Perovskiitit ovat puolijohtavien materiaalien luokka, jolla on kiehtovia elektronisia ja optoelektronisia ominaisuuksia. Nyt kiinalaisen Nanjingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet kahdesta perovskiittikennosta rakennetun aurinkokennon, jonka hyötysuhde on lähes 30 prosenttia.
Pelkästään piihin perustuvissa kennoissa hyötysuhde on nykyisissä kaupallisissa kennoissa vain hieman yli 20 prosenttia. Lukemaa voidaan parantaa pinoamalla päällekkäin kaksi tai useampia kerroksia, jotka sieppaavat kukin eri aallonpituuksia. Tutkijat ovat kehittäneet tällaisia tandem-kennoja, joissa toinen kerros on piistä ja toinen perovskiitista.
Aiemmin ei kuitenkaan ole nähty pelkästään perovskiitista valmistettuja kaksikerroskennoja, joissa ei olisi kärsitty liian alhaisesta jännitteestä. Nanjingin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet sellaisen kehittämään ja yltäneet 28,5 prosentin hyötysuhteeseen. Tämä tarkoittaa, että hyötysuhde on lähellä pii-perovskiittirakenteen lukemia, joten kennojen valmistuksessa on mahdollista päästä eroon piistä.
Täysin perovskiitista valmistettu kenno on edullisemman hinnan lisäksi joustavampi, paljon kevyempi ja ympäristövaikutuksiltaan huomattavasti vähäisempi.
Nanjingin tutkijoiden kennon jännite on 2,112 volttia ja virrantuotto 6,5 milliampeeria neliösenttiä kohti. Testien perusteella 600 kennot piti 90 prosenttia hyötysuhteestaan 600 tunnin käytön jälkeen, joten tulokset ovat lupaavia.