JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Merkittävien etujensa ansiosta mobiiliteknologiaan perustuvat privaattiverkot yleistyvät nyt kiivasta vauhtia eri toimialoilla ympäri maailmaa, myös Suomessa. Koko maailmassa niitä nousee lähivuosina miljoonia kappaleita, ja puhutaan miljardien eurojen ilmiöstä. Etteplan selventää ilmiötä ETNdigi-lehden artikkelissaan.

Aikaisemmin mobiiliverkkoja pystyi hankkimaan ja hallinnoimaan vain julkisen verkon iso operaattori. Nyt privaattiverkoista on tullut mahdollisia, koska saatavilla on uusia pienikokoisia ja -tehoisia tukiasemia.

Lisäksi joka puolella maailmaa on avattu radiotaajuuksia, jotka on tarkoitettu nimenomaan privaatti- verkoille. Analyytikkoarvion mukaan koko maailmassa ehtii vuoteen 2023 mennessä valmistua noin 15 miljoonaa eri privaattiverkkoa. Markkinoiden arvon ennustetaan ylittävän 17,5 miljardia euroa vuoteen 2026 mennessä. Suomessakin käytössä on jo useita kymmeniä privaattiverkkoja, ja lähivuosina niitä nousee useita satoja lisää.

Privaattiverkko on houkutteleva vaihtoehto yrityksille, jotka vaativat verkolta kovaa suorituskykyä, tietoturvaa ja joustavuutta. Tarve tällaiselle ratkaisulle lisääntyy sitä mukaa, kun suorituskyvyltään kriittiset sovellukset siirtyvät verkon reunan ympäristöihin. Oma mobiiliverkko tuo monessa tapauksessa ratkaisevan suuria etuja ja uusia mahdollisuuksia yrityksen liiketoimintaan.

Privaattiverkon tuoma konnektiviteetti merkitsee aidosti uusia asioita, eikä se ole vain yksi uusi verkkoteknologia entisten päälle. Se mahdollistaa esimerkiksi omien prosessien tehostamisen ja tuottavuuden noston, autonomiset ajoneuvot, kunnonvalvonnan ja ennakoivan huollon, paremman turvallisuuden sekä täysin uudenlaiset sovellukset ja palvelut.

Sana privaattiverkko on monen muun teknologisen termin tavoin käännös englannista, jossa esiintyy ilmaisu Private LTE Network. Se antaa vinkin, missä mennään: Privaattiverkot perustuvat tällä hetkellä LTE-sukupolven matka- puhelinteknologiaan. Ne ovat kuitenkin heti 5G-valmiita ohjelmisto- päivityksellä siinä vaiheessa, kun suorituskykykriittiset 5G-standardit tulevat käyttövalmiiksi muutaman vuoden kuluttua.

KOLME TÄRKEÄÄ: SAATAVUUS, LUOTETTAVUUS JA TIETOTURVA

Hyödyntäjien eturivissä ovat kaivokset, isot tehdasalueet, satamat ja sairaalakampukset. Intoa juuri näissä kohteissa aiheuttaa se, että mobiili- teknologia ratkaisee vaikeista olosuhteista johtuvia ongelmia. Samalla avautuu arvokkaita uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia.

Privaattiverkon hankinnan puolesta puhuu kolme tärkeää etua: verkon saatavuus, luotettavuus ja tietoturva. Se toimii hyvin esimerkiksi kaivoksen uumenissa, jossa mikään julkinen verkko ei kuulu, koska antennina voidaan käyttää juna- ja metrotunneleista tuttua läpivuotavaa kaapelia. Yhtä lailla esimerkiksi satamissa konttipinot ovat haastava ympäristö kuuluvuuden kannalta.

Luotettavuutta tuo privaattiverkon taattu suuri suorituskyky ja pieni viive. Siinä ei ole muuta kuin omaa liikennettä eikä se kärsi julkisten verkkojen häiriötilanteista. Suoritus- kyvyn on oltava korkea ja ennustettava, jos käytössä on paljon mittauksia ja runsasta datan liikuttelua vaativia ratkaisuja, kuten robotteja, työkoneita tai drooneja.

Kriittisessä infrastruktuurissa privaattiverkko on erinomainen keino tietoturvan riskien taklaamiseksi ja hyökkäyspinnan supistamiseksi. Tietoturva on erittäin vahva, ja käytettävä SIM-pohjainen pääsynhallinta itsessään on iso etu, joka myös yksinkertaistaa ratkaisua.

Privaattiverkko antaa myös lukuisia välittömiä kustannusetuja. Se on nopea rakentaa, vaivaton ylläpitää ja edullinen operoida. Datakustannukset jäävät marginaalisiksi, vaikka datavirta olisi liki rajaton. Rahallista etua tuo myös verkkojen harmonisointi, koska privaattiverkko vähentää päällekkäisten verkkojen ylläpidon tarvetta.

OLEMATON VIIVE ISO ETU

Verrattuna julkisen operaattorin matkapuhelinverkkoon LTE- privaattiverkot toimivat täysin samalla tekniikalla. Keskeinen ero syntyy siitä, että privaattiverkossa infrastruktuuri sijaitsee kokonaisuudessaan paikan päällä yrityksen omassa toimintaympäristössä ja yrityksen hallinnassa. Mobiiliverkon verkon ydin ei ole julkisen internetin tai jonkin matkapuhelinverkon operaattorin runkoverkon takana.

Verkon ytimen sijainnilla on välitön käytännön merkitys, koska sen luona on myös yhdyspiste, josta yritys saa oman datansa verkosta ulos. Sijainti vaikuttaa ratkaisevasti tiedonsiirron viiveeseen. Privaattiverkossa ulostulopiste on yrityksen luona, joten viive on pieni ja data pystytään heti käsittelemään paikallisesti. Julkisessa verkossa ulostulopiste sijaitsee väistämättä jossakin paljon kauempana, joten viive on suurempi.

Teollisissa sovelluksissa viiveet ja luotettavuus ovat oleellinen asia. Jos ajattelee esimerkiksi itseajavia kaivoskoneita tai muita autonomisia laitteita, on helppo ymmärtää, kuinka elintärkeää on saada viive karsittua niin lähelle nollaa kuin mahdollista. Tämä onnistuu kirkkaasti parhaiten privaattiverkossa.

Etteplanin omien kattavien testien perusteella viive on privaattiverkoissa LTE-teknologialla enintään kymmeniä millisekunteja, ja 5G:llä viive kutistuu millisekunneissa yksi- numeroiseksi. Julkisessa verkossa viive on helposti 200 millisekuntia, mikä on monissa käyttötapauksissa auttamatta liikaa.

Privaattiverkon hyödyt ja mahdollisuudet
  1. Privaattiverkot vastaavat kovimpiin verkon saatavuuden, luotettavuuden ja tietoturvan vaatimuksiin. Kuuluvuudesta saa isollakin alueella erinomaisen maltillisin kustannuksin ja se on riippumaton minkään julkisen operaattorin verkosta ja sen häiriötilanteista.
  2. Verkon viive on erittäin pieni, koska privaattiverkon koko infrastruktuuri sijaitsee yrityksen tai yritysten muodostaman ekosysteemin maantieteellisellä alueella.
  3. Liiketoimintaan privaattiverkot tuovat täysin uudenlaisia ja nopeaakin rahallista hyötyä tuottavia mahdollisuuksia, palveluita ja sovelluksia. Ne mahdollistavat esimerkiksi tuottavuuden noston, autonomiset ajoneuvot ja etäkunnonvalvonnan.
  4. Privaattiverkot mahdollistavat lähialueen yritysten yhteisen ekosysteemiverkon helposti, kustannustehokkaasti ja tietoturvallisesti.

Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavolan kirjoittama artikkeli löytyy uudesta ETNdigi-lehdestä.

 

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi @HuaweiMobile @AppGallery @HSL_HRT Näin kääntyi HSL-sovellus Huawein AppGalleryyn https://t.co/YFzrvtrj6k
ETN_fi How to lead large ecosystems? A handbook from Spinverse explains. Read more and get your copy here: https://t.co/qtIP5JTLgb
ETN_fi Stop the press: Islanders will take the Cup. https://t.co/ajQNVLquif NY Islanders will win the Stanley Cup, says ar… https://t.co/3aSjAIqkvO
ETN_fi Mistä saadaan kasvua? Valtio ja poliitikot eivät ymmärrä rooliaan https://t.co/28W7ilENYu @martenmickoshttps://t.co/HJBrWUuk7H
ETN_fi Isao Matsumoto appointed as new President and CEO from ROHM Co., Ltd. https://t.co/RcBnaVDzKz


Sponsors


congatec is a leading supplier of industrial computer modules using the standard form factors COM Express, Qseven and SMARC as well as single board computers and EDM services. congatec’s products can be used in a variety of industries and applications, such as industrial automation, medical, entertainment, transportation, telecommunication, test & measurement and point-of-sale.Presentors


We offer custom, cost-effective solutions to help you fulfil your project. With our wealth of technology expertise, we can provide expert technical support and guidance at every stage of your design.AFRY (previous ÅF Pöyry) offers customized SW, HW and mechatronics services to the embedded and industrial IoT-markets. Based on your needs we deliver requirement specification, design, implementation, manufactured product and maintenance for your intelligent and connected systems. AFRY has many years' experience in providing air-born products with high demands on quality and traceability, robust end-to-cloud solutions as well as cost-efficient end user products. We also provide expert consultants.Exhibitors


DATA MODUL stands behind its claim as a worldwide leading supplier of professional “visual solutions” and is a reliable premier choice partner in the areas of display, touch, embedded and monitor solutions.Kontron is a global leader in embedded computing technology (ECT). As a part of technology group S&T, Kontron offers a combined portfolio of secure hardware, middleware and services for Internet of Things (IoT) and Industry 4.0 applications. With its standard products and tailor-made solutions based on highly reliable state-of-the-art embedded technologies, Kontron provides secure and innovative applications for a variety of industries.
Rutronik has developed from a “one-man-company” into one of the worldwide leading broadline distributors, employing more than 1,600. In the electronic components market, Rutronik currently ranks 11th worldwide and is the third largest European distributor. The product range includes semiconductors, passive and electromechanical components as well as embedded boards, storage technologies, displays and wireless products.

ECF template