Viime viikolla sekä Nokia että Ericsson julkaisivat vuoden kolmannen neljänneksen tuloslukunsa. Nokia on 6,2 miljardin euron liikevaihdolla karvan verran Ericssonia suurempi ja tekee aavistuksen parempaa tulosta. Erot ovat kuitenkin minimaalisia.
Kumpikaan yritys ei juuri kommentoinut menestystä maailman suurimmilla verkkomarkkinoilla eli Kiinassa. Syykin on helppo ymmärtää: molempien bisnes hiipuu Kiinassa nyt tasaiseen tahtiin. Käytännössä uusia sopimuksia ei tule, ja liikevaihto tulee aiemmin sovituista harvoista laitetoimituksista.
Verkkojulkaisu LightReading on koonnut yhteen joitakin Nokian ja Ericssonin lukuja Kiinan osalta. Ericssonin liikevaihto Kiinassa oli viime vuonna noin 10,1 miljardia kruunua eli 900 miljoonaa dollaria. Vuonna 2020 luku oli lähes puolet suurempi.
Nokian osalta Kiinan-liikevaihto oli viime vuonna noin 1,5 miljardia euroa. Summa on heman suurempi kuin vuonna 2020, mutta vuoden 2016 myynnistä eli 2,7 miljardista eurosta se on pudonnut puoleen.
Kiinan-kauppaa rajoittavat Yhdysvaltain asettamat pakotteet. Kiinaan ei saa viedä amerikkalaista tekniikkaa, eikä maailmasta oikein sellaisia verkkolaitteita löydy, joissa amerikkalaiskomponentteja ei käytettäisi.
Rajoitusten odotetaan jatkossa enemmänkin kiristyvän kuin helpottavan. Tämä asetaa molemmat valmistajat hankalaan asemaan. Esimerkiksi Nokian tuotannosta tehdään viimeisen vuosikertomuksen mukaan 29 prosenttia Kiinassa.
Kehitys näkyy myös yritysten työntekijämäärässä Kiinassa. LightReading muistuttaa, että vuonna 2016 Nokialla oli maassa lähes 19 000 työntekijää. Viime vuonna luku oli kutistunut reiluun 12 000:een.