Check Pointilla uhkien tutkimusta johtavan Sergey Shykevichin mukaan Lying Pigeonin menetelmä ei korvaa perinteisiä tapoja levittää väärää tietoa sosiaalisen median ja valeuutissivustojen kautta, mutta se täydentää niitä.
- Sähköpostin yksityinen luonne tekee disinformaation tehokkaasta seurannasta ja tunnistamisesta vaikeampaa. Viestit, jotka näyttävät tulevan luotettavista lähteistä, vaikuttavat vastaanottajien silmissä uskottavammilta, mikä lisää disinformaation luotettavuutta ja helpottaa ihmisten vuorovaikutusta sen kanssa esimerkiksi klikkaamalla linkkejä, antamalla tietoja tai syöttämällä henkilökohtaisia tietoja.
Ilmiö ei ole aivan uusi. Skykevichin mukaan tämän vuoden alussa raportoitiin yhdestä tapauksesta, jossa Venäjään sidoksissa oleva uhkatoimija levitti sotaan liittyvää disinformaatiota ukrainalaisille lukijoille roskapostiviesteillä, jotka kohdistuivat ukrainalaiseen puolustusyhtiöön ja EU:n virastoon. - Emme ole tietoisia muista vastaavista tapauksista, mutta niitä saattaa olla, vaikka niitä ei olisi julkisesti laajasti käsitelty, Shykevich sanoo.
Kampanjalla pyrittiin manipuloimaan julkista mielipidettä kiistanalaisista asioista, kuten LGBT-oikeuksista, korruption vastaisista toimista, maahanmuutosta ja polttoaineen hintojen noususta. Kaikkien tarkoituksena oli heikentää luottamusta Moldovan Eurooppa-myönteiseen hallitukseen niiden lähestyessä ratkaisevia vaaleja ja EU-kansanäänestystä-
Väärien kertomusten levittämisen lisäksi operaatio kerää henkilökohtaisia tietoja, jotka on naamioitu virallisilla viranomaislomakkeilla, mikä osoittaa laajemman strategian helpottaa tulevia kohdistettuja haittaohjelmahyökkäyksiä, omaksuen kehittyneen yhdistelmän psykologista manipulointia ja datavarkauksia.
Kampanja osoittaa, että yhdistämällä disinformaation tiedonkeruuun, Lying Pigeonin toimet muodostavat kaksinkertaisen uhan Moldovan poliittiselle vakaudelle ja demokraattiselle koskemattomuudelle.
Disinformaatiokampanjassa käsitellään taitavasti Moldovan arkoja yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä. Esimerkiksi tekaistu viestintä väittää, että EU-jäsenyys edellyttäisi kiistanalaisia toimenpiteitä, kuten pakollisia englannin kielen kokeita virkamiehille ja LGBT-oikeuksien edistämistä, leikkiä yhteiskunnan jännitteillä ja vastustuksella. Jakamalla vääriä tietoja kaasun hinnan noususta ja väitetyistä muuttoliikepolitiikan muutoksista, Lying Pigeon pyrkii kylvämään epäluottamusta ja häiritsemään yleistä mielipidettä Moldovan liittymisestä EU:hun.