Embedded World, Nürnberg – Moni yritys kehittää radiopiirejä, jotka voisivat ajaa useampaa protokollaa samalla sirulla. Tämä asettaa isoja vaatimuksia radiopiirin ohjaimelle. - Radio pitää pystyä kytkemään päälle kymmenissä mikrosekunneissa. Millisekunti on radiotekniikassa ikuisuus, sanoo Silicon Labsin IoT-tuotteista vastaava johtaja Daniel Cooley.
Cooley esitteli Nürnbergissä SiLabsin uutta Gecko-ohjainperhettä langattomiin sovelluksiin. Kotiautomaatioon, valaistukseen, IoT-laitteisiin ja puettaviin laitteisiin tähdätty EFR32xG12-perhe on ensimmäisiä järjestelmäpiirejä, jotka tukevat useampaa radioprotokollaa.
Multiprotokolla on aihe, jonka parissa moni yritys tekee kovasti töitä. SiLabs on tässä pisimmällä, sillä yhtiö on käytännössä ainoa, joka on pystynyt volyymitoimituksiin. Daniel Cooleyn mukaan kyse on ennen kaikkea softaosaamisesta.
- Jos kehittää useampaa protokollaa tukevaa radiota, radioiden pitää olla samalla tavalla koodattu. IoT on ennen kaikkea softabisnestä ja meidän iso etumme on se, että omistamme kaikki protokollapinot. Cooley kertoo.
EFR32xG12-piireissä SiLabs ottaa taas askeleen eteenpäin. Muistia on lisätty niin, että flashia on megatavun verran RAM-muistia saa jopa 256 kilotavua. 2,4 gigahertsin radio on aiempaa herkempi (+19 dBm). Se tukee 2 megabitin bluetooth-yhteyttä.
Keskeinen osa radiota on Micrium OS -reaaliaikakäyttöjärjestelmä, joka hoitaa vaihtamisen esimerkiksi bluetoothin ja MESH-verkon kuten zigbeen välillä. Tällaista tuplaradiota tarvitsevia sovelluksia alkaa tulla enenevästi markkinoille.
Uusista ominaisuuksista huolimatta uudet Gecko-piirit kuluttavat jopa edeltäjiään vähemmän tehoa. Piirien tehonkulutus alkaa olla puristettu jo minimiin, sillä EFR32xG12-piirit tarvitsevat valmiustilassa enää 1,3 mikroampeerin virran. Tämän alle ei juuri enää tarvitse mennä, sillä nappiparistot purkautuvat itsekseen noin mikroampeerin vauhtia.