Perovskiittikiteet lupaavat nostaa aurinkokennojen hyötysuhteen yli 30 prosentin, joten niitä tutkitaan nyt tiiviisti tutkimuslaitoksissa ympäri maailman. Carolina State Universityn tutkijat ovat luoneet robotin, joka pystyy suorittamaan kokeita tehokkaammin, jotta kennoihin voidaan kehittää nopeammin uusia perovskiittirakenteita.
Tutkijat ovat nimenneet laitteensa RoboMapperiksi. Laite on esitelty uudessa Matter-aikakauslehdessä. Materiaalitieteen professori Aram Amassianin mukaan robotti voi nopeasti tunnistaa uusia perovskiittimateriaaleja, joilla voidaan parantaa kennojen vakautta ja hyötysuhdetta.
Perinteinen materiaalitutkimus edellyttää, että tutkija valmistelee näytteen ja käy sitten läpi useita vaiheita testatakseen jokainen näyte eri instrumenteilla. Tämä edellyttää näytteiden sijoittamista, kohdistamista ja kalibrointia tietojen keräämiseksi. Tavallaan kyse on kokoonpanolinjasta, joka prosessina on sekä aikaa vievä että vaatii paljon sähköä asianmukaisten instrumenttien käyttämiseen.
Aiemmat ponnistelut tämän prosessin automatisoimiseksi ovat perustuneet suurelta osin kokoonpanolinjan automatisointiin siten, että yksi näyte sirua kohti kulkee koko tiedonkeruuprosessin läpi. Tämä parantaa nopeutta, mutta jokainen vaihe on silti suoritettava yhdellä näytteellä kerrallaan.
Amassianin mukaan RoboMapper automatisoi myös tämän prosessin, mutta sijoittaa jokaiselle sirulle kymmeniä näytteitä. - Se suorittaa edelleen tiedonkeruuprosessin jokaisen vaiheen, mutta se tekee niin useille materiaaleille rinnakkain, mikä säästää aikaa ja energiaa.
Arvion mukaan RoboMapper testaa näytteitä 10 kertaa aiempaa nopeammin. Tavoitteena on nyt löytää nopeammin perovskiitteja, jotka jo nyt absorboivat valoa paremmin kuin pii. Perovskiittiset aurinkokennot voivat olla ohuempia ja kevyempiä kuin piiaurinkokennot tinkimättä kennojen kyvystä muuntaa valoa sähköksi.
Lisätietoja täällä.
Kuvat: Solliance-projekti ja Carolina State University