Berliinissä sijaitseva tieteellinen ajatushautomo Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) on julkaissut Energy Research & Social Science -lehdessä tutkimuksen, jonka perusteella aurinkosähkön hinta on laskenut 87 prosenttia ja akustojen 85 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana.
Tutkimus keskittyi aurinko- ja akkuvarastointiin, mutta tutkijat huomauttavat, että myös tuulivoiman, lämpöpumppujen ja muiden puhtaiden teknologioiden hinnat laskevat jyrkästi.
Teknologinen kehitys tekee aurinkoenergian ja akkujen varastoinnista älykkäämpää ja tehokkaampaa. Maailmanlaajuisesti aurinkopaneelien komponenttien ja akkujen tuotantoa kiihdytetään kaupallisesti, ja sitä vauhdittaa sekä yksityinen että julkinen taloudellinen tuki ja hallituksen poliittinen tuki vastauksena maailmanlaajuisiin pyrkimyksiin rajoittaa ilmaston lämpeneminen selvästi alle 2 asteeseen. Tämän seurauksena puhtaan energian teollisuuden mittakaavaetu aiheuttaa hintojen romahtamisen.
Jotkut laskelmat jopa viittaavat siihen, että koko maailman energiankulutus vuonna 2050 voitaisiin kattaa kokonaan ja kustannustehokkaasti aurinkoteknologialla ja muilla uusiutuvilla energialähteillä.
MCC:n tutkimuksessa todetaan esimerkiksi, että kilowattitunnin akkukapasiteetti maksaa jo alle 100 dollaria. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin vain kaksi vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa ennustettiin vuodelle 2030.
Asiantuntijat odottavat, että vuonna 2050 aurinkoenergiaa on saatavilla maailmanlaajuisesti 63 000 terawattituntia. Määrä on kaksi kertaa enemmän energiaa kuin nykyään tuotetaan hiilellä.