Spinversen koordinoiman ja Nokian vetämän LuxTurrim5G-älykaupunkihankkeen ensimmäinen vaihe päättyi toukokuussa onnistuneeseen konseptointiin. Nyt hankkeessa käynnistetään toinen vaihe, jonka myötä kehitetään laajasti erilaisia ratkaisuja kaupunkien oikeisiin ongelmiin. Yritysten ja Business Finlandin rahoittamassa kaksivuotisessa, noin 26 miljoonan euron hankkeessa on mukana kaikkiaan 26 partneria.
Toukokuussa päättyneessä LuxTurrim5G-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kehitettiin onnistuneesti ns. 5G-älypylväskonsepti, jossa valaisinpylvääseen on integroitu 5G-tukiaseman ohella mm. sää- ja ilmanlaatua mittaavia antureita, videokameroita, näyttöjä, sähköautonlatausyksikkö ja muita laitteita. Hyvät tulokset ja ensimmäiset pilotit Nokian kampuksella Espoossa ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta ympäri maailmaa ja antaneet pontta LuxTurrim5G-yritysjoukolle laajempiin jatkopanostuksiin.
Nyt alkaneessa toisessa kehitysvaiheessa tiiviissä yhteistyössä on mukana useita uusia yrityksiä, kaikkiaan 26 kumppania ja pitkälti toista sataa eri alojen avainasiantuntijaa kehittämässä ja arvioimassa uusia teknisiä ratkaisuja liittyen niin radioteknologiaan, datankäsittelyyn, materiaaleihin, sensoreihin kuin kaupunkisuunnitteluunkin. Erityisesti kehitetään uusia palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja esimerkiksi liikenteeseen, logistiikkaan, energianhallintaan, kaupunki-infran rakentamiseen, terveyteen ja turvallisuuteen sekä palvelujen operointiin.
Spinversen koordinoima jatkohanke koostuu kahdesta toisiinsa kiinteästi nivoutuvasta projektista: LuxTurrim5G+ keskittyy älypylväskonseptin tuotteistamiseen ja pilottiverkon laajentamiseen Espoon Kerassa, kun taas Neutral Host Pilot paneutuu datapohjaisen liiketoiminnan ja palveluiden synnyttämiseen sekä älyverkon rakentamiseen ja operointiin liittyviin kysymyksiin.
LuxTurrim5G ekosysteemin vetäjä Nokian Juha Salmelin korostaa, että yhteinen data-alusta puuttuu vielä niin kaupungeilta kuin operaattoreilta. - Tämä on todella hieno mahdollisuus yhdistää voimat ja saada älypylväistä ja data-alustasta kokonaisuus, joka hyödyntää kaikkia osapuolia ja edesauttaa kaupunkialueilla kykyä vastata kestävän kehityksen haasteisiin, Salmelin kommentoi.
Infran suunnittelussa ja toteuttamisessa on mukana A-Insinöörien ohella mm. Sitowise, Caruna, Destia sekä Espoon kaupunki. Älypylväskehitystä vetävät puolestaan Tehomet ja Orbis. Moderni kaupunkisuunnittelu tuo mukaan 3D-mallit ja digitaaliset kaksoset, jotka mahdollistavat tehokkaan datan hyödyntämisen paitsi valmiissa kaupungissa, myös jo rakennusvaiheessa.
LuxTurrim5G-ekosysteemin vetäjä Markku Heino Spinversestä kehuu erityisesti hankkeen kakkosvaiheen laajaa yhteistyötä. - Olemme rakentaneet erittäin monialaisen ja intensiivisen yhteistyökuvion, jossa reilut toista sataa eri alojen asiantuntijaa tekee innolla töitä yhteisten päämäärien eteen. Tämä porukka on valmis kohtaamaan haasteet ja viemään älypylväsverkon ratkaisut kohti kaupallistamista, Heino uskoo.
Yksi LuxTurrim5G:n ensimmäisen vaiheen vastausta vaille jääneitä kysymyksiä oli, kuka valopylväsverkkoa operoisi ja kuka vastaisi sen rakentamisesta. Kakkosvaiheessa yksi tutkimuskohde on ns. Neutral host -operaattorimalli, jossa ”neutraali” paikallinen operaattori hoitaisi verkon rakentamisen ja operoinnin sekä toisi data-alustan paikallisten palveluntuottajien käyttöön. Hankkeen tavoitteena on paitsi selvittää erilaisia käyttötapauksia ja liiketoimintamalleja, myös pilotoida käytännössä Neutral host -operointimallia Keran alueella.
Nokian kampuksen lähellä sijaitseva Keran kaupunginosa toimii jatkossakin merkittävänä pilotointikohteen uusille ratkaisuille. Vuoden loppuun mennessä valmistuvassa ensimmäisessä pilottivaiheessa rakennetaan 15 älypylvään verkko Nokian kampukselta Keran rautatieasemalle, mikä tukee esimerkiksi itseajavan robottibussin liikennöintiä. Ensi vuonna suunnittelussa ovat jo kansainväliset pilotit, joihin liittyen kyselyitä on jo tullut useita.
Kuva: Tehomet