Startup-tapahtuma Slush alkoi tänään Helsingin messukeskuksessa ja osuvasti räntäsateessa. Tekoäly on tapahtumassa isossa roolissa ja sitä sivusi omassa avauspuheenvuorossaan myös paikalle ehtinyt presidentti Alexander Stubb.
Stubb on ollut Slushissa aiemminkin. Hän muisteli vuotta 2008, jolloin ajateltiin, että jokaisen pitäisi alkaa koodaamaan. - Nyt tekoäly taitaa pitää siitä huolta, Stubb sanoi.
Tuttuun tapaansa Stubb luetteli kolme pääasiaa, joita kaikkien, myös rahoittajia Slushissa etsivien yritysten kannattaa miettiä. - Ensinnäkin pitää miettiä, mitä teknologia tekee sinulle. Puolestasi kerätään dataa koko ajan, joten pitää miettiä mitä teknologia tarkoittaa meille. Elämä on kuitenkin enemmän kuin vain datan hallintaa. Pitää miettiä, miten teknologian avulla osoitetaan empatiaa, Stubb evästi.
Sama koskee yrityksiä. Tekeekö yritys hyvää, auttaako se meitä, tekeekö se vaikkapa terveydenhuollosta parempaa. - Pitää miettiä, miten tekniikka voi parantaa maailmaa.
Stubbin mukaan olemme nyt tulossa käännekohtaan. - Tekoälyn myötä meillä on ensimmäistä kertaa jotain, joka ylittää kykymme. Tarvitsemme säännöt tekoälylle, jotta ihmiset ovat kuskin paikalla.
Stubbin mukaan tämä on erityisen tärkeää nyt, kun maailma on niin epävakaa. - Ei ole olemassa determinististä historiaa, vaan ongelmat ratkaistavissa. Meidän pitää valita, haluammeko luoda digitaalisen demokratian vai digitaalisen diktatuurin, Stubb evästi.
Ei ole epäselvää, mihin ilmansuuntaan Stubb viittasi.