ChatGPT on nyt ollut markkinoilla kahden vuoden ajan. Siinä ajassa se on ehtinyt mullistaa monta alaa, mutta työnhaun tekoäly on saanut sekaisin. rekrytointipalveluja tarjoavan Remoten tutkimuksen mukaan 75 prosenttia työnantajista on saanut tekoälyn kirjoittamia ja vääriä tietoja sisältäviä työhakemuksia.
Laadukkaat, kirjoitusvirheistä vapaat hakemukset eivät ole mikään erityinen siunaus uutta väkeä hakeville tai rekrytointiyrityksille. Päinvastoin, Remoten tekemän yritysjohdolle suunnatun tutkimuksen mukaan tekoälyllä tehdyt työhakemukset luovat merkittäviä ongelmia työnantajille. Tekoälyn kirjoittamat työhakemukset ovat yleisempiä johtotehtävissä ja suuryrityksissä. Tekoälyn käyttö myös lisää epäpätevien työnhakijoiden määrää rekrytointiprosesseissa.
Tekoälyn hyödyntäminen työnhaussa ja sen luomat haasteet myös lisääntyvät. Samaan aikaan työnantajien merkittävin rekrytointihaaste on oikeanlaisten osaajien löytäminen (38 %). Kuusi kymmenestä vastaajasta uskoo, että tekoälyllä tehdyt työhakemukset johtavat epäpätevien työnhakijoiden määrän kasvuun rekrytointiprosesseissa. Samalla 74 prosenttia tästä vastaajajoukosta sanoo, että asia aiheuttaa haasteita liiketoiminnalle, ja 33 prosenttia kertoo kyseessä olevan erittäin merkittävä haaste.
Tekoälyllä kirjoitetut työhakemukset aiheuttavat enemmän ongelmia työpaikoilla, jotka suosivat etätyötä (58 % vastanneista) ja hybridityötä (45 %) kuin toimistotyötä painottavilla työpaikoilla (43 %). Lisäksi erityisesti korkeamman tason rooleissa, kuten senioritason tehtävissä (58 % vastanneista) ja johtotason rooleissa (60 %), tekoälyn kirjoittamat työhakemukset ovat yleinen haaste.
Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että mitä suurempi yritys on, sitä todennäköisemmin se saa tekoälyn kirjoittamia työhakemuksia. 65 prosenttia vastanneista alle 250 työntekijän yrityksistä kokee tekoälyllä kirjoitetut työhakemukset ongelmaksi. Osuus nousee 84 prosenttiin yli 250 työntekijän suuryrityksissä. Eniten tekoälyn kirjoittamia työhakemuksia on rahoitusalalla (53 %), terveydenhuoltoalalla (51 %) sekä opetuksen ja koulutuksen alalla (47 %). Työnantajat, jotka rekrytoivat globaalisti, saavat myös enemmän AI-generoituja työhakemuksia kuin ne, joiden rekrytointi on paikallisempaa.
Remoten Global Workforce -tutkimukseen haastateltiin syksyllä 2024 yli 4 000 yritysjohtajaa Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta.