logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Android-puhelinten suorituskyky on uusimpien prosessorien myötä noussut selvästi aiempaa paremmaksi. Tämä tarkoittaa, että sovelluksissa voidaan ajaa esimerkiksi uusia tekoälytoimintoja. Mutta miten käy, kun viivalle laitetaan kaksi viime aikojen huippuluuria: Samsungin Galaxy S25 Ultra ja Honorin Magic 7 Pro.

Samsung Galaxy S25 Ultra ja Honor Magic 7 Pro ovat kaksi huippuluokan Android-puhelinta, jotka tarjoavat vaikuttavia ominaisuuksia. Molemmat puhelimet käyttävät Qualcommin Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiriä, joka tarjoaa huippuluokan suorituskykyä. Samsung Galaxy S25 Ultra hyödyntää kuitenkin omaa "Snapdragon 8 Elite for Galaxy" -versiotaan, joka on hieman ylikellotettu verrattuna standardiversioon. Tämä näkyy hieman parempina suorituskykylukuina Galaxy S25 Ultrassa verrattuna Honor Magic 7 Prohon.

Esimerkiksi Geekbench 6 -testissä Galaxy S25 Ultra saavutti yhden ytimen testissä 3182 pistettä ja moniydintestissä 10173 pistettä, kun taas Honor Magic 7 Pro sai vastaavasti 3067 ja 9099 pistettä. Molemmat sijoittuvat ranking-listoilla aivan terävimpään kärkeen.

Samsung Galaxy S25 Ultra tarjoaa kolme tallennusvaihtoehtoa, joissa kaikissa on 12 Gt RAM-muistia: 256 Gt, 512 Gt ja 1 Tt. Honor Magic 7 Pro puolestaan tarjoaa 12 Gt RAM-muistia ja 512 Gt tallennustilaa. On myös olemassa erikoisversio, Honor Magic 7 RSR, jossa on peräti 24 Gt RAM-muistia ja 1 Tt tallennustilaa, mutta tämä malli on saatavilla vain tietyillä markkinoilla.

Galaxy S25 Ultrassa on 6,9 tuuman LTPO AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on 1440 x 3080 pikseliä ja virkistystaajuus 1–120 Hz. Honor Magic 7 Prossa on puolestaan 6,8 tuuman AMOLED-näyttö, jonka resoluutio on 1280 x 2800 pikseliä ja sama 1–120 Hz virkistystaajuus. Galaxy S25 Ultra tarjoaa hieman korkeamman resoluution ja kirkkauden, mutta normaalikäytössä ero on marginaalinen.

Honor Magic 7 Prossa on 5270 mAh akku, joka tukee 100 W langallista ja 80 W langatonta latausta. Galaxy S25 Ultrassa on 5000 mAh akku, joka tukee 45 W langallista ja 15 W langatonta latausta. Testien mukaan Honor Magic 7 Pro latautuu täyteen noin 31 minuutissa, kun taas Galaxy S25 Ultra vaatii yli tunnin täyteen lataukseen.

Kamerakisa

Kamera on yksi älypuhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia, joten syntyykö eroja, kun kuvataan samanlaisilla asetuksilla kohteita samanlaisissa valaistusoloissa. Ensin kuvattiin perusnäkymä perusasetuksilla. Honorin kenno (ylempi kuva) tuottaa paljon detaljeja, mutta kuvat ovat aavistuksen prosessoidumpia: siis terävöitettyjä ja vaaleampia. Samsung pyrkii luonnollisempaan kuvaan ja onnistuukin siinä tuottaen samalla erittäin paljon detaljeja. Pisteet Samsungille, vaikkakaan ero ei ole suuri (kuvat voi klikata suuremmiksi).

Muotokuvissa Samsung tuottaa tarkempia kuvia, mutta toisaalta Honorin värit ovat nyt luonnollisemmat. Makuasia, kumpi on parempi, ja pisteet menevät tasan. Honor taas ylempänä. Molempia kuvia on tällä kertaa rajattu hieman kapemmiksi.

Kun kameroilla ottaa kuvia maksimisuurennoksella, Samsung vie selvemmin voiton. Samsungin periskooppirakenteeseen perustuva telelinssi tarkentaa kauemmaksi ja tarkemmin. Toisaalta molemmissa puhutaan zoomauksesta, joilla ei saa järkeviä kuvia, jos ei käytetä jonkinlaista kuvaustukea. Honor taas ensin, Samsung alempana.

Kun makrokuvaus viedään äärimmilleen, laitteet käyttäytyvät hieman eri tavoin. Honorin makro on helpompi, sillä ohjelmisto ”seilaa” vähemmän eri kennojen välillä. Toisaalta Samsungin makro tarkentaa ehkä aavistuksen paremmin aivan pieniin detaljeihin. Pisteet tässäkin aika lailla tasan. Samsungin otos alempana. Bokeh-efektin tuottamat söhröt perustuvat molemmissa ennen kaikkea tekoälyohjelmistoon, joka yrittää tunnistaa kohdetta ja erottaa sen taustastaan. Linssien optiikassa on menty isosti eteenpäin, mutta ei kännykkäkameroissa vieläkään päästä järjestelmäkameroiden tasolle, joissa optiikka eli käytännössä suuri aukko ja lyhyt syväterävyysalue tuottaa paljon luonnollisemman efektin. Sekä Honorin että Samsungin suoritus on tässäkin aivan puhelimien kärkipäätä.

Kumpi on parempi?

Molemmat puhelimet tarjoavat erinomaisia ominaisuuksia, mutta niissä on myös eroja. Samsung Galaxy S25 Ultra tarjoaa hieman paremman suorituskyvyn ja korkeamman resoluution näytön, kun taas Honor Magic 7 Pro erottuu edukseen suuremmalla akulla ja huomattavasti nopeammilla latausajoilla. Valinta näiden kahden välillä riippuu käyttäjän prioriteeteista ja siitä, mitkä ominaisuudet ovat hänelle tärkeimpiä.

Kun Samsungin huippumallin kamera osoittautui aavistuksen paremmaksi, se täytyy nostaa vertailun kärkeen. Samalla muistilla Honor on selvästi edullisempi, mutta toisaalta Samsung vie uusimmassa huippumallissaan tekoälyn hyödyntämisen uudelle tasolle. Ja lopulta: molemmat ovat erinomaisia älypuhelimia.

MORE NEWS

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Rohde laajensi EMI-testausta 7,125 gigahertsiin

Saksalainen Rohde & Schwarz on laajentanut sähkömagneettisten häiriöiden (EMI) mittausratkaisujen tarjontaansa julkistamalla uudet R&S EPL1001 ja R&S EPL1007 -testivastaanottimet. Uutuudet esitellään virallisesti EMV 2025 -messuilla Stuttgartissa maaliskuussa, ja ne ovat tilattavissa vuoden 2025 toisella neljänneksellä.

Datakeskuksen teholähteeltä vaaditaan entistä enemmän

Uusi 80 PLUS Ruby -sertifiointi nostaa energiatehokkuuden vaatimukset uudelle tasolle, ja Navitas Semiconductor on ensimmäisten joukossa vastannut huutoon. Yritys esitteli APEC 2025 -messuilla uuden sukupolven teholähderatkaisujaan, jotka paitsi täyttävät, myös ylittävät Ruby-sertifikaatin kriteerit.

Pitäisikö peliohjaimen olla 20-30 kertaa nykyistä nopeampi?

Bluetooth ja Wi-Fi ovat olleet vuosikymmenten ajan vakiovalinnat langattomissa kuulokkeissa, peliohjaimissa ja oheislaitteissa. Nyt tilanne muuttuu nopeasti: yhdysvaltalainen Spark Micro tuo markkinoille UWB-pohjaisen (Ultra-Wideband) ratkaisun, joka tarjoaa huomattavasti paremman vasteajan, tiedonsiirtonopeuden ja energiatehokkuuden.

Sirutuotantoon investoidaan enemmän, TSMC kärjessä

Puolijohdealan investoinnit kääntyvät kasvuun vuonna 2025 TSMC:n ja Micronin vetämänä. Semiconductor Intelligence -tutkimusyhtiön mukaan puolijohdeteollisuuden pääomamenot (CapEx) laskivat 5 prosenttia vuonna 2024, ollen yhteensä 155 miljardia dollaria. Vuonna 2025 investointien ennustetaan kuitenkin nousevan jälleen 160 miljardiin dollariin eli kolme prosenttia suuremmaksi kuin viime vuonna.

Muutaman vuoden päästä puhumme läppärillemme

 

Kuvittele, että avaat läppärisi aamulla – ja juttelet sille. Et enää naputtele kysymyksiä hakukoneeseen, vaan sanot: “Laadi minulle tiivistelmä tästä raportista.” Ja läppärisi vastaa, kuin avustaja. Tämä ei ole enää scifiä, vaan teknologiaa, jonka korealainen puolijohdeyritys Deepx lupaa tuoda markkinoille muutamassa vuodessa.

Britit vaativat Applea asentamaan takaoven iCloudiin

Iso-Britannian hallitus on esittänyt vaatimuksen Applelle luoda takaovi yhtiön iCloud-palveluun, jotta viranomaiset voisivat päästä käsiksi käyttäjien salattuihin tietoihin. Vaatimus perustuu maan Investigatory Powers Act 2016 -lakiin, jota ollaan nyt päivittämässä entistä laajemmilla valvontavaltuuksilla.

Täysin murtamaton mannertenvälinen yhteys

Etelä-afrikkalaisen Stellenboschin yliopiston ja Kiinan tiede- ja teknologia­yliopiston tutkijat ovat onnistuneesti muodostaneet 12 900 kilometrin pituisen kvanttisatelliittiyhteyden, käyttäen matalalla kiertoradalla sijaitsevaa Jinan-1 -mikrosatelliittia. Kyseessä on merkittävä tieteellinen läpimurto ja ensimmäinen kvanttiviestintäyhteys, joka on koskaan toteutettu eteläiseltä pallonpuoliskolta käsin.

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Suomi edelleen vahva patentoija, Nokia omassa luokassaan

Tuoreiden Euroopan patenttiviraston (EPO) tilastojen mukaan Suomi säilyttää asemansa yhtenä Euroopan innovatiivisimmista maista. Vuonna 2024 Suomesta jätettiin 2 400 eurooppapatenttihakemusta, mikä tarkoittaa 428 hakemusta miljoonaa asukasta kohden – sijoitus tuo Suomelle kolmannen sijan koko Euroopan vertailussa.

Tekoälypiiri tulkitsee eleet tutkan avulla

Saksalainen Rutronik System Solutions on julkaissut uudenlaisen esittelydemon, jossa eleitä tunnistetaan tutkan avulla ja komentojen tulkinta tapahtuu paikallisesti tekoälyllä – täysin ilman internet- tai pilviyhteyttä. Demo perustuu Infineonin uuteen PSOC4 Edge E84 -mikro-ohjaimeen.

Pohjoismaat sähköautoilun kärjessä – Suomi tarvitsee lisää latausasemia

Pohjoismaat hallitsevat maailman sähköautoilun huippua, selviää yhdysvaltalaisen The Barber Law Firmin tuoreesta kansainvälisestä vertailusta. Norja, Tanska, Islanti, Ruotsi ja Suomi mahtuvat kaikki seitsemän kärkimaan joukkoon, kun tarkastelussa huomioitiin sähköautojen osuus uusista autokaupoista, latausasemien tiheys ja sähköautojen määrä suhteessa latauspisteisiin.

Uusi Java haluaa ajaa tekoälyä ja suuria kielimalleja

Oracle on julkaissut Java 24 -version, joka vie maailman suosituinta ohjelmointikieltä entistä pidemmälle tekoälyn ja suurten kielimallien aikakauteen. Uudessa versiossa painopiste on suorituskyvyssä, rinnakkaisuudessa ja turvallisuudessa. Nämä ovat juuri niitä ominaisuuksia, joita tekoälysovellukset tarvitsevat.

Uuden polven kytkin kovalla hyötysuhteella

Power Integrations on julkaissut viidennen sukupolven TinySwitch-5 -kytkinpiirit, jotka tarjoavat jopa 175 watin lähtötehon ja jopa 92 prosentin hyötysuhteen perinteisellä flyback-arkkitehtuurilla. Uutuus esiteltiin APEC 2025 -tapahtumassa Atlantassa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article