Linux on maailman ylivoimaisesti käytetyin käyttöjärjestelmä ja esimerkiksi sulautetuissa sovelluksissa sille ei ole oikein vaihtoehtoa. Linux-ytimessä on hieman yli 30 miljoonaa riviä koodia, mutta kuinka monta merkkiä siinä on?
Pitää muistaa, että Linux-ytimen reilut 30 miljoonaa riviä koodia pitää sisällään vain varsinaiset lähdekooditiedostot. Dokumentaatiot, konfigurointitiedostot ja muut eivät sisälly lukuun.
Mutta mitä tarkoittaa 30 miljoonaa riviä merkkeinä? Aiemmin yhdellä rivillä oli maksimissaan 80 merkkiä, mutta tästä rajoituksesta käytiin keskustelu Linux-postituslistalla pari vuotta sitten. Esimerkiksi Linus Torvalds ei pitänyt koodin pilkkomista 80 merkkiin enää kovinkaan tarkoituksenmukaisena, kun näyttöjen koot ja resoluutiot ovat kehittyneet niin paljon vuosien aikana. 80 x 25 merkin terminaali ei enää ole de facto -työkalu koodaajille.
Näissä keskusteluissa esitettiin ajatus, että maksimimerkkimäärän voisi kasvattaa sataan. Tällä määrällä ytimen kokonaismerkkimäärä olisi 3 miljardia eli 3000 miljoonaa.
Tämä on karkea arvio, josta voi esittää omia näkemyksiään vapaasti. Aika paljon ylläpidettävää, kun otetaan huomioon, että ytimen koodi muuttuu koko ajan. Mutta vertailun vuoksi: kompleksisimmat 32-bittiset mikro-ohjaimet sisältävät kymmeniä, joskus jopa satoja tuhansia koodirivejä. Robotiikassa tai muissa vaativimmissa ohjausjärjestelmissä sadantuhannen koodirivin raja menee rikki helposti.