logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

EU:n DORA-säännös (Digital Operational Resilience Act) on Euroopan unionin sääntelykehys, jonka tarkoituksena on parantaa rahoitusalan digitaalista toimintavarmuutta. Sen siirtymäaika on nyt päättynyt, joten lainsäädännän täytyy olla käytössä.

Mutta mitä haasteita DORA asettaa rahoituslaitoksille? Turvallisuusalan yritys Yubicon ratkaisuarkkitehti Dave Tham vastasi ETN:n kysymyksiin.

Mitkä ovat suurimmat haasteet rahoituslaitoksille DORA:n vaatimusten, erityisesti ICT-riskienhallinnan ja resilienssin testauksen, täytäntöönpanossa?

Suurimmat haasteet liittyvät laajuuteen ja monimutkaisuuteen, joita DORA:n kattavan sääntelykehyksen noudattaminen vaatii. Suurille organisaatioille, joilla on monipuoliset toiminnot ja vanhoja järjestelmiä, ICT-riskienhallintastrategioiden toteuttaminen DORA:n vaatimusten mukaisesti voi olla erityisen haastavaa. Teknisen vaatimustenmukaisuuden lisäksi organisaatioiden on käytävä läpi kulttuurinen muutos siirtymällä reaktiivisesta ennakoivaan lähestymistapaan, jossa painotetaan ennaltaehkäisyä toipumisen sijaan. Resilienssin testaus, kuten tunkeutumistestaukset ja skenaarioanalyysit, lisäävät monimutkaisuutta, sillä ne vaativat huomattavia resursseja ja teknistä osaamista.

Keskeinen tekijä haasteiden ratkaisemisessa on vahvojen monivaiheisten todennusmekanismien (MFA) käyttöönotto uhkia, kuten tietojenkalastelua, vastaan. Kalastelulta suojaavat ratkaisut, kuten laitteeseen sidotut avaimet, tarjoavat turvallisen pohjan pääsyoikeuksille. Lisäksi ihmistekijän huomioiminen on olennaista; koulutusohjelmien avulla voidaan parantaa työntekijöiden ymmärrystä kalastelusta ja muista kyberuhista, mikä täydentää teknisiä puolustuksia ja vahvistaa toimintavarmuutta kokonaisuudessaan.

Miten DORA:n korostama kolmansien osapuolten riskienhallinta, erityisesti pilvi- ja IT-palveluntarjoajien osalta, muuttaa rahoituslaitosten ulkoistamiskäytäntöjä?

DORA muuttaa merkittävästi tapaa, jolla rahoituslaitokset arvioivat ja sitoutuvat kolmansien osapuolten palveluntarjoajiin, asettamalla tiukempia valvonta- ja vastuullisuusvaatimuksia. Organisaatioiden on nyt suoritettava tehostettuja taustaselvityksiä, joissa arvioidaan palveluntarjoajien resilienssiä, turvallisuusprotokollia ja häiriötilanteiden hallintakykyä, mukaan lukien kalastelulta suojaavat todennusmekanismit.

DORA korvaa ajoittaiset tarkastukset jatkuvalla valvonnalla, mikä edellyttää organisaatioilta jatkuvaa seurantaa pitkäaikaisen vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi. Kalastelulta suojaavien MFA-ratkaisujen käyttö omissa järjestelmissä ja vastaavien standardien vaatiminen palveluntarjoajilta parantaa merkittävästi toimitusketjujen turvallisuutta. Lisäksi DORA kannustaa syvempään keskittymiseen järjestelmäriskien vähentämiseen, mikä edellyttää tiiviimpää yhteistyötä palveluntarjoajien kanssa yhteisten kyberturvallisuustavoitteiden saavuttamiseksi.

DORA asettaa tiukat aikataulut ja menettelyt ICT-häiriöiden raportoinnille. Miten arvioit organisaatioiden mukautuvan näihin vaatimuksiin, ja mitä työkaluja tai viitekehyksiä suosittelet?

Organisaatioiden on virtaviivaistettava häiriönhallintaprosessejaan täyttääkseen DORA:n tiukat raportointiaikataulut. Keskitetyt raportointijärjestelmät, joita tukevat automaatio ja tekoäly, ovat keskeisessä roolissa, kun tavoitteena on havaita, luokitella ja eskaloida häiriöt nopeasti.

Vakiintuneet viitekehykset, kuten NIST ja ISO/IEC 27001, tarjoavat vahvan perustan häiriönhallinnan työnkulkujen rakentamiseen varmistaen, että prosessit ovat sekä standardoituja että tehokkaita. Yhtä tärkeää on kattava henkilöstökoulutus, joka auttaa työntekijöitä tunnistamaan ja käsittelemään häiriöitä tehokkaasti, mikä parantaa raportoinnin nopeutta ja tarkkuutta.

Miten organisaatioiden tulisi priorisoida ja jäsentää testaustaan varmistaakseen DORA:n vaatimustenmukaisuuden ja vahvan turvallisuuden?

Noudattaakseen DORA:n painotusta resilienssin testauksessa organisaatioiden tulisi käyttää riskiperusteista lähestymistapaa priorisoidakseen ponnistuksiaan. Korkean arvon omaavat resurssit ja kriittiset järjestelmät, joiden vaarantuminen voi aiheuttaa merkittäviä toiminnallisia tai taloudellisia vaikutuksia, tulisi asettaa etusijalle.

Säännöllinen testaus, vähintään kerran vuodessa, tulisi täydentää kohdennetuilla arvioinneilla merkittävien järjestelmäpäivitysten tai uuden uhkatiedon jälkeen. Realistiset hyökkäyssimulaatiot, kuten kalastelukampanjat, ovat olennaisia teknisten puolustusten ja ihmisten käyttäytymisen heikkouksien paljastamiseksi. Riippumattomien kolmansien osapuolten asiantuntijoiden käyttäminen varmistaa testausprosessien perusteellisuuden ja antaa toimivia suosituksia.

DORA pyrkii yhdenmukaistamaan kyberturvallisuuskäytännöt EU:ssa. Miten arvioit tämän sääntelyn vaikuttavan monikansallisiin organisaatioihin, jotka toimivat useissa lainkäyttöalueissa, erityisesti EU:n ulkopuolella?

DORA:n kyberturvallisuuskäytäntöjen yhdenmukaistaminen EU:ssa tarjoaa sekä mahdollisuuksia että haasteita monikansallisille organisaatioille. Positiivisena puolena se yksinkertaistaa vaatimustenmukaisuutta tarjoamalla yhtenäisen kehyksen, joka vähentää sääntelyn hajanaisuutta EU:ssa ja asettaa korkean standardin kyberturvallisuuskäytännöille.

Haasteena on kuitenkin päällekkäisten tai ristiriitaisten säädösten hallinta organisaatioissa, jotka toimivat myös EU:n ulkopuolella. DORA vaatii organisaatioiden johdolta tasapainotettua lähestymistapaa monimutkaisen vaatimustenmukaisuuden varmistamisessa, mutta GDPR:n käyttöönotto on jo tarjonnut monikansallisille yrityksille pohjan tällaisten säädösten käsittelemiseen.

Vaikka DORA korostaa vahvaa todennusta, EU:n ulkopuoliset lainkäyttöalueet eivät välttämättä painota kalastelulta suojaavaa monivaiheista todennusta samalla tavalla. Tämän haasteen ratkaisemiseksi suositellaan, että monikansalliset organisaatiot ottavat käyttöön maailmanlaajuisia parhaiden käytäntöjen mukaisia ratkaisuja, kuten Zero Trust -malleja ja laitteistopohjaisia kalastelulta suojaavia MFA-ratkaisuja, kuten turva-avaimia. Nämä toimenpiteet eivät ainoastaan noudata DORA:n periaatteita, vaan luovat myös johdonmukaisen ja kestävän kyberturvallisuuden perustan kaikille alueille ja valmistavat organisaatiot tiukentuvia sääntelyvaatimuksia varten.

Lisätietoja DORA-asetuksesta löytyy täältä.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article