Jokaiselle Suomessa sähköalan työtä tekevälle – mukaan luettuna työnjohto-, käyttö- ja asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt – on annettava sähkötyöturvallisuuskoulutus. Vaatimus tulee standardin SFS 6002 kautta, jonka viranomainen on vahvistanut sähköturvallisuuslain nojalla noudatettavaksi standardiksi. Jatkossa alan opiskelijoille tulee oma sähkötyöturvallisuuskortti.
Koulutuksessa tulee käsitellä sähkön aiheuttamat vaarat ja niiltä suojautuminen, sähkötyöturvallisuutta koskevien keskeisten säädösten periaatteet sekä standardin SFS 6002 sisältö soveltuvin osin. Koulutus on uusittava viiden vuoden välein.
Kuten yleinen työturvallisuuskoulutus, sähkötyöturvallisuuskoulutuskin annetaan yleensä korttimuodossa: sähkötyöturvallisuuskoulutuksen suorittanut ja kokeen läpäissyt henkilö saa sähkötyöturvallisuuskortin, joka puhekielessä lyhenee usein sähköturvallisuuskortiksi.
Toisin kuin Työturvallisuuskortti, sähkötyöturvallisuuskortti ei ole minkään tahon rekisteröimä tavaramerkki, ja esimerkiksi monella oppilaitoksella on oma sähkötyöturvallisuuskorttinsa.
Tunnetuin sähkötyöturvallisuuskortti on ollut pitkään Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n sähkötyöturvallisuuskortti, jonka saa suorittamalla ko. yrityksen auktorisoiman kouluttajan pitämän sähkötyöturvallisuuskurssin. Auktorisoiduilta kouluttajilta vaaditaan sähköalan ammattihenkilöstatus sekä kouluttajakurssin suorittaminen. Koulutuksessa käytetään Sähköinfon ylläpitämää kalvosarjaa ja kokeita.
Opiskelijoille jatkossa oma kortti
SETIn kokeet – jotka on suunnattu vaativuustasoltaan sähköalan ammattilaisille – olivat joissain tapauksissa liian hankalia toisen asteen oppilaitosten ykkösvuosikurssilaisille, mikä johti luoviin ratkaisuihin kokeen suorittamisessa, kuten kokeiden ryhmätöinä tekemiseen. Koe on ollut liian vaativa erityisesti siksi, että aloittava opiskelija ei vielä tunne sähköalan säädöksiin liittyvää termistöä.
Ongelmaan on puututtu lanseeraamalla uusi opiskelijan sähkötyöturvallisuuskortti, joka on voimassa kolme vuotta. Opiskelijan koulutus ja koe painottaa käytännön sähkötyöturvallisuutta ja sähkön vaarojen välttämistä. Ammattilaiselle suunnatun koulutuksen voi edelleen järjestää esimerkiksi ammattikorkeakouluopiskelijoille tai loppuvaiheen opiskelijoille.
Myös monet maallikot tekevät heille sallittuja sähköalan töitä. Heitä varten on samassa uudistuksessa julkaistu maallikon sähkötyöturvallisuuskortti.
Lisätietoja korteista löytyy SETIn verkkosivuilta. SETIn kortti on alalla tunnetuin, mutta myös muiden tahojen myöntämät sähköturvallisuuskortit ovat yhtä ”virallisia” – vastuu siitä, että työn suorittajalla on asianmukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus, on aina työnantajalla.
Kirjoittaja Vesa Linja-aho on sähköalan opettaja ja SETIn auktorisoima sähkötyöturvallisuuskouluttaja.