Teknologiateollisuuden puolijohdetoimialaryhmä, VTT, Tampereen yliopisto ja Aalto-yliopisto sekä Tampereen ja Espoon kaupungit esittävät yhdessä Suomelle kansallista siruohjelmaa. Kunnianhimoisissa visioissa puolijohteet voisivat nousta Suomessa usean miljardin alaksi ja työllistää useita tuhansia korkeasti palkattuja huippuosaajia.
Siruja Suomesta -nimen saanut aloite rakentaa Suomesta puolijohde- ja kvanttiteollisuuden eurooppalaisen keskittymän, joka pohjaa alan yritysten ja tutkimustoimijoiden erikoisosaamiseen.
Piirisuunnittelun osaamista meillä on ollut jo pitkään. Suomessa on kehitetty mikrosiruja yhdessä yliopistojen ja yritysten kanssa 90-luvun alusta lähtien matkapuhelimista tietoliikenneverkkoihin. Nokian johtaja Veijo Kontas nostaa esimerkiksi 5G-tukiasemin ReefShark-piirisarjat hyväksi esimerkiksi tästä osaamisesta.
- Olemme myös jo aloittaneet seuraavan sukupolven 6G-ja AI-piirien kehittämisen Suomessa. Siruja Suomesta -aloite lisää investoijien kiinnostusta tulla Suomeen kehittämään piiriteknologiaa ja tarjoaa alan opiskelijoille hyvät oppimisympäristöt. Myös eurooppalaisen 6G- ja Edge-teknologian kehittämiseen suunnattu osaamiskeskus tarvitaan Espoon, Tampereen ja Oulun kattavana tukemaan akateemisen tutkimuksen ja yritysten vahvaa yhteistyötä, Kontas sanoo.
Siruja Suomesta -aloitteessa halutaan ensinnäkin vahvistaa alan siruosaamista ja yhteiskehittämistä muodostamalla kansallinen, verkostomaisesti toimiva siruosaamiskeskus. Sen pohjana toimivat Tampereen yliopiston Järjestelmäpiirien suunnittelun keskus SoC Hub ja Aalto-yliopiston piirisuunnitteluosasto, joissa molemmissa Nokia on tiiviisti mukana. Siruosaamiskeskus tukee siruja nyt ja tulevaisuudessa käyttävien yritysten osaamisen kehittämistä ja auttaa ekosysteemiprojekteja, joissa näitä teknologioita (esim. RISC-V) hyödynnetään teollisuuden ja muiden alojen digitalisaatiossa kohti hiilineutraaleja prosesseja.
Toiseksi ohjelmassa halutaan mahdollistaa puolijohdealan yritysten kasvu investoimalla toisiaan täydentäviin pilotointiympäristöihin. Avoimeen yhteiskehittämiseen perustuva mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian pilotointiympäristö Kvanttinova laajentaisi nykyistä Espoon Otaniemessä sijaitsevaa puhdastilaolosuhteiden mikroelektroniikan tutkimusinfrastruktuuria Micronovaa. Sen fokusalueet ovat mikroelektroniikan ja kvanttiteknologioiden erikoisprosessit, joissa Suomi on molemmissa vahva edelläkävijä.
Tampereen Hervantaan aiotaan perustaa pilotointiympäristö SIPFAB (System in a package), jossa voidaan kehittää ja testata III-V-alkuaineisiin pohjautuvia fotoniikkasiruja yhteistyössä yritysten kanssa. Pilottilinja koostuu erilaisten sirujen fyysisen yhdistämisen mahdollistavista laitteista sekä niiden yhteissuunnittelun mikroelektroniikkasysteemeissä mahdollistavista työkaluista.
Kuva: Mikko Vares