Suomalainen Qt on erikoistunut sulautettujen laitteiden käyttöliittymien suunnitteluun. Siihen sisältyy kuitenkin vanha ongelma: kuinka voi tietää, millaisia UI-elementtejä ja käyttöliittymää valitulla laitteistolla voi ajaa. Qt:llä kehittäjien koulutuksesta vastaava Tino Pyssysalo esitti ongelmaan ratkaisun ETN:n järjestämässä sulautetun tekniikan ECF19-tapahtumassa.

Pyssysalon mukaan kyse on yleisesti ohjelmistosuunnittelija ja laitesuunnittelijan dilemmasta. Miten voi optimoida suunnittelun kustannukset, jos ei tiedä suunnittelun ohjelmistovaatimuksia?

- Voimme tietää, mitä ovat suunnittelun ominaisuudet tai näytön ominaisuudet, mutta emme tiedä mitä ne edellyttävät. Kuinka paljon tarvitaan muista? Mikä käyttöjärjestelmä valitaan?Mikä grafiikkaprosessori tarvitaan? Näitä ei tyypillisesti määritellä, Pyssysalo sanoo.

Pyssysalon mukaan kyse on ohjelmistosuunnittelijan kannalta siitä, että täytyisi tietää mitä valittu laitealusta pystyy käsittelemään. Näin ei yleensä tehdä. – Yleensä käyttöliittymä ja ohjelmisto suunnitellaan, sitten se viedään raudalle ja muutaman kuukauden päästään testaamaan softan toimintaa oikealla raudalla. Ja ups, ohjelmisto ei toimikaan. Näyttö päivittyy kolmen ruudun sekuntivauhtia, kun suorituskyky ei riitäkään.

Usein näyttökään ei riitä koodinvääntäjän vaatimuksiin. – Voi olla, ettei näyttö pysty näyttämään kaikkia käyttöliittymän yksityiskohtia, Pyssysalo kuvasi.

Tämä tarkoittaa, että raudan suorituskykyä joudutaan nostamaan, mikä lisää suunnittelun materiaali- eli BOM-kustannuksia. Ja jos puhutaan miljoonavolyymeistä, on iso valinta päätyä käyttämään kalliimpaa prosessoria ja näyttöä, ja isompaa muistia.

Tähän kustannusten optimointiin ei ole työkalua. – Optimointia tehdään usein satunnaisesti. Käyttöliittymän protokehitys vie aikaa ja meillä pitäisi olla työkalut, jotka tekevät tämän protoamisen mahdollisimman helpoksi. Ja jopa osaksi suunnitteluprosessia niin, että jo ensimmäistä UI-versiota voisi ajaa todellisella kohderaudalla.

Qt:n ratkaisu on QML-pohjainen käyttöliittymän määrittely, joka samalla toimii käyttöliittymän toteutuksena. Sen myötä UI:n vaatima muisti, suorituskyky ja esimerkiksi tarvittava grafiikkateho näkyy suoraan.

- Tämän jälkeen suunnittelun BOM-vaatimukset perustuvat eksplisiittiseen dataan, eivätkä oletuksiin, Pyssysalo esittää.

Esitys on katsottavissa ETNtv:ssä ja ECF-tapahtuman Youtube-kanavalla. Esityskalvot löytyvät täältä.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisÀÀ...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisÀÀ...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 SPONSORS

 

congatec is a rapidly growing technology company focusing on embedded and edge computing products and services. The high-performance computer modules are used in a wide range of applications and devices in industrial automation, medical technology, robotics, telecommunications and many other verticals.

CVG Convergens is an ICT services company specialized in embedded systems, smart connected products and ICT systems and processes for SME businesses. Our mission is to help our clients, our team, and the society to improve and thrive by providing reliable and sustainable solutions, services, and products by creative and efficient application of technology.

 

ADLINK Technology leads edge computing, the catalyst for a world powered by artificial intelligence. We manufacture edge hardware and develop edge software for embedded, distributed and intelligent computing - from powering medical PCs in the intensive care unit to building the world’s first high-speed autonomous race car - more than 1600 customers around the world trust ADLINK for mission-critical success.

 

 

Testhouse Nordic is the leading supplier of test and measurement products and solutions in the Nordic countries. We partner with world's most renowned suppliers. Through our expertise and strong relationships with our suppliers, we offer products and services that regularly exceed our customers’ expectations.

 

 

Mespek Oy is established 1989 and our focus is on industrial electronics and producing support services. The main product areas of Mespek are embedded modules, industrial computing, test&measurement modules and server management systems (KVM-switches).

 

BCC Solutions Oy is a Finnish company that, in addition to expert services, offers comprehensive equipment solutions for data transfer and telecommunication networks, as well as their analysis, testing and measurement. We broadly represent the industry's leading brands.

 

 

In cooperation with

 

 

 

and

 





ECF template