Huawein uudessa Mate 60 Pro -järjestelmäpiirissä on Kiinassa SMIC:n tehtailla 7 nanometrin prosessissa valmistettu järjestelmäpiiri, jota lännessä on ihmetelty. Puhelimessa on toinenkin yllätys: uusi lähiradiotekniikka, joka haastaa ominaisuuksiltaan niin Bluetoothin kuin Wi-Fi-tekniikat.
Tekniikka on nimeltään Nearlink. Se yhdistää Bluetoothin alhaisen virrankulutuksen Wi-Fin kaltaiseen datanopeuteen. Yllättävää on se, että yhteensä yli 300 yrityksen kehittämä tekniikka on spekseiltään näitä kahta yleisempää standardia parempi.
Esimerkiksi kantama on eri luokkaa. Bluetooth yltää tyypillisesti 10 metrin päähän, vaikka standardin virallinen kantama onkin pidempi. Wi-Fi yltää parhaimmillaan noin 300 metrin päähän, mutta Nearlinkin kantama on peräti 600 metriä.
Nearlinkin datanopeus on parhaimmillaan 900 megabittiä sekunnissa. Bluetoothilla päästään käytännössä noin 50 megabittiin , mikä toki riittää moneen sovellukseen, erityisesti audiostriimin siirtoon.
Erityisen hyvä Nearlinkissä on yhteyden latenssi. Wi-Fissä puhutaan tyypillisesti noin 100 millisekunnista ja Bluetoohissa 15-30 millisekunnista. Nearlinkin latenssi on vain 20 mikrosekuntia.
Kun lisätään vielä, että Nearlink-verkkoon voidaan liittää 4096 laitetta siinä, missä Bluetoothin perusversio keskustelee vain 8 laitteen kanssa ja Wi-Fiin voi liittää 256 laitetta, päästään tekniikkaan, joka monella tapaa ylittää näiden vakiintuneiden yhteyksien ominaisuudet.
Nearlinkiä kehittää Sparklink League -niminen yhteisö, jossa on yli 300 jäsentä. Moni länsimainen yritys kuitenkin puuttuu kehitystyöstä, esimerkiksi Qualcomm.