Operaattori DNA kertoo, että teollinen IoT tai IIoT n siirtymässä uuteen vaiheeseen. Nyt voidaan tavaroiden ja laitteiden tuottaman datan perusteella ohjata toimintaa. Kumppanina DNA:lla on turkulainen Noccela, joka on erikoistunut tarkkaan sisätilapaikannukseen UWB-purskeiden avulla.
DNA ja Noccela ryhtyvät toimittamaan teollisille asiakkailleen ratkaisuja, joiden avulla aiemmin erilliset tuotannolliset järjestelmät saadaan integroitua yhtenäisen toiminnanohjauksen piiriin. Kaksisuuntainen viestintä mahdollistaa myös turvallisuuden parantamisen, esimerkiksi varoittamalla työntekijää, joka on lähestyvän automaattisen keräilylaitteen kulkureitillä.
- Viime vuonna IoT-liiketoimintamme kasvoi nopeasti kansainvälisillä ja kotimaisilla markkinoilla etenkin henkilösuojauksen vetämänä. Uuden yhteistyömme ansiosta kotimaiset teolliset asiakkaat hyötyvät DNA:n erinomaisista sisäverkkopalveluista, joihin liitettävät esineet saavat uutta toiminnallista älykkyyttä, sanoo Noccelan toimitusjohtaja Tuukka Tarkiainen.
Noccela on perustettu vuonna 2014. Viiden vuoden tuotekehityksen jälkeen tekniikka saatiin markkinoille. Sen avulla on esimerkiksi valvottu sosiaalisen etäisyyden säilyttämistä koronapandemian aikana.
Ratkaisu perustuu IEEE:n standardoimaan (802.15.4) UWB-tekniikkaan, jossa käytössä on lähes 500 megahertsin levyinen kaista 6,4 gigahertsin keskitaajuudella. Noccela on kehittänyt ratkaisun, jossa yhdistyvät signaalin saapumisen aikaeron (TDoA) a kaksisuuntaisen paikantamisen parhaat ominaisuudet. Ratkaisua yritys kutsuu nimellä HPR eli High Performance Ranging.
PR:n avulla voidaan kattaa yhdellä ankkurilla jopa 500 nelömetrin tilat. Kun tagit lähettävät ankkureihin yhden purskeen sekunnissa, järjestelmä voi seurata 896 laitetta. Kun taajuus putoaa neljäsosaan, laitteita voi olla yhden ankkurin alueella 3584.
Laitteet voidaan HPR-tekniikalla paikantaa 10 sentin jatkuvalla tarkkuudella. Yhtiön mukaan asiakkaat ovat enimmillään mitanneet kahden sentin mittavirheitä, joten voidaan puhua erittäin vankasta eli robustista järjestelmästä. Ratkaisu on kokonainen eli data menee suoraan pilvipalveluun. Siirtotienä on DNA:n LTE- tai 5G-yhteys.
DNA:n kannalta Noccela on sen IoT-strategiaa täydentävä ratkaisu. DNA:n kehityspäällikkö Ville Kantola odottaa paljon etenkin älypuhelinten kytkemiseltä mukaan UWB-verkkoihin. Applen, Samsungin ja Googlen uusimmista löytyy myös UWB-radio, joten markkina on avautumassa.
Mihin UWB:tä sitten voi käyttää. DNA:n mukaan yhtenä uutena ratkaisuna teollisuuden käyttöön voidaan tarjota tuotannon työkalujen elinkaaren digitaalista hallintaa. Asiakkaan tuotannonohjausjärjestelmään kytkettynä ratkaisu parantaa laiteturvallisuutta ja koneiden käyttöastetta, kun koko ajan on tarkkaa tietoa työkalun sijainnista ja kunnosta.
UWB-verkossa olevien esineiden tuottama reaaliaikainen data viedään pilveen, josta reaaliaikaiset paikka- sekä muut sensoritiedot tarjotaan kolmansien järjestelmien käyttöön. Näin tuotantoprosessissa käytettävä komponentti voi käynnistää tuotannon seuraavan vaiheen automaattisesti siirtyessään tuotantolinjalle. Esineitä, kuten esimerkiksi lavoja, kyetään paikantamaan kolmiulotteisesti jopa alle 10 sentin tarkkuudella, mikä mahdollistaa uudenlaiset automaatio- ja turvallisuusratkaisut.
Kuva: Noccela