3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.
Kyse on alun perin 3GPP Release 17 -määrityksissä hyväksytystä RedCap-tekniikasta (Reduced Capacity). Anderssonin mukaan tekniikka pitkälti ratkaisee 5G:n ongelmat IoT-siirtotienä. Erityisesti kustannukset putoavat, kun yhteyksiin tarvitaan vain yksi antenni.
Tällä hetkellä 5G-modeemi vaatii neljä antennia, mikä voi nostaa IoT-laitekustannuksia jopa 100-200 eurolla. On selvää, ettei se ole kestävä ratkaisu missään teollisessakaan käytössä.
Toki laitteiden markkinoille tulo edellyttää, että ensin saadaan kaupallisia piirisarjoja ja moduuleja. Niitä Andersson ei ole vielä nähnyt. - Voi olla, että laitteita saadaan jo ensi vuonna. Itse arvioisin, että laajemmin ne tulevat saataville 2025.
Anderssonin mukaan RedCap-yhteyksiä tullaan käyttämään teollisuuden privaattiverkoissa. Niissä tekniikka tuo myös paljon etuja: teollisen tason luotettavuus, lyhyempi latenssi ja parempi laitteiden synkronointi verkon yli.
RedCap on tavallaan eräänlainen kevytversio 5G:stä. Yhteys käyttää 20 megahertsin kanavaa ja yltää noin 85 megabitin datanopeuteen. Laitteissa voi olla 1-2 antennia sovelluksen tarpeen mukaan. Modulaationa käytetään QAM-128:aa. Yhteys voi olla joko Half- tai Full Duplex eli sovelluksen vaatiessa dataa voidaan lähettää samanaikaisesti molempiin suuntiin.
Anderssonin esitys löytyy dioina täältä.
Ja videona ECF-tapahtuman Youtube-kanavalta.