logotypen
 
 

IN FOCUS

Gallimnitridi tuo laatua, kestävyyttä ja luotettavuutta

Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.

Lue lisää...

Suomalainen ohjelmistotalo Efecte on esitellyt generatiiviseen tekoälyyn pohjautuvan tekoälyn yritysten it-tukeen ja it-ongemien ratkaisuun. Työkalu on nimeltään Effie AI. Tekoälyominaisuudet ovat käyttäjien saatavilla yhdellä klikkauksella, ja käyttäjä voi aina itse päättää käyttääkö tekoälyä, jonka hyödyntämän datan sijainti on aina organisaation tiedossa.

Effie AI on generatiivista tekoälyä hyödyntävä digitaalinen apuri, jonka avulla on mahdollista it-ongelmia aiempaa nopeammin ja kustannustehokkaammin. Se sekä opastaa käyttäjiä ratkaisemaan it-ongelmia itsenäisesti että tekee it-tuen työstä tehokkaampaa auttamalla vastausten muodostamisessa live-chateissa ja sähköposteissa sekä automatisoimalla rutiininomaisia tehtäviä.

Effie AI toimii julkisessa pilvessä, Efecten eurooppalaisessa konesalissa tai asiakkaan omassa konesalissa. Se voi hyödyntää OpenAI:n kielimallia tai avointa lähdekoodia asiakkaan omilla palvelimilla.

Efecten tuotejohtaja Santeri Jussila muistuttaa, että edelleen merkittävä osa loppukäyttäjien IT-tukipyynnöistä käsitellään IT-tuessa manuaalisesti, mukaan lukien toistuvat ja nopeasti ratkaistavissa olevat ongelmat. Tämä heikentää työn tuottavuutta ja pitää palvelukustannukset korkeina. - Visiomme on kehittää Effie AI:sta henkilökohtainen digitaalinen apuri, joka oppii tuntemaan käyttäjän. Geneeristen neuvojen sijasta Effie AI esimerkiksi arvioi, miten ongelma vertautuu aiemmin vastaan tulleisiin IT-ongelmiin ja mitä laitteita ongelma koskee, Jussila sanoo.

Tekoälyyn pohjautuva it-tuki on aina tietoturvallinen, siinä käyttäjä on aina kontrollissa. Jussilan mukaan Effie näkee ongelmaan liittyvää dataa palvelunhallinnan alustalta, kuten tiketti- ja laitetietoa, mutta se ei pääse loppukäyttäjän laitteeseen.

Viime aikoina tekoälypohjaisiin ratkaisuihin. Viime vuonna yhtiö osti tekoäly-yhtiö InteliWISEn. Keväällä 2023 Efecte toi ensimmäiset Open AI:n GPT-tekoälymalleihin perustuvat kyvykkyydet IT-palvelunhallinta-alustansa käyttöön, ja tällä hetkellä yhtiö työstää omaa tekoälyn kielimallia.

Santeri Jussilan mukaan Efecten oma malli tulee siis pohjaamaan Open Source -kielimalliin (Metan LLAMA v2). – Emme siis tee täysin omaa mallia, vaan optimoimme Open source -pohjaisen mallin meidän domainiin ja käyttötapauksiin. Keskeinen hyöty tässä on se, että näin saamme ajettua mallia paikallisissa datakeskuksissa, eikä mitään asiakkaan dataa tarvitse välittää esimerkiksi OpenAI:lle.

Tuleva kielimalli voidaan yhdistää Efecten tarjoamaan pilvipalveluun, jopa tarvittaessa asiakkaan suosimaan pilvipalveluun. – Tämä toki edellyttää, että palvelussa on tietyt AI:n tarvitsemat resurssit, erityisesti GPU-prosessorit. Lisäksi on tärkeää huomioida, että jotkut Effie AI -tuoteperheen ominaisuudet, kuten Effie AI Chat Bot käyttävät AI NLP -mallia, joka on jo nyt Efecten täysin omassa kontrollissa oleva malli. Sitä voidaan ajaa Efecten pilvipalvelussa tai asiakkaan käyttämässä pilvessä käyttäen ihan peruspalvelimia ja prosessoreita, Jussila päättää.

MORE NEWS

Teknologiajätit todella kuuntelevat keskusteluitasi – testaa itse

NordVPN:n tutkijat ovat kehittäneet yksinkertaisen testin, jonka avulla voit selvittää, kuunteleeko älylaitteesi sinua. Moni käyttäjä on epäillyt, että sovellukset ja laitteet kuuntelevat keskusteluja mainonnan kohdentamista varten – ja testin tulokset näyttävät vahvistavan tämän.

Tekoäly vetää it-investoinnit uuteen huippuun

Maailmanlaajuiset it-investoinnit nousevat tänä vuonna uuteen ennätykseen, kertoo tutkimusyhtiö Gartner. it-järjestelmiin panostetaan tänä vuonna 9,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2024. Kokonaisuudessaan investointien määrä on arviolta 5,61 biljoonaa dollaria vuonna 2025.

Valolla toimiva muisti tuo jopa 100-kertaisen laskentanopeuden

Uuden mullistavan teknologian myötä tietokoneiden ja tekoälyjärjestelmien laskentateho voi harpata täysin uudelle tasolle. Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt innovatiivisen valoon perustuvan muistialustan, joka tarjoaa huikean nopeuden ja energiatehokkuuden yhdistelmän. Teknologiaa esittelevä tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature Photonics -tiedejulkaisussa.

Yksi sormus hallitsee kaikkia älylaitteita

Älylaitteiden määrä kodeissa kasvaa, mutta niiden ohjaaminen perustuu yhä älypuhelimeen tai äänikomentoihin. Washingtonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet IRIS-älysormuksen, jonka avulla käyttäjät voivat hallita kodin älylaitteita yksinkertaisesti osoittamalla niitä ja painamalla sormuksen painiketta.

DORA on täällä - pankeille ja rahoituslaitoksille tiukat vaatimukset

EU:n DORA-säännös (Digital Operational Resilience Act) on Euroopan unionin sääntelykehys, jonka tarkoituksena on parantaa rahoitusalan digitaalista toimintavarmuutta. Sen siirtymäaika on nyt päättynyt, joten lainsäädännän täytyy olla käytössä.

Yksityisyys vai turvallisuus? Laitevalmistajan pitää suojata molemmat

Turvallisuuden ja yksityisyyden suojelu ovat yhtä tärkeitä, eivätkä ne ole toistensa vaihtoehtoja. Vaikka turvallisuusuhat saattavat vaikuttaa akuutimmilta, myös yksityisyydensuojan laiminlyönti voi johtaa merkittäviin haittoihin, kirjoittaa Qualcomm Innocation Centerin suunnittelujohtaja Tyler Baker.

Elisa palkkaa lähes sata tekoälykoodaajaan Suomeen ja Viroon

Elisa kertoo palkkaavansa kotimarkkina-alueilleen Suomeen ja Viroon lähes sata tekoäly- ja ohjelmisto-osaajaa. Uudenlaisen osaamisen rooli kasvaa, kun tekoälyn hyödyntäminen yritystoiminnan eri osa-alueilla yleistyy ja verkoista tulee yhä itseohjautuvampia eli autonomisempia. Kysyntää on eritoten liiketoiminnasta kiinnostuneille teknologiaosaajille.

Ookla: Pohjoismaissa valittiin oikea 5G-strategia

Verkon laadun ja nopeuksien mittaamiseen erikoistuneen Ooklan tuoreen tutkimuksen mukaan Pohjoismaat ovat vakiinnuttaneet asemansa Euroopan kärjessä 5G-verkkoteknologian käyttöönotossa ja saatavuudessa. Alueen vahva asema perustuu onnistuneisiin poliittisiin päätöksiin, aikaisiin spektripäätöksiin sekä operaattoreiden väliseen verkkojen jakamiseen.

Applen palveluiden tuotot kasvavat selvästi iPhone-myyntiä nopeammin

Vaikka iPhone on ollut Applen menestynein tuote julkaisustaan vuonna 2007 lähtien, viime vuosikymmenen aikana yhtiön palveluliiketoiminta on kasvanut huimasti ja noussut yhdeksi merkittävimmistä tulonlähteistä. AltIndex.com-sivuston tietojen mukaan Applen palvelutulot ovat kasvaneet 433 % viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä on nelinkertainen kasvu iPhoneen verrattuna.

Hall-anturi vie kääntönupin tarkkuuden uudelle tasolle

Saksalainen EBE sensors + motion on päivittänyt HR100-kääntönuppinsa vastaamaan modernin teollisuuden tarkkuusvaatimuksia. Uudessa mallissa mekaaniset jousi-kuulajärjestelmät on korvattu magneettisella Hall-anturiteknologialla, mikä takaa pitkäikäisyyden, huoltovapauden ja ylivertaisen tarkkuuden.

Haittakoodin latausohjelma Suomen ykkösriesa

Tietoturvayhtiö Check Pointin joulukuun haittaohjelmakatsauksessa valokeilaan nousi FunkSec, joka on uusi tekoälyä hyödyntävien kiristyshaittaohjelmien palvelutuottaja. Yleisin haittaohjelma oli niin Suomessa kuin globaalisti FakeUpdates.

Tekoälylaskenta tarkemmaksi: SiTimen siru vie synkronoinnin uudelle tasolle

MEMS-pohjaisista ajoituspiireistään tunnettu SiTime on esitellyt uuden SiT5977-sirun, joka on Elite RF -tuoteperheen uusin lisäys. Tämä yhden sirun ajoitusratkaisu on suunniteltu vastaamaan tekoälylaskentasolmujen ja suuren kaistanleveyden verkkojen tarkkoihin synkronointivaatimuksiin. Sen kohteisiin kuuluvat muun muassa älyverkon rajapintakortit, kiihdytinkortit, kytkimet ja laskentasolmut.

Nyt sinua uhkaa kuviin piilotettu haittakoodi

Kyberrikolliset ovat ottaneet käyttöön entistä kehittyneempiä menetelmiä, joissa haittakoodia piilotetaan kuvatiedostoihin. Tämä ilmiö nousi esille HP Wolf Security tuoreessa Threat Insights Reportissa, joka kartoitti kyberturvallisuuden uhkia vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä.

Natrium voi korvata litiumin akuissa

Natrium-akut voivat tarjota halvemman ja kestävämmän vaihtoehdon litium-ioniakuille, mutta merkittäviä teknologisia läpimurtoja tarvitaan ennen kuin ne voivat saavuttaa markkinoiden kilpailukyvyn, kertoo Stanfordin yliopiston johtama tutkimus.

Nokian ja Ericssonin hätähuuto Euroopan puolesta saa myös kritiikkiä

Nokia ja Ericsson järjestivät eilen Brysselissä New Industrial Ambition for Europe -huippukokouksen, jossa korostettiin Euroopan teknologiakilpailukyvyn kriittistä tilaa ja tarvetta välittömiin toimiin. Kokouksessa olivat mukana eurooppalaisen teknologia-alan ja politiikan kärkinimet, jotka vetoavat EU:n päättäjiin digitalisaation ja investointien priorisoimiseksi.

Kun autossa tarvitaan nopeaa tiedonsiirtoa, apuun tulee PCIe4

Tehokas tiedonsiirto on nykyautoissa kriittistä, kun kehittyneet kuljettajaa avustavat järjestelmät (ADAS), autonominen ajaminen ja huippuluokan viihdejärjestelmät kasvattavat tiedonkäsittelyn tarvetta. Tässä modernien ajoneuvojen vaatimuksia varten kehitetty PCIe 4.0 -teknologia nousee ratkaisevaan rooliin.

Raspberry Pi näyttää mallia, miten haavoittuvuuksiin pitää suhtautua

Raspberry Pi -säätiö on osoittanut, miten avoimuus ja vastuullisuus voivat muuttaa tapaa, jolla teknologiateollisuus käsittelee tietoturvaongelmia. RP2350-ohjainpiirin ympärille luotu vuoden mittainen hacking challenge toi esiin neljä merkittävää haavoittuvuutta, jotka on nyt dokumentoitu ja joiden korjaaminen on jo työn alla.

Uusin ja nopein Wi-Fi tuli autoon

Sveitsiläinen u-blox on julkaissut ensimmäisen autokäyttöön suunnatun Wi-Fi 7 -moduulinsa, RUBY-W2:n. Moduuli on suunniteltu parantamaan autojen viihde- ja telematiikkajärjestelmien käyttökokemusta tuomalla nopeamman, luotettavamman ja monipuolisemman yhteyden autoilijoiden ja matkustajien käyttöön.

Tekoälyn vaatima datan tallennus haltuun NAND-flashilla

Tekoälyn yleistyminen haastaa datan tallennusratkaisujen rajoja. Tuotekehityksellään Silicon Motion pyrkii vastaamaan tekoälyn asettamiin kasvaviin tallennusvaatimuksiin.

Hybridielektrolyytti voi korjata litiumakkujen pahimman ongelman

Japanilainen tutkimusryhmä on kehittänyt uudenlaisen hybridimuotoiseen eleklyyttiin perustuvan litiumioniakun, joka lupaa ratkaista nykyisten akkujen suurimmat ongelmat: turvallisuuden ja käyttöiän. Tämä innovatiivinen akku, jossa yhdistetään kiinteä ja nestemäinen elektrolyytti, voi mullistaa sähköajoneuvojen ja -laitteiden tulevaisuuden.

Tekoälyn vaatima datan tallennus haltuun NAND-flashilla

Tekoälyn yleistyminen haastaa datan tallennusratkaisujen rajoja. Tuotekehityksellään Silicon Motion pyrkii vastaamaan tekoälyn asettamiin kasvaviin tallennusvaatimuksiin.

Lue lisää...

Yksityisyys vai turvallisuus? Laitevalmistajan pitää suojata molemmat

Turvallisuuden ja yksityisyyden suojelu ovat yhtä tärkeitä, eivätkä ne ole toistensa vaihtoehtoja. Vaikka turvallisuusuhat saattavat vaikuttaa akuutimmilta, myös yksityisyydensuojan laiminlyönti voi johtaa merkittäviin haittoihin, kirjoittaa Qualcomm Innocation Centerin suunnittelujohtaja Tyler Baker.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
Tapahtuma: Winter Satellite Workshop 2025
Espoo Otaniemi / Dipoli, 21. - 23.1.2025
Lisätietoja täällä
 
Tapahtuma: EMC -seminaari (Kotel)
Tampere 5. – 6.2.2025. Lisätietoja: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

R&S -seminaari: Demystifying SA and VNA
Oulussa 12.2.2024 ja Vantaalla 13.2.2024
Ilmoittautuminen: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

 
R&S -koulutus: RF Mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen)
Vantaalla 12.-13.3.2025
Ilmoittautuminen: RF Mittaustekniikka - Rohde & Schwarz Finland Oy
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 
article