Vuonna 1981 kehitettiin uusi upea tallennusmuoto, myöhemmin 3,5-tuumaisena maailman valloittanut levyke eli korppu. Todella vanhat meistä vielä muistavat korpun hyvin. Yllättävää on se, että Japanissa tekniikka on edelleen varsin laajasti käytössä, erityisesti hallituksen järjestelmissä.
Asiasta raportoi Gizchina-uutissivusto. Se oli tarttunut asiaan, kun Japanin digitaaliasioista vastaava ministeri Taro Koro ilmoitti, että on aika luopua korpuista. Maasta löytyy edelleen yli 1900 erilaista hallinnollista proseduuria, joihin dataa täytyy syöttää erilaisilla vanhoilla levykkeillä.
Tämä tuntuu tietysti omituiselta maassa, joka on näytellyt niin suurta roolia esimerkiksi elektroniikkateollisuuden tai robotisaation kehityksessä. Ja pitää muistaa, että nykyään niin suosittu flash-tekniikka on japanilainen keksintö.
Japanin vanhakantaisuus on viime aikoinakin välillä pulpahdellut pintaan. Viime joulukuussa Tokion poliisi myönsi, että oli hukannut asuntohakemuksen jättäneiden tietoja, koska ne oli tallennettu korpulle. Ja joku onneton hukkasi kyseiset korput. Mutta korppuja käytetään yhä esimerkiksi pankkitoiminnassa.
Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 20 prosenttia japanilaisnuoresta käyttää korppuja, joten maassa on onnistuttu siirtämään tämä omituinen nostalgia myös uusille polville. Nyt digiministeri Taro Koro siis vaatii, että järjestelmät pitää modernisoida ja erilaisia hakemuksia täytyy pystyä jättämään verkon kautta.
Korppu on nykymittapuulla surkean pieni ja hidas tallennusmenetelmä. Toisaalta se on varsin turvallinen. Useimmat haittaohjelmat ovat niin suuria, etteivät ne sovi korpulle.
Kuva: AdobeStock