Eaton rakentaa parhaillaan kriittisten sähkönsyötön järjestelmien ja energiavarastojen tuotantolaitosta Vantaan Tuupakkaan. Helsinki-Vantaan lentoaseman lähettyville sijoittuvaan tehtaaseen muutetaan vielä syksyn 2023 aikana. Kyse on yhdestä viime vuosien merkittävimmästä elektroniikkatuotannon hankkeista Suomessa.
Eatonin tehtaanjohtaja Petri Koskinen kehuu projektin etenemistä. - Projektimme etenee aikataulussa. Uuden tehtaan rakentumisen lisäksi myös muutto on meille iso ponnistus. Siirrymme syksyn kuluessa uusiin tiloihin, varmistaen samalla tuotantomme jatkumisen keskeytyksettä, Koskinen lupaa.
Tuupakan tehtaassa on kyse mittavasta projektista. Mittaa kiinteistöllä on yli kahden jalkapallostadionin verran, 16 500 neliömetriä. Rakentamisessa hyödynnetään useita yhtiön omia innovatiivisia, hiilijalanjälkeä pienentäviä teknologioita sähkönjakelusta sähköautojen latausjärjestelmiin. Saman katon alle sijoittuvat kehitys- ja tutkimustoiminta, tuotanto, varastot, tuotehallinta, myynti ja palvelut.
Eatonilla on vahvat perinteet Suomessa jo Fiskarsin nimen alla 1960-luvulla. UPS-laitteiden tuotanto alkoi jo 1962. Vantaan tuotantolaitos tulee monella tapaa uraauurtava. Tuotanto ja koko maalämmöllä lämpiävä tehdas on täysin hiilineutraali, tuotantoprosesseissa ei käytetä lainkaan vettä, eikä tehdas tuota kaatopaikkajätettä.
Tehtaan myötä Eaton laajentaa UPS-laitteidensa tehovalikoimaa ylöspäin 2400 kilowattiin asti. Petri Koskisen mukaan kisa on maailmalla kovin tehoskaalan alapäässä. Alhaisemman tehon UPSeja myydään kovassa hintapaineessa. Suuremman tehon ja jännitteiden laitteet ovat erittäin pitkälle räätälöityjä.
Eaton Suomessa valmistettavat laitteet istuvat vihreään siirtymään hienosti. Sähkönsyötön varmistaminen datakeskuksissa ja sairaaloiden leikkaussaleissa on tietysti tärkeää, mutta lisäksi Eatonin tekniikalla voidaan parantaa sähkölaitteiden hyötysuhdetta. Varavoimakapasiteetti varastoidaan yhä useammin litiumioniakustoihin, joten sekin istuu nykyiseen trendiin.
Koskisen mukaan uuden tehtaan tuhannet lisäneliöt takaavat kasvumahdollisuudet myös tuleville vuosille. Kysyntä tuntuu vain kiihtyvän. Sähkönsyötön ja varmistuksen ratkaisuja tarvitaan datakeskuksissa, liike- ja teollisuusrakennuksissa sekä terveydenhuollon ja meriteollisuuden kohteissa. Viime vuonna yhtiön liikevaihto nousi myös Suomessa ennätyslukemiin.
Tällä hetkellä uuden tehtaan lattiat ovat vielä lähes tyhjät. Jättimäinen 13 metriä korkea tuotantotila on saanut kiskotuksen tulevalle kaapelimerelle, mutta asennukset ovat vasta lähdössä käyntiin. Petri Koskinen toivoo, että tuotanto on siirtynyt kokonaan uusiin tiloihin. vuodenvaihteeseen mennessä.
Projekti on massiivinen, sillä moni vanhoista tuotantolinjoista siirretään sellaisenaan uusiin tiloihin. Silti tavoitteena on, että kukin linja on pysähdyksissä vain parin viikon ajan.