Keksijä Marty Cooper soitti ensimmäinen puhelun matkapuhelimella päivälleen 50 vuotta sitten. Nyt laitteesta on tullut meille tärkeä osa omaa identiteettiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan neljäsosa ihmisistä ei selvisi tuntia kauempaa ilman puhelintaan.
Motorolalla työskennellyttä Cooperia kutustaan usein matkapuhelimen isäksi. Hänen johtamansa tiimi toi laitteen lopulta markkinoille 10 vuotta myöhemmin, mutta ensimmäinen puhelu soitettiin jo 3. huhtikuuta 1973.
Laite oli Dynatec 8000 X, jota Cooper esitteli Mobile Worldin haastattelussa. Se painoi kilon ja akku kesti vain 25 minuuttia. Akunkestolla ei tosin ollut paljon väliä, koska ei laitetta olisi kauaa jaksanut pidelläkään, Cooper kertoi.
50 vuotta ensimmäisen puhelun jälkeen ruotsalainen yritysten puhelupalveluja kehittävä Sinch julkisti tutkimuksensa siitä, kuinka tärkeä matkapuhelimesta on meille tullut. Tulokset kertovat omaa kieltään. Lähes 72 % ihmisistä ei voisi kuvitella viettävänsä viikonloppua pidempään ilman matkapuhelintaan, kun taas lähes neljännes (23 %) uskoo, että ne kestäisivät enintään tunnin.
41 prosenttia olisi valmis luopumaan kuntosalikäynneistä, 25 prosenttia televisiostaan ja 22 prosenttia seksistä aiemmin kuin matkapuhelimestaan.
Sinch kysyi ihmiisltä myös, miten he uskovat eri tekniikoita käytettvän 50 vuoden päästä eli matkapuhelimen 100-vuotispäivänä. 38 % ennustaa useimpien viestien siirtyvän metaversumi- tai virtuaalimaailmoissa, 28 % odottaa Internetiin kytkeytyvien hermoimplanttien jakavan ajatuksia, 25 % käyttää lisättyä todellisuutta, mutta 34 prosenttia uskoo, että lähetämme edelleen myös tekstiviestejä.