Massachusetts Institute of Technologyn tutkijat ovat onnistuneet kehittämään uudenlaisen datan dekoodauspiirin. Siru pystyy purkamaan minkä tahansa koodatun signaalin ilman, että työhön tarvitaan erillisiä koodekkeja. Innovaatio voi mahdollistaa nykyistä edullisemmat laitteet, jotka suoriutuvat paremmin vaatimatta kuitenkaan niin paljon laitteistoa.
Kaikki datansiirto vaatii koodaamista. Jos haluaa tallettaa rahaa verkkopankin kautta, haluaa tietenkin varmistua siitä, ettei tiedonsiirto vääristy tai sisällä virheitä.
Tämän ongelman ratkaisemiseksi lähettäjät koodaavat tiedot ennen niiden lähettämistä, ja vastaanottaja käyttää purkualgoritmia korjatakseen virheet ja palauttaakseen alkuperäisen viestin. Joissain tapauksissa tietoja vastaanotetaan luotettavuustiedoilla, jotka auttavat purkajaa tunnistamaan todennäköisimmät virheelliset osat tiedonsiirrossa.
MIT:n ja muiden tutkimuslaitosten tutkijat ovat kehittäneet dekooderi- eli purkupiirin, joka käyttää uutta tilastollista mallia hyödyntääkseen näitä luotettavuustietoja huomattavasti yksinkertaisemmalla ja nopeammalla tavalla kuin perinteiset tekniikat.
Uutuuspiiri käyttää aiemmin kehittämäänsä yleistä purkualgoritmia, joka kykenee purkamaan minkä tahansa virheenkorjauskoodin. Tyypillisesti purkausalustat kykenevät käsittelemään vain yhtä tiettyä koodia. Tämä uusi, yleinen purkajapiiri on rikkonut ennätyksen energiatehokkaassa purkamisessa, suoriutuen 10-100 kertaa paremmin kuin muu laitteisto.
Tämä kehitys voisi mahdollistaa mobiililaitteiden vaatiman sirumäärän vähentämisen, sillä niiden ei enää tarvitsisi olla erikseen suunniteltuja useille koodeille. Tämä vähentäisi valmistukseen tarvittavaa materiaalimäärää, mikä leikkaisi kustannuksia. Kun dekooderipiiri vähentää purkuprosessin energiankulutusta, se voisi myös parantaa laitteen suorituskykyä ja pidentää akun käyttöikää. Se voisi olla erityisen hyödyllinen vaativissa sovelluksissa, kuten lisätyn todellisuuden, virtuaalitodellisuuden ja 5G-verkkojen yhteydessä.
Ohjelmistotekniikan professori Muriel Medardin mukaan piiri rikkoo ensimmäisenä 1 pikojoulen rajan datan dekoodauksessa. Säästetty energia voidaan käyttää laitteen muihin toimintoihin.
Uusi piiri perustuu aiemmin kehitettyyn GRAND-algotirmiin (Guessing Random Additive Noise Decoding), joka voi murtaa minkä tahansa koodin. GRAND toimii arvaamalla lähetykseen vaikuttaneen kohinan, vähentämällä tämän kohinakuvion vastaanotetusta tiedosta ja tarkistamalla sitten, mitä on jäljellä koodikirjassa. Se arvaa sarjan kohinakuvioita siinä järjestyksessä, jossa ne todennäköisesti esiintyvät.
Uusi dekoodaussiru, nimeltään ORBGRAND (Ordered Reliability Bits GRAND), käyttää tilastollisia luotettavuustietoja tietojen lajitteluun sen mukaan, kuinka todennäköisesti kukin bitti on virhe.