Samsung lanseerasi helmikuussa uudet Galaxy S22 -sarjan älypuhelimensa. Niiden kalliimmissa malleissa eli S22+:ssa ja S22 Ultrassa tuetaan 45 watin latausta, vaikka laturi myydäänkin erikseen. Kysymys kuuluu, miksi vain 45 watin lataus?
Kysymys heräsi, kun latureihin galliumnitridi- eli GaN-pohjaisia tehokomponentteja toimittava GaN Systems kertoi olevansa laitteiden laturitekniikan takana. Samsungin uudet laturit ovat itse asiassa tehotiheydeltään markkinoiden tähän asti edistyneimpiä.
GaN-piirien etuna perinteisiin piitehokomponentteihin verrattuna on 20 kertaa nopeampi kytkentäaika. Tämä mahdollistaa tehokkaan laturin toteuttamisen aiempaa pienempänä. Näissä jännitelukemissa GaN on lisäksi 10 kertaa nopeampi kuin toinen laajan kaistaeron tekniikka eli piikarbidi SiC.
45 watin latausteho ei enää ole edes kovin nopea. Barcelonan Mobile World Congressissa OPPO esitteli 120 watin pikalatausta ja OnePlus on puhunut jo 200 watin laturista, joka ollaan tuomassa markkinoille tänä vuonna. Miksi siis van 45 wattia, kun GaN Systemsin piireillä on päästy paljon suurempaankin tehoon?
Useissa testeissä on käynyt lisäksi ilmi, että Samsungin 45 watin lataus yltää huipputehoonsa vain lyhytaikaisesti. Esimerkiksi Phonearenan testissä 45 watin laturi täytti 5000 milliampeeritunnin akun 62 minuutissa. 25 watin perusakulla aikaa kului vain 8 minuuttia enemmän.
S22 Ultraa on ladattu testeissä 65 watin laturilla, eikä se tuota parempaa lataustulosta. Tämä johtuu ilman muuta puhelimen latauspiiristöstä. Syöttöteholla ei näytä olevan isoa vaikutusta akun täyttymisen nopeuteen. Samalla motiivi hankkia 50 euroa maksava 45 watin laturi pienenee kyllä merkittävästi, jos siitä ei ole hyötyä.
Se, miksi näin on, on vain Samsungin tiedossa. Lataus näyttää olevan hienon S22-sarjan kalliimpien mallien heikko kohta. Ainakin, jos nopea lataus on oman vaatimuslistan kärjessä.