Yhdysvalloissa on noussut pienimuotoinen meteli tiedoista, joiden mukaan keskusrikospoliisi FBI aikoo jo kesällä ottaa käyttöön teknologian, jolla se tunnistaa ihmisiä väkijoukosta suuren tietokannan perusteella Esimerkiksi Electronic Frontier Foundationin mukaan järjestelmä kykenee tunnistamaan ihmiset, vaikkei näillä olisi rikosrekisteriä. Säätiö on saanut käsiinsä dokumentteja, jossa FBI:n järjestelmää kuvaillaan.
FBI:llä on oma NGI-tietokantansa (Next Generation Identification). Siinä on jo nyt sadan miljoonan eli joka kolmannen amerikkalaisen tiedot sormejäljistä, iirisskannauksista ja kämmenskannauksista. Ensi vuoteen mennessä tietokantaan lisätään 52 miljoonaa kasvokuvaa. Valtaosa näistä tulee pidätyskuvista, mutta mukaan sopii kuvia esimerkiksi selvityksistä, joita yritykset tekevät rekrytoitaville.
EFF:n mukaan ongelma on siinä, ettei FBI ole määritellyt mistä ja millä kriteereillä muut kuin pidätyskuvat tulevat tietokantaan. Rikollisten ja sivullisten tietojen yhdistäminen samaan tietokantaan on arveluttavaa jo yksityisyydensuojan kannalta.
Eivät eurooppalaiset tai muut Yhdysvaltoihin matkustavat ole millään tavalla turvassa FBI:n kuva-arkistolta. Jo vuosia USA:aan saapuneiden sormenjäljet ja kasvokuvat on tallennettu tietokantoihin. Niiden liittäminen toisiin järjestelmiin on täysin ajateltavissa oleva mahdollisuus.