian kevyisiin ja vähävirtaisiin IoT-laitteisiin. Yhtiön uusi Veros-sarjan piiri tarjoaa huippunopeuden, matalan latenssin ja monipuolisen yhdistettävyyden, mikä avaa uusia mahdollisuuksia älylaitteille.

Uusi eSIM tulee Telenorin IoT-verkkoon

Telenor IoT ottaa käyttöön uuden sukupolven SGP.32-eSIM-standardin syksyllä 2025, vahvistaen asemaansa edelläkävijänä teollisen IoT-yhteyksien hallinnassa. Uusi standardi tuo merkittäviä parannuksia skaalautuvuuteen, hallinnan helppouteen ja energiankulutuksen optimointiin verrattuna aiempiin eSIM-ratkaisuihin.

Olisiko UWB parempi kuulokkeisiin kuin Bluetooth?

UWB-teknologia, joka lähettää dataa nopeina purskeina erittäin laajalla taajuusalueella (3,1–10,6 GHz), tarjoaa useita etuja perinteiseen Bluetoothiin verrattuna. Siinä missä Bluetoothin parhaatkin koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, jäävät 1–1,2 megabitin sekuntinopeuksiin, UWB voi teoriassa tarjota yli 100 Mbps siirtonopeuden jopa 10 metrin säteellä.

Click-lisäkortti tarkkaan moottorinohjaukseen

MIKROE on julkaissut uuden Power Step 2 Click -lisäkortin, joka tuo erittäin tarkan ja tehokkaan moottorinohjauksen osaksi mikroBUS-ekosysteemiä. Uutuus sopii vaativiin sovelluksiin, kuten robotiikkaan, lääkintälaitteisiin, antennien suuntaukseen sekä turvajärjestelmiin.

​Intelin uusi pomo laittaa tuulemaan – joka viides saa lähteä

Intel on ilmoittanut suunnittelevansa vähentävänsä jopa yli 20 prosenttia henkilöstöstään. San Francisco Chroniclen raportoimat vähennyksen olisivat samalla yhtiön historian suurin irtisanomisaalto.

Lenovo jäähdyttää GPT-laskentaa nesteellä

Lenovo on julkaissut uuden sukupolven tekoälyratkaisun, jossa yhdistyvät hyperkonvergoitu infrastruktuuri (HCI), generatiivinen tekoäly ja ensi kertaa myös nestejäähdytys. Yhtiön uusi ThinkAgile V4 -sarjan laitekokonaisuus esittelee maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn HCI-alustan, jonka tavoitteena on tehostaa tekoälylaskentaa ja pienentää energiankulutusta jopa 25 prosentilla edellisiin sukupolviin verrattuna.

Ransomware kasvaa hurjaa vauhtia

Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten määrä kasvoi alkuvuonna 2025 peräti 126 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Check Point Researchin tuore raportti. Tammi-maaliskuussa kiristyshaittaohjelmaryhmät ilmoittivat yhteensä 2289 uhrista – enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuosineljänneksen aikana.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article