Canonical julkisti pääsiäisen alla uuden pitkän tuen 14.04-version Ubuntu-käyttöjärjestelmästä. Kuten moni arvioija on sanonut, LTS-päivityksen tulo on ajankohdallisesti hankala. Monin osin päivitys on kuitenkin tarpeellinen, erityisesti uuden Linux-ytimen ansiosta.
Uusi Ubuntu asentuu entiseen tapaan helposti ja nopeasti. Käytännössä tarvitsee tietää vain, millainen prosessori - 32- vai 64-bittinen - omassa koneessa on. Sen jälkeen ei yllätyksiä tule.
Joskus aiemmissa Linux-ytimen versioissa on ollut vaikeuksia joidenkin laitteiden ajureiden kanssa. Uudessa 3.13.0-ytimessä ainakin ne hikat, joihin itse on aiemmin törmännyt, ovat poistuneet.
14.04-versiossa on päivitetty monia valmiita sovelluksia uudempiin. Libre Officesta on mukana 4.2-versio ja Firefoxista versio 30, noin esimerkiksi. Koneen käytön kannalta tärkeämpiä ovat esimerkiksi Nautilus-tiedostonhallinnan päivitys.
Yksi asia, jonka kehittäjät olisivat halunneet uuteen pitkän tuen Ubuntuun, on Unity-käyttöliittymän työn alla oleva 8-versio. Mutta koska se ei ole vielä täysin valmis, sitä ei voinut liittää osaksi LTS-versiota. Ja kaikella kunnialla, edellisestä LTS-versiosta ehti jo kulua kaksi vuotta.
Niin, se Unity. Työpöytä jakaa mielipiteitä, enkä ole siitä itsekään pitänyt. Nyt uuden toiminnallisuuden ja tarkemman grafiikan tuen ansiosta siihen pitää yrittää tutustua. Ehkä siinä on joku idea takana, joka selviää vasta nyt kun Ubuntu jalkautuu monille erilaisille laitteille ja ruutukokoihin. Muiden kuin aktiivisen ikkunan sumentaminen on oikeasti hyvä toiminto.
Ainakin Unity onnistuu Windows 8:a paremmin sekä pöytäkoneille että tableteille suunnitellun käyttöliittymän suunnittelussa. Siinä Microsoft ei tosin laittanut rimaa kovin korkealle.