Facebook oli isosti otsikoissa maanantaina, kun sen palvelut – Whatsappia, Instagramia, Messegeriä ja Oculusta myöten – olivat nurin kuuden tunnin ajan. Vika oli itse aiheutettu reitittimiin tehdyllä muutoksella. Ainakaan se ei johtunut palvelimien ajastuksesta, joka toimii somejätillä nanosekuntiluokan tarkkuudella.
Jotta palvelimet yrityksen eri konesaleissa synkronoidusti, ne vaativat äärimmäisen tarkan aikasignaalin. Facebook on kehittänyt oman ajoituskorttinsa, joka perustuu sekä satelliitista tulevaan kellosignaaliin että paikalliseen, kortille istutettuun pieneen atomikelloon. Nyt Facebook on julkistanut ratkaisunsa lähdekoodin Githubissa.
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Jokainen, joka osaa käyttää mikroelektroniikkaa, voi periaatteessa rakentaa x86-pohjaisen koneen, joka tukee nanosekuntitason tarkkaa ajoitus- ja synkronointiratkaisua. Tarvitaan vain PCIe-liitäntä ja verkkoliitäntäohjain. Ja normaalia innostuneempaa rakenteluhalua.
Kortin nanosekuntitason ajoitustarkkuus perustuu sveitsiläisen u-bloxom RCB-F9T-ajoituskorttiin. Siltä löytyy ZED-F9T -vastaanotin, joka ymmärtää eri satelliittijärjestelmien lähettämiä kellosignaaleja. Samaa periaatetta käytetään esimerkiksi 5G-verkon tukiasemien synkronointiin. Myös uusissa sähköverkoissa tarvitaan äärimmäisen tarkkaa ajoitusta, jotta niissä voidaan käyttää hajautettuja uusiutuvan energian lähteitä.
Facebook on jakanut GitHub-arkiston, joka sisältää tekniset tiedot, piirikaaviot, mekaniikkaohjeet, materiaalikustannusarvion ja lähdekoodin yhteistyössä OCP-projektin (Open Compute Project).