Uusi tietotekniikka virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laseineen on tulossa kunnossapitoon ja kentän huoltotöihin. Sovelto haluaa käynnistää hankkeen, jossa suomalaisyritykset ja kunnat ottaisivat ensimmäiset askeleensa virtuaalitekniikan maailmaan. Hankkeen valmisteluseminaari järjestettiin eilen.
Hanketta vetää tulevaisuuden tutkija Risto Linturi. Alkuvuoden aikana Soveltossa on tehty laaja esitutkimus käytettävissä oleviin laitteisiin ja itse hankkeen on ajateltu käynnistyvän jo syyskuussa.
Linturin mukaan VR- ja AR-laitteet kehittyvät tällä hetkellä erittäin nopeasti. Virtuaalilaseja saa jo muutamalla satasella, mutta ammattikäyttöön niitä ei kannata valita. - Kun puhutaan tekniikasta, joka tulee laajempaan käyttöön muutaman vuoden kuluttua, ei kannata testata tämän hetken halvimmilla laitteilla, Linturi perustelee.
Uudenlaisessa huoltotyössä ja kunnossapidossa asiantuntija seuraa virtuaalilaseilla huoltohenkilön datahanskoilla varustettuja käsiä ja ohjaa työtä oikeaan suuntaan. Huoltotyössä käytetään lisätyn todellisuuden AR-laseja, joihin voidaan lisätä hyvin monenlaista tietoa huoltovideoista datakirjoihin.
Sovelton hankkeessa tavoitteena on tuottaa geneerinen malli, jota mukana olevat yritykset ja toimivat voivat hyödyntää omiin spesifeihin tarpeisiinsa. Osallistujat saavat oikeudet kaikkeen koodiin, mitä hankkeen aikana kehitetään. Platinatason osallistumisella yritys tai organisaatio pääsee pilotoimaan tekniikkaa omalle kentälleen. Hanketta varten Sovelto on hankkimassa laseja jopa 30 tuhannella eurolla.
VR- ja AR-alan nopea kehitys on haaste monella tapaa. Tällä hetkellä AR-lasit maksavat 3000-5000 euroa, mutta hinta on nopeasti laskemassa. Tällä hetkellä tehtävä ohjelmistoratkaisu on puolestaan Linturin mukaan arvoton kolmen vuoden kuluttua. - Verkosta saa vastaavia ohjelmistoja jatkossa ilmaiseksi, hän visioi.
Konsortiotyyppisessä hankkeessa pyritään geneerisiin ratkaisuihin, joista on hyötyä kaikille osallistujille. Tämä estää julkisen rahoituksen, sillä esimerkiksi Tekesin säännöt estävät rahoituksen sellaisille hankkeille, joiden tulokset jaetaan kaikille. - Meidän tehtävämme on jakaa osaamista, Linturi kuvaa Sovelton mallia.
Organisaatioille osallistuminen virtuaalitodellisuushankkeeseen on tietysti haastavaa. Esimerkiksi kunnissa, joiden kunnossapidossa uudet teknologiat lupaavat isoja säästöjä, mukaan lähteminen on vaikeaa jo budjetointiaikataulujen ja usein hyvin niukkojen resurssien takia. Uuden tekniikan tulo myös kunnossapitoon ja huoltoon on kuitenkin väistämätöntä ja suurimman hyödyn siitä saavat ensimmäisinä mukaan hyppäävät.
VR- ja AR-tekniikalla työt tulevat turvallisemmiksi ja yritys tai organisaatio säästää rahaa, kun harvoja huippuasiantuntijoita ei tarvitse lähettää paikan päälle. Kun huoltomiehellä on käytössään vaikkapa laaja onnistuneiden huoltotäiden videokirjasto, saadaan useimmat viat korjattua jo ensimmäisellä käynnillä.
Lisätietoa hankkeesta löytyy Sovelton verkkosivuilta. Hankepäällikkönä toimii Pirjo Jarva.