Vaikka vanhaa kunnon SIM-korttia ei nyt ihan vielä ollakaan hautaamassa, ovat uudet tekniikat hiljalleen korvaamassa sitä. Juniper Reseach ennustaa, että vuoteen 2025 mennessä integroitujen eSIM-piirien asennusmäärä kasvaa 3,4 miljardiin. Kasvu tulee olemaan kovaa, sillä tänä vuonna markkinoille tuodaan 1,2 miljardia eSIM-piiriä. Näin Juniper laskee vuosikasvuksi 180 prosenttia.
eSIMistä on odotettu ennen kaikkea teollisuuden mobiiliverkoissa toimivien laitteiden tekniikkaa, mutta ainakin aluksi myynti kiihtyy nimenomaan kuluttajapuolella. Juniper ennustaa, että vuosina 2021-2025 peräti 94 prosenttia kaikista eSIM-piireistä menee kuluttajalaitteisiin.
Yhä useampi piirinvalmistaja on lähdössä mukaan eSIM-markkinoille. Esimerkiksi Infineon esitteli OPTIGA-sarjaan jo vuosi sitten sekä älypuhelimin että teollisuuden IoT-laitteisiin.
eSIM ei suinkaan jää viimeiseksi autentikoidun käyttäjän tunnistamisen tekniikaksi mobiililaitteissa. Seuraavaksi on vuorossa iSIM, joka korvaa SIM-toiminnot laitteen järjestelmäpiirille lisätyllä ohjelmistolla.
iSIM voidaan sijoittaa paitsi järjestelmäpiiriin myös laitteen mobiiliradiopiirille. GSMA-järjestö ei ole vielä standardoinut tekniikkaa, joten moni operaattori ja laitetoimittaja odottaa tämän prosessin valmistumista.
Tekniikasta on paljon hyötyä. SIM-toiminnot voidaan toteuttaa eSIM-piiriin verrattuna 98 prosenttia pienemmässä tilassa, 70 prosenttia pienemmällä tehonkulutuksella ja yli puolta edullisemmin, arvio Kigen, joka on yksi ensimmäisiä iSIM-ratkaisuja markkinoille toimittavista yrityksistä.