Ruotsalainen keittiövalmistaja Nobia rakentaa parhaillaan uutta tehdasta Jönköpingissä Ruotsissa. Tehtaasta tulee Euroopan moderneimpia keittiötehtaita. Tehdas suunniteltiin Etteplanin toteuttaman uraauurtavan tehdassimuloinnin eli ns. digitaalisen kaksosen avulla. Digitaalinen kaksonen säästi Nobialta merkittävästi aikaa ja rahaa ja tarjosi yritykselle toimivan työkalun tehtaan tehokkaaseen operointiin.
Nobian ja Etteplanin yhteistyö digitaalisen kaksosen eli tehtaan virtuaalisen simulointimallin kehittämiseksi alkoi vuoden 2020 loppupuolella maailmanlaajuisen pandemian keskellä. Uusi tehdas valmistuu arviolta vuonna 2024. Noin 350 miljoonan euron kokonaisinvestointi lukeutuu eteläisen Ruotsin merkittävimpiin investointeihin.
Nokian projektipäällikkö Eric Liljegrenin mukaan keittiöt ovat monimutkaisia järjestelmiä. - Meille massaräätälöinti ei ole pelkkä muotisana: me haluamme palvella sekä sarjatuotantoa että pienempiä brändejä. Hyödyntämällä viimeisintä teknologiaa varmistetaan uuden tehtaan korkea automaatioaste, tehokkuus ja alan kärkeä edustava vastuullisuus. Läpimenoajat lyhenevät tuntuvasti ja joustavuus lisääntyy, mikä tukee mittatilauskeittiöiden valmistusta suurina volyymeinä, Liljegren luettelee digitaalisen kaksosen tuomia etuja.
Tehtaan käyttöä ja käyttäytymistä jäljittelevän virtuaalisen simulointimallin kehittäminen 120 000 neliömetrin tehtaalle oli mittava projekti. Monet osa-alueet riippuivat toisistaan. Digitaalisella kaksosella pystyttiin simuloimaan uuden tehtaan toiminta, ja siitä tuli olennainen työkalu tehtaan toimintojen seuraamiseen ja optimointiin.
Suunnitteluvaiheessa simulointityökalu paitsi tuki yhteistyötä myös auttoi neuvotteluissa Nobian tavarantoimittajien kanssa. Simulointi auttoi myös varmistamaan tehokkuuden ja toi säästöjä. Kun suunniteltuja toimintoja operoitiin digitaalisessa muodossa, huomattiin esimerkiksi, että tehdas pystyisi toimimaan yhtä tehokkaasti vähemmillä miljoonia euroja maksavilla koneilla kuin oli suunniteltu.
Digitaalinen kaksonen rakennettiin käyttäen Etteplanin asiantuntijoiden kehittämiä ketteriä sprinttipohjaisia menetelmiä. Simulointityökalu saatiin toimintakuntoon vuodessa, ja uusi tehdasrakennus nousee hyvää vauhtia. Digitaalisen kaksosen avulla todennettiin tehtyjä valintoja, haastettiin tavarantoimittajia ja varmistettiin, että pullonkaulat ja mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa myöhempien ongelmien välttämiseksi.